Gazete Vatan Logo
Magazin Son dakika! Tarık Akan hayatını kaybetti

Son dakika! Tarık Akan hayatını kaybetti

Ünlü sanatçı Tarık Akan, 66 yaşında hayat vefat etti. Akan, kanser tedavisi görüyordu

Son dakika! Tarık Akan hayatını kaybetti

Tarık Akan'ın hayatını kaybettiği haberi Nazım Hikmet Vakfı ve CHP Genel başkan Başdanışmanı tarafından duyuruldu.

Akan, hastalığını tüm dostlarından saklamıştı. Soranlara ise soğuk algınlığı, girp diyerek geçiştiriyordu.

SON SÖZLERİ

TÜRK Sinaması'nın usta oyuncusu Tarık Akan, Adana'nın merkez Çukurova Belediyesi tarafından 7 Eylül'de düzenlenen Yılmaz Güney'i anma gecesine telefonla bağlanıp, "Mücadele hiç bitmeyecek" mesajını vermişti. Bu konuşma Tarık Akan'ın kamuoyunda duyulan son sesi oldu.

Tarık Akan, yakalandığı amansız hastalığa bugün yenik düştü. Akan, 7 Eylül'de CHP'li Çukurova İlçe Belediyesi tarafından Orhan Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yılmaz Güney'i anma gecesine katılmayı çok istediği halde rahatsızlığı nedeniyle katılamadığını söylemişti. Tedavi gördüğü hastaneden, Yılmaz Güney'i anma etkinliğine telefonla bağlanan Akan'ın konuşması, salonda duygusal anlara neden oldu.

Görüşme sırasında Tarık Akan, Yılmaz Güney'in bir efsane olduğunu ifade ederken eşi Fatoş Güney'den mücadelesini sürdürmesini istemişti. Cep telefonu ile salona dinletilen görüşme sırasında Fatoş Güney, "Tarık; sen bizim canımızsın ve iyileşeceksin, yine güzel işler yapacaksın" sözleri üzerine ünlü sanatçı, "Mücadele hiç bitmeyecek" karşılığını vermişti. Tarık Akan'ın yoğun bakımda Adana ile yaptığı telefon bağlantısı kamuoyunda duyulan son sesi oldu.

Haberin Devamı

"O HEP ANILARDA YAŞAYACAK"

Tarık Akan'ın Adana için ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Çukurova Belediye Başkanı CHP'li Soner Çetin, "7 Eylül akşamı yüzlerce Adanalıyla birlikte kendisini yüreklerimize misafir etmiştik. Yılmaz Güney'i andığımız geceye bedeni gelememiş ama sesiyle "Geldim, oradayım" demişti. Kaybımız büyük. O hep anıları ve yaptıklarıyla yaşayacak. Başımız sağ olsun" diye konuştu.

TARIK AKAN'IN OĞLU BARIŞ ZEKİ ÜREGÜL: ŞOV AMAÇLI HASTANENİN ÖNÜNDE KONUŞUYOR

Tarık Akan'ın son anlarında yanında bulunan oğlu Barış Zeki Üregül, "Yalan yanlış iddialar atan o şahıs (ağabeyi Turgut Üregül) şov amaçlı hastanenin önünde konuşuyor" diye konuştu

Haberin Devamı

Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Tarık Akan dün gece saat 01.00'da hayata gözlerini yumdu. Tarık Akan'ın son anlarında yanında bulunan oğlu Barış Zeki Üregül şu açıklamayı yaptı:

