Gazete Vatan Logo
Magazin Hakkari'nin altın çocuğu yine rekor peşinde

Hakkari'nin altın çocuğu yine rekor peşinde

3.5 milyonluk gişe rekoruyla 'en çok izlenen Türk filmi' olan Vizontele'nin yaratıcısı Yılmaz Erdoğan, Vizontele Tuuba ile kendi rekorunu kırmaya hazır

Türk Sineması en bereketli günlerini yaşıyor. Okul ve Hababam Sınıfı'nın ardından Yılmaz Erdoğan'ın Vizontele Tuuba'sı da yarın gösterime giriyor. Vizontele ile 3.5 milyon kişiyi sinema salonlarına çekerek bir rekora imza atan Erdoğan, ikinci filmine de güveniyor. Ancak Vizontele Tuuba'nın ilkinin devamı olarak algılanmasını istemiyor: "Biz bir masal yarattık adına da Vizontele koyduk. Bunun adı da Tuuba. İlk filmi 3.5 milyon kişi izlemişti. Seyircide ilkinden kaynaklanan anormal bir beklenti var. Filmden çıkan 'Çok güzel olmuş' derse 3.5 milyonu geçeriz." 3 aylık hazırlık döneminin ardından 1 ayda çekimleri tamamlanan filmin senaryosunu iki yılda yazmış Erdoğan.... "Yaşadıklarımla düş dünyamın karışımını anlatan filmin yüzde 70'i başımdan geçen olaylar. Bu film ilkinden çok daha politik ama sert değil. Komedi öğeleri ilkinden daha fazla. İlgi görürse devamını düşünüyorum" diyor.

79 şehirde, 330 salonda....
Tıpkı Vizontele gibi 2.5 milyon dolarlık bütçeyle bugüne dek çevrilmiş en yüksek maliyetli film olma özelliğini koruyan Vizontele Tuuba, yarın sabahtan itibaren Türkiye'nin dört bir yanına dağıtılacak. Koplayanma tehlikesine karşı un çuvallarında sinema salonlarına ulaştırılacak. Bakalım, 79 şehirde, 330 salonda gösterime girecek film Vizontele'nin rekorunu kırabilecek mi?..

Onun yarışı kendiyle...
Oyuncu, yazar, yönetmen... Elini attığı her işten alnının akıyla çıkan bir isim Yılmaz Erdoğan... "Tüm zamanların en çok izlenen filmi" de onun eseri. 2.5 milyonluk seyirci rakamıyla büyük bir rekoru elinde bulunduran Şener Şen'in "Eşkıya"sını 3.5 milyon kişinin izlediği ilk filmi Vizontele'yle tahtından indirdi. Senaryosunu iki yılda tamamladığı ikincisinden de umutlu... Kendi rekorunu kırmaya hazırlanıyor. Başarıları sinemayla sınırlı değil Erdoğan'ın. Kendisinin yazıp yönettiği "Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?" adlı tiyatro oyunu tam 504 kez sahnelenerek bu alanda bir rekora imza attı. 568 bin kişiyi "öldü" denilen tiyatro salonlarına çekerken, aynı dönemde televizyon ekranlarını şenlendiren "Bir Demet Tiyatro" dizisi reyting rekorları kırdı. Hüzünbaz Sevişmeler ve Kayıp Kentin Yakışıklısı kitaplarıyla şiirseverlerin gönlünü fethetti; Hijyenik Aşklar adlı son kitabıyla da en çok okunanlar arasındaki yerini aldı...

Avrupa'yla aynı anda gösterimde
* Filmin yapımında 150 kişi görev aldı; rol alan 7 bin oyuncunun sadece 80'i profesyonel. Bini figüran, kalanı ise yöre halkı...

* 1980 yılının Hakkarisi'ni yaratmak için Van'ın Gevaş ilçesinde 3 ay boyunca 3150 m2'lik alanda inşaat çalışması yapıldı. 14 ev, 22 dükkan, 1 açıkhava sineması, 1 benzin istasyonu, 1 otobüs terminali, sokak ve cadde inşa edildi.

* Ankara'da geçen sahneler Erdoğan'ın okuduğu Aydınlıkevler Lisesi'nde çekildi.

* İnşaatında 1 ay boyunca günde 85 kişinin çalıştığı çekim platosunda dikim atölyesi de kuruldu ve binden fazla kostüm dikildi.

* Filmin müziklerini ilkinde olduğu gibi yine Kardeş Türküler yaptı. Filmin müzikleri bir albümde toplandı, finalde Sezen Aksu'nun Gülümse şarkısına da yer verildi.

* Filmde TRT arşivinden büyük ölçüde yararlanıldı. Jenerik bu arşivden oluşturuldu. Dönemin spikerleri Mesut Mertcan, Zuhal Çetinkanat da bazı sahnelerde orijinal metinleri seslendirdi.

* Frida ve Cold Mountain gibi birçok Hollywood filminin tanıtım kampanyalarını üstlenen Emrah Yücel, 60 afiş tasarladı. Hangisinin kullanılacağı halk oylarıyla belirlendi.

* Film Almanya, Avustralya, Avusturya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Belçika, İsviçre'de 75 salonda Türkiye'yle aynı anda gösterime giriyor. İngilizce, Fransızca, Almanca, Flamanca alt yazılarla hazırlanan fragmanlar Yüzüklerin Efendisi'nin de oynadığı Avrupa salonlarında yayınlanıyor.

Haberin Devamı