Gazete Vatan Logo

'O iki gazetecinin dosyası'

Sözcü gazetesi yazarı Soner Yalçın, Fatih Altaylı ve İsmet Berkan'la ilgili iddialı ve çok konuşulacak bir yazı kaleme aldı.

'O iki gazetecinin dosyası'

Soner Yalçın, bugün köşesinde son günlerin en çok tartışılan iki gazetecisi Fatih Altaylı ve İsmet Berkan arasındaki 'benzerlikleri' yazdı.

İşte Yalçın'ın çok konuşulacak o yazısı:

Bi­ri; “A­lo Fa­ti­h” te­le­fon ka­yıt­la­rı­nın or­ta­ya çı­kar­dı­ğı Fa­tih Al­tay­lı.

Di­ğe­ri; Ka­ba­ta­ş’­ta­ki ma­lum gö­rün­tü­le­ri sey­ret­ti­ği­ni söy­le­yen İs­met Ber­kan.

İki­si de, Cum­hu­ri­yet ga­ze­te­si spor ser­vi­sin­de ye­tiş­ti.
İki­si de, ge­nel ya­yın yö­net­men­li­ği­ne yük­sel­di.
İki­si de, her fır­sat­ta sol­cu­la­rı aşa­ğı­la­yan “sol­cu­” ol­du.
İki­si de, bin­dik­le­ri oto­mo­bil­ler­le övün­dü.
İki­si de, ku­lüp yö­ne­ti­ci­si ol­du; bi­ri Ga­la­ta­sa­ra­y’­da,di­ğe­ri Be­şik­ta­ş’­ta.



Uzat­ma­ya­yım, bir ben­zer­lik­le son­lan­dı­ra­yım:

Mİ­T’­çi Meh­met Ey­mür de­di ki; be­nim gö­rev­li ol­du­ğum yıl­lar­da Fa­tih Al­tay­lı MİT İs­tan­bul böl­ge teş­ki­la­tı­nın aja­nıy­dı! Kod adı, “Si­ya­h”­tı. MİT İs­tan­bul Böl­ge Baş­ka­nı Ga­lip Tuğ­cu ile gö­rüş­tü­ğü­nü sak­la­ma­yan Fa­tih Al­tay­lı, bu di­ya­log­la­rı­nı ga­ze­te­ci-is­tih­ba­rat­çı iliş­ki­si ola­rak açık­la­dı.

İs­met Ber­kan ise MİT Müs­te­şa­rı Şen­kal Ata­sa­gu­n‘­un ken­di­si­ne ajan­lık tek­lif et­ti­ği­ni söy­le­di. Mİ­T’­çi Ata­sa­gun, “Sen bi­ze yar­dım­cı olur­san biz de sa­na yar­dım­cı olu­ruz. Biz sa­na özel ha­ber­ler ve­ri­riz, sen de bi­ze za­man za­man böy­le bil­gi ve­rir­si­n” de­miş­ti. İs­met Ber­kan ka­bul et­me­miş­ti.
Ben­zer­lik­ler, 12 Ey­lül 1980 as­ke­ri dar­be­si ürü­nü bir “ga­ze­te­ci ti­po­lo­ji­si­ni­” or­ta­ya çı­ka­rı­yor. Kim bun­lar?
So­ru­yu İs­met Ber­kan üze­rin­den so­mut ör­nek­ler ve­re­rek ya­nıt­la­ma­ya ça­lı­şa­ca­ğım.

Za­man­la­ma­ya dik­kat

İs­met Ber­kan…

Sey­ret­me­di­ği Ka­ba­taş gö­rün­tü­le­riy­le il­gi­li ne­den “çok acı, ama çok acı bir olay ve ma­ale­sef ger­çe­k” de­di?
Yet­me­di ek­le­di; “Mo­be­se gö­rün­tü­le­ri da­hil pek çok şey var. Sa­vu­nu­lur ta­ra­fı ol­ma­yan bir olay!”



Her­kes me­rak­la sor­du, “siz gö­rün­tü­le­ri iz­le­di­niz mi?” Ya­nı­tı, “e­ve­t” ol­du.

Ta­rih 12 Ha­zi­ran 2013 idi…

İs­met Ber­kan bun­la­rı yaz­dı­ğın­da, Tür­ki­ye, ta­ri­hi­nin en bü­yük top­lum­sal mu­ha­le­fet ha­re­ke­ti­ne sah­ne olu­yor­du. Mil­yon­lar­ca in­san 16 gün­dür so­kak­tay­dı. Po­lis şid­de­ti­ni her ge­çen gün ar­tı­rı­yor­du. Ce­sur ev­lat­la­rı­mız Ab­dul­lah Cö­mert, Meh­met Ay­va­lı­taş ve Et­hem Sa­rı­sü­lük öl­dü­rül­müş­tü. 10 ki­şi gö­zü­nü kay­bet­miş­ti, 4 bin 177 ki­şi ise ya­ra­lıy­dı.

Er­do­ğan 11 Ha­zi­ra­n’­da­ki AKP grup top­lan­tı­sın­da; “Çok önem­li bir ya­kı­nı­mın ba­şör­tü­lü ge­li­ni­ni, Baş­ba­kan­lık ofi­si­min ya­nın­da, yer­ler­de sü­rün­dür­dü­ler, ken­di­si­ni, ço­cu­ğu­nu ta­ciz et­ti­le­r” de­me­si üze­rin­den 24 sa­at geç­me­den İs­met Ber­kan o ya­zı­yı yaz­dı!

Bu ka­dar sü­re­de o gö­rün­tü­le­ri sey­ret­me­si­ne ola­nak yok.
O hal­de sor­mak du­ru­mun­da­yım; Tür­ki­ye­’yi iç sa­va­şın eşi­ği­ne ge­ti­re­cek pro­vo­ka­tör­lü­ğe ni­ye or­tak ol­du?

Ba­kı­nız, 12 Ey­lül 1980 as­ke­ri dar­be­si­ne gi­den yo­lu, Gla­di­o gi­bi ki­mi odak­lar ben­zer pro­vo­ka­tif ya­lan­lar­la dö­şe­di. Ör­ne­ğin Ço­ru­m’­da, “A­le­vi­ler ca­mi­ye bom­ba at­tı­” ya­la­nı üze­ri­ne 57 ki­şi ya­şa­mı­nı kay­bet­ti.

İs­met Ber­ka­n’­ın ya­lan­cı­lı­ğı ba­sit bi­rey­sel bir ha­ta ola­rak ge­çiş­ti­re­bi­lir mi?
İlk vu­ku­atı de­ğil…"


Yalçın bundan sonra Berkan'ın haberlerini sıralayarak doğruluklarını sorguladı.

Haberin Devamı