“Babam 3 haftadır hastanede tedavi görüyordu. Bodrum’dayım derken babam hastanedeydi. Orada sadece 1 hafta tatil için kaldı, hastalığı ağırlaştı ve yatış verdiler. Dün gece 1’de biz üç çocuğu başındayken vefat etti. Babam sadece biz ailesi için değil. Tüm Türkiye için önemli biriydi. Şimdi yalan yanlış iddialar atan o şahıs (ağabeyi Turgut Üregül) şov amaçlı hastanenin önünde konuşuyor. Gerekli açıklamayı yapmak istedim çünkü bizim kaybımızdan reklam yapmaları çok can acıtıcı. ‘Cenaze kayıp’ demesi çok garip, biz şu an babamızın vefat işlemleriyle ilgilenirken aşağıda konuşma yapan kişinin yıllardır babamın olduğu yere bile yaklaşamaması herkesçe biliniyordu. Cenaze işlemlerini bugün gün içinde kararlaştırıp bilgi vereceğiz. Babamızı çok seviyoruz, sevenlerine de teşekkür ediyoruz”

CENAZE PROGRAMI BELLİ OLDU

Hayatını kaybeden ünlü sanatçı Tarık Akan için Pazar günü Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde saat 10.:00'da tören yapılacak. Törenin ardından Tarık Akan'ın cenazesinin, Teşvikiye Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Bakırköy'deki aile kabristanına defnedileceği öğrenildi.

Haberin Devamı

MÜJDAT GEZEN, TARIK AKAN'I ANLATTI

Yeşilçam'ın efsane oyuncusu Tarık Akan'ın 66 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından, ünlü aktörün arkadaşı ve meslektaşı Müjdat Gezen, Akan'ın ölüm nedeninin sanıldığı gibi akciğer kanseri değil karaciğer kanseri olduğunu söyledi. Gezen, "Akciğer kanserinden değil, maalesef karaciğere sıçramıştı. Akciğeri hemen hemen kurutmaya yakın, halletmişlerdi ama karaciğere sıçramıştı. Günde 4 paket sigara içiyordu. Eleştirdiğim tek yanı buydu" dedi.

Türk sinemasının dev isimlerinden Tarık Akan'ın ölüm haberinin ardından, ünlü oyuncunun yakın arkadaşlarından Müjdat Gezen, Akan ile uzun yıllar süren dostluklarını CNNTürk ekranlarında anlattı. Gezen, "Hepimizin başı sağolsun. 3 gün evvel hayat arkadaşı Acun Günay ile konuştum. Yoğun bakımda olduğunu söyledi. Doktorlarla konuştum, 'boşuna gelmeyin' dediler, yanına almıyorlardı zaten. Tarık bizim yalnız meslektaşımız değildi. Dost olarak, arkadaş olarak çok başka bir insandı" dedi.
'ASIL MESLEĞİ CANKURTARANLIKTI'
Tarık Akan'ın dünya çapında bir oyuncu olduğunu söyleyen Gezen, "Asıl mesleği cankurtaranlıktı, insanların canını kurtarıyordu. Açtığı okulla insanları aydınlattı. Oyunculuğunu zaten anlatmaya gerek yok. Dünya çapında bir oyuncuydu. İlk kapak yıldızı olduğu günden bu yana dostluğumuz kopmadı. Benim bugün not defterimde, 'Tarık'a git' yazıyordu ama tabii bir anlamı olmuyor artık. Tarık iyi bir devrimciydi, iyi bir Cumhuriyetçi ve Atatürk sevdalısıydı. Harika esprili bir insandı, çok zekiydi" diye konuştu.
'ÖLÜM NEDENİ AKCİĞER DEĞİL KARACİĞER KANSERİ'
Tarık Akan'ın ölüm nedenine ilişkin de bilgi veren Müjdat Gezen, "Çok dirençli bir insandı. Akciğer kanserinden değil, maalesef karaciğere sıçramıştı. Akciğeri hemen hemen kurutmaya yakın, halletmişlerdi ama karaciğere sıçramıştı. Karaciğer kanserinden kaybettik. Son zamanlarda o aslanlar gibi 1.90'lık adam erimişti maalesef. Acun da kendisi de hastalığından söz edilmesini istemiyordu. Biz de kimseye söz etmedik uzun bir süre. Onun hakkında di'li geçmiş olarak konuşmak öyle gücüme gidiyor ki anlatamam... Eleştirdiğim tek yanı günde 4 paket sigara içmesi. Belki bu bir mesaj olsun, insanlar bu mikrop parçasını, sigarayı içmesinler artık. 'Sigara içmiyorsun, yiyorsun' diyordum. Günde 80 sigara ne demek!" dedi.

