Gazete Vatan Logo
Magazin Formula 1 yeniden Türkiye’de olabilir

Formula 1 yeniden Türkiye’de olabilir

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı (TOSFED) Metin Çeker, sezonun sona ereceği şu günlerde “otostil.com” sitesine dobra açıklamalarda bulundu. “F1 Şampiyona Direktörü Charlie Whiting tarafından Intercity Istanbul Park ve rallikros pistinin denetimleri gerçekleştirildi” diyor.

Planladığınız her şeyi gerçekleştirebildiniz mi 2014 sezonunda, neler yaptınız?

Planlarımızın bir kısmını gerçekleştirdik, bir kısmı ise bazı sebeplerden ertelendi... İlk uluslararası rallimiz Ağustos ayındaydı. Bize, yönetimimize ve bu spora olan sevgimize inanan ve güvenen firma, otomotiv markaları ve kurumların desteği ile bu zorlu sınavdan da alnımızın akı ile çıkmayı başardık. Bu arada önemli olan üç ayrı başlık var ki tekrar altını çizmek isterim. Bu spora kazandırdığımız yeni bir sponsorumuz olmasından ve çok kısa sürede gerçekleştirdiğimiz işbirliğinden duyduğumuz memnuniyetin 40. yılı kutlayan AVIS tarafından da teyit edilmiş olması. Ayrıca bu yarışa ev sahipliği yapan yerel yönetimin desteği de önemliydi; bu anlamda Pendik Belediyesi’nin desteğinin önümüzdeki senelerde de artarak devam edeceğini duymuş olmanın hazzını yaşıyoruz. Tabii bu arada tanıtım, reklam ve duyurular için bizlere destek olan Ströer Kentvizyon, Xerox ve Power FM ve de ralli merkezi olarak ilk kez bu organizasyona ev sahipliği yapan Radisson Blu Hotel’e sağladıkları destek için teşekkür ediyoruz.

Haberin Devamı

Sezonun bu kalan kısa zamanında bizi son derece enteresan ve tüm dünyada ses getirecek bir yarış bekliyor. Bu yarış ve yarışın düzenleneceği İstanbul Park Pisti’nde yeniden Formula 1 yapılması için çalışmalara değinir misiniz?

Bu ay İstanbul Park Pistinde Intercity organizatör lisansı ile organize edilecek iki uluslararası organizasyon için tüm hazırlıklar devam ediyor. Bildiğiniz gibi İstanbul Park Pisti’nin F1 yarışlarına ev sahipliği yaptığı dönemde A lisansı mevcuttu. 2011 yılında bu lisansın süresi doldu ve Intercity tarafından federasyonumuza yapılan başvuru ile lisans yenileme talebi ve sonrasında FIA tarafından görevlendirilen F1 Şampiyona Direktörü Charlie Whiting tarafından Intercity Istanbul Park Pisti’nin 1-2 Eylül tarihlerinde gerekli denetimleri gerçekleştirildi. Bununla beraber ülkemize yeni bir uluslararası tesis daha kazandırıldı. Intercity İstanbul Park Pisti’nin içinde inşa edilen rallikros pistinin ikinci denetimleri de 15-16 Eylül’de FIA ve Federasyonumuz tarafından gerçekleştirildi. Bu iki ayrı lisans ve denetimlerde her iki pistin özelliklerinin de korunarak, geçici değil kalıcı çözümlerle yeni bir tesisimiz daha eklenirken “yeniden F1 yarışlarını Türkiye’ye getirmek mümkün olabilecek mi” sorusuna yanıtlar aranmaya başlandı.... Bu sezon istediğiniz ama gerçekleştiremediğiniz projeler var mı?

Haberin Devamı

Elbette. “Türkiye Pilotunu Arıyor” ve sosyal sorumluluk projelerimizin tüm çalışmaları bitti. Ama ülkemizin iki seçim geçirdiği 2014 yılında maalesef bu projeleri hayata geçiremedik. Bunlar önümüzdeki dönemde ilk öncelikle başlayacağımız projeler...

Hedefte karting ve pist yarışlarını geliştirecek projeler var.

Dünya Rallikros Şampiyonası’na destek

Türkiye’de ilk kez organize edilecek olan Dünya Rallikros Şampiyonası İstanbul ayağında TOSFED olarak sportif anlamda organizatöre destek olacağız. Hemen ardından Ferrari’nin yarış günlerini bu ay İstanbul Park Pisti’nde gerçekleştireceğiz. Sezon sonuna ulaşmadan 2015 kurallar kitabı ve takvimi hazır olacak.

Haberin Devamı

Ken Block geliyor....

Bu ay düzenlenecek yarış sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ses getirecek. Ken Block, Jacques Villeneuve ve Peter Solberge geliyor.