Gazete Vatan Logo

Araba fiyatları ile ilgili kritik 'indirim' uyarısı!

Araba alma planı yapan pek çok kişi fiyatların düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, yaptığı açıklamada otomotiv sektörü ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak araba fiyatları ile ilgili, “ÖTV indirimi beklentisi vatandaşların ihtiyaçlarını ötelemesine sebep oluyor. Vatandaş beklemeye geçtiği ve ÖTV indirimi beklenmediği için bundan zarar görebilir” uyarısında bulundu.

Araba fiyatları ile ilgili kritik 'indirim' uyarısı!

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Otomotiv sektöründe çip krizi devam ederken, Rusya-Ukrayna savaşı da sektörü olumsuz etkiledi. Artan fiyatlar ve fırsatçıların politikası araba alma planı yapanların beklemeye geçmesine neden oldu. Ancak hükümetin 6+6 hamlesi piyasalara derin bir nefes aldırdı. Konuya ilişkin gazetevatan.com’a önemli değerlendirmelerde bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, 6+6 önleminin stokçuluğa kesin çözüm oluşturmadığını ifade ederek, fırsatçıların kullandığı yeni yöntemi deşifre etti.

ÖTV İNDİRİMİ OLUR MU?

ÖTV indirim beklentisine ilişkin de konuşan Erkoç, “Kısa vadede ÖTV indirimi beklenmediğini her platformda dile getiriyoruz. Araç maliyetleri dövize endeksli olduğu için döviz kuru yükseldikçe otomobil fiyatları da yükseliyor. Araçların, gümrükten ülkeye giriş yapacağı gün beyan edilen değeri üzerinden ÖTV alınıyor. Eğer euro o gün 18 TL ise, 18 ile çarpılarak ÖTV alınıyor. Eğer döviz kuru düşerse, ülkemizdeki araç fiyatları düşmese bile sabit kalır” dedi.

Haberin Devamı

İNDİRİM UYARISI 

Erkoç, fiyatların arzın kısıtlı olmasından ve maliyet artışlarından dolayı yükselmeye devam edeceğini belirterek, “ÖTV indirim beklentisi vatandaşların ihtiyaçlarını ötelemesine sebep oluyor. Vatandaş beklemeye geçtiği ve böyle bir indirim beklenmediği için bundan zarar görebilir” uyarısında bulundu.

 ARABA PİYASASINDA SON DURUM 

Sektörün durağan günler geçirdiğini söyleyen Erkoç, “2021’in ağustos ayında 549 bin adet olarak gerçekleşen pazar, 2022’nin aynı ayında yüzde 12,92 oranında bir düşüşle 478 bin 53 adet olarak gerçekleşti. Yani temmuz ayından sonra ağustos ayında da düşüş devam ediyor, ilerleyen aylarda da farklı olmayacağını düşünüyoruz” bilgisini verdi.

PAZARDAKİ DARALMANIN SEBEPLERİ NELER?  

Piyasadaki durgunluğu sebeplerini anlatan Erkoç, “Üretimde ve lojistikte yaşanan aksaklıklar devam ediyor. Pandemiden sonra markaların tam kapasite çalışmaması arzda yaşanan sorunları da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz günlerde bazı markalar da dünya genelindeki birkaç fabrikasını kapatacağını ve küçülmeye gideceğini açıkladı. Markaların üretimde kısıtlamaya gideceklerini ifade etmesi gösteriyor ki arz talep dengesinde yaşanan makas daha fazla açılacak. Bu da fiyatlardaki artışı beraberinde getiriyor. Maliyet artışları sebebiyle yükselen fiyatların yanı sıra, döviz kurunun dalgalı seyri, banka kredilerine ulaşmada yaşanan zorluklar ve vade sayılarının az olması pazardaki daralmanın ana sebeplerinden” dedi.

Haberin Devamı

DENETİM ÇAĞRISI

Erkoç, kayıt dışılığın önüne geçilmesi için Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el yönetmeliğini hatırlatarak, “Ne yazık ki denetlemeler yapılmadığı için tüketici mağduriyetleri, haksız rekabet ve devletimizin vergi kaybı devam ediyor.

Türkiye’de yıllık yaklaşık olarak 750 bini sıfır, 8 milyon 250 bini ikinci el olmak üzere toplam 9 milyon araç satılıyor. Bugün ülke genelinde yapılan sıfır ve ikinci el araç satışlarının sadece 5’te 1’i bayi ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından gerçekleştiriliyor. Geri kalan beşte dörtlük kısmı ise kayıt dışı çalışan, bu işle alakası olmayan, fiyatların da yükselmesine neden olan bu kişilerce gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“ŞAHISLAR TOPLU ARAÇ ALIP SATIYOR”

Erkoç, farklı mesleklerle uğraşan kişilerin dahi ek olarak araç ticaretine yöneldiğini ve bu kişilerin bayilerden toplu olarak araba aldığına dikkati çekerek, “Bu işin erbabı olan motorlu araç satıcıları araç bulamıyor. Ayaküstü ticaret yapanlara yönetmelikte belirlenen yaptırımların uygulanmasıyla yaşanan sorunların önüne geçilebilir” dedi.