Gazete Vatan Logo
Magazin Kitap 235’inci ihtiyaç!

Kitap 235’inci ihtiyaç!

Türkiye’de bir kişi 10 yılda 1 kitap okuyor

Kırşehir, halk kütüphanelerinden yararlanmada ilk sırada. Metropol İstanbul ise kütüphaneden en az yararlanan şehir çıktı

Türkiye’de 2012 yılında yapılan istatistiğe göre, kitap Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235’ nci sırada yer alıyor. İstatistiklere göre, gün içerisinde ortalama 5 saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece 6 saat vakit ayrılıyor. Bir vatandaş kitaba, bir yıl içerisinde ortalamalara göre sadece 1 TL öderken, 10 yılda bir kişi sadece bir kitap okuyor.

Televizyon zirvede

Türkiye genelinde kütüphane sayısı 1434 iken, kahvehane sayısı 600 bin. Yine istatistiklerde kitap ve dergi okuma oranı yüzde 4 olurken, gazete okuma oranının yüzde 22, televizyon izleme oranın da yüzde 95 olması dikkat çekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu 2012 verilerine göre ise Kırşehir, binde 621 ile halk kütüphanelerinden en fazla yararlanan il olurken, İstanbul binde 30 ile en az kitap okuyan il oldu. İzmir, Kocaeli ve Yalova gibi şehirler de binde 91 okuma oranıyla Türkiye genelinde 77’inci sırada yer alan Van’ın altında yer aldı.

Haberin Devamı