Haberin Devamı

NAZIM HİKMET VAKFI'NDAN AÇIKLAMA

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Oyuncu Tarık Akan’ın öldüğünü açıklandı. Vakıftan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sanatçı olmanın dünyaya güzellikler sunmak olduğunu gösteren güzel insan, efsane filmlerin unutulmaz oyuncusu, "Anne Kafamda Bit Var"ın yazarı, ülkesinin ve halkının barış, demokrasi, özgürlük mücadelesinin militanı, "Ekmek, gül ve özgürlük günleri"nin yorulmaz savaşçısı, Ülkesinin güzel yarınlarına kucak kucak emek taşıyan, Nazım Hikmet sevdasını, Nazım Hikmet Vakfı’nın kuruluşundan bugüne yönetim kurulunun her dönem en aktif üyesi olarak gösteren Sevgili arkadaşımız Tarık Akan, 16 Eylül 2016 Cuma sabahı aramızdan ayrılmıştır. Işıklı anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Halkımızın başı sağ olsun."

TARIK AKAN KİMDİR

Tarık Akan (Tarık Tahsin Üregül; d. 13 Aralık 1949, İstanbul, Türkiye), Türk sinema ve dizi oyuncusu.

1970 yılında Ses dergisinin oyunculuk yarışmasına katılarak birinci olmuştur. 1971 yılında ilk sinema filmi Emine ile oyunculuk kariyeri başlamıştır. Bir anda Yeşilçam'ın en yakışıklı oyuncularından birisi haline gelmiştir. Daha sonra 1972 yılında oynadığı film Suçlu ile 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alır. 1973 yılında Yeşilçam'ın en iyi duygusal filmlerinden birisi olarak bilinen Canım Kardeşim (1973) adlı filmde Halit Akçatepe ile başrol oynar. 1974 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı (1975) adlı filmde Damat Ferit adlı karakteri canlandırır, film 1975 yılında vizyona girer ve Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi filmlerinden birisi olur ve bir klasik haline gelir. Ardından Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1976) adlı, serinin ikinci filminde rol alır. Film Akan'ın oynadığı son Hababam Sınıfı filmi olmuştur ve serinin gelmiş geçmiş en çok hasılat yapan filmi olur. Gülşen Bubikoğlu ile oynadığı her filmde büyük başarı elde eden Akan'ın, 1975 yılında Bubikoğlu ile birlikte oynadıkları Ah Nerede adlı romantik-komedi filmi ile büyük başarı elde eder.

1970'li yıllarda oynadığı filmlerle adından sıkça söz ettirmiştir. Boyu, giyinişi ve saç stili ile 70'li yıllara damgasını vurarak Yeşilçam'ın büyük jönleri arasına adını yazdırmıştır. Yeşilçam'ın "cici çocuğu" olarak bilinen Akan, 1977 yılında Zeki Ökten'in yönetmenliğini üstlendiği başrollerini Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz ile paylaştığı Sürü adlı filmde oynamıştır. 70'li yıllardaki tarzından uzak ve artık genelde bıyıklı olarak film çekmiştir. Sürü adlı film ile çok büyük başarı sağlamıştır. Ardından 1978 yılında Cüneyt Arkın ile beraber başrol oynadığı Maden adlı film ile artık her türlü filmde oynayabileceğini kanıtlamıştır. 1982 yılında Şerif Gören ve Yılmaz Güney'in yönettiği efsane olan Yol filmi ile çok büyük başarı elde etmiş ve dünyaya adını duyurmuştur. Film 1982 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü alan tek film olmuştur ve Akan, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde aday olmuştur. 1990 yılında başrolünü oynadığı Karartma Geceleri adlı film Yeşilçam'ın klasikleri arasında yer almıştır. Tarık Akan, Altın Portakal Film Festivali adlı ödül yarışmasında yedi ödül alan tek erkek oyuncudur.