Antalya Film Fesitvali’nde ödülleri üç film paylaştı. En iyi film seçilen ’Yumurta’ 6, ‘Mutluluk’ ve ’Yaşamın Kıyısı’nda ise 5’er dalda ödül aldı...
FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN
Bu yıl 44'ncü düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde `En iyi film' ödülünü Semih Kaplanoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği `Yumurta' adlı film kazandı. Yumurta, 300 bin YTL'nin yanısıra, `En iyi senaryo' ödülü ile birlikte 320 bin YTL'nin de sahibi oldu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in de katıldığı ödül gecesinde `En iyi kadın oyuncu' ödülünü Mutluluk filmindeki rolüyle Özge Namal alırken, aynı filmdeki rolüyle Mehmet Han da `En iyi erkek oyuncu' ödülünün sahibi oldu.
Fatih Akın, Yaşamın Kıyında adlı film ile `En iyi yönetmen' ödülünü kazandı. Eş zamanlı yapılan 3'üncü Avrasya Uluslararası Film Festivali'nde ise `En iyi film' `The visit bands' (Bandonun ziyareti) film kazandı ve 75 bin dolar para ödülünün sahibi oldu.
Türkiye'nin sinema oskarı sayılan ve bu yıl 44'üncüsü yapılan Antalya Altın Portakal Film Festivali ile eş zamanlı yapılan 3'ücü uluslararası Avrasya Film Festivali'nde ödüller bu gece sahiplerini buldu. Cam Piramit Sabancı Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki ödül gecesine Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yerli ve yabancı onlarca sinema sanatçısı katıldı.
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gecenin heyecanını paylaşmaktan mutluluk duyduğunu, 44 yıldır süren heyecanın sıradan bir film festivalinin ötesine geçtiğini söyledi. `Kültür marka oldu" diyen Bakan Günay, "Daha çok markayla dünyanın önüne çıkmalıyız. Antalya'nın sinemaya katkısını destek vermek boynumuzun borcudur. Bunu yerine getirmek güzel bir görevdir. Desteğimiz artarak sürecektir" diye konuştu. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, saatine bakıp `3 saat sonra 29 Ekim'e ayak basacağız. 84 yıl önce Cumhuriyet kuruldu. Bu festivali 44 yıldır istikrarla yürütüyorsak bunu cumhuriyete borçluyuz" dedi. Şahin'in bu konuşması salonda büyük alkış aldı. Bakan Şahin, "Eğer dünya çapında oyuncu yetiştiriyorsak bunu Cumhuriyet'e ve ulu önder Atatürk'e borçluyuz" diye konuştu. Bu sözler ikinci kez alkış tufanına neden oldu.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Onursal Başkanı Menderes Türel de, "Dünya'nın en güzel şehri Antalya, sinemaya 44 yıldır ışık tutuyor. 62 film çeşitli kategorilerde yarışıyor ve 160 film 300 kez gösterime girdi" şeklinde konuştu.
EN İYİ FİLME 6 ÖDÜL
12 filmin yarıştığı gecenin sunuculuğunu Meltem Cumbul ille Halit Ergenç"in yaptığı gecede `En iyi film' ödülünü Kültür ve Turizm Bakanlığı'nında maddi destek verdiği yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu'nun yaptığı `Yumurta' adlı film kazandı. Kaplanoğlu çekimde olduğu için ödülleri film ekibi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in elinde aldı. Kaplanoğlu"nun mesajını Saadet Işıl Aksoy okudu. Kaplanoğlu, "Ödülü annem Semra Kaplanoğlu için alıyorum" dedi. Yumurta aynı zamanda `En iyi senaryo', `En iyi görüntü yönetmeni', `En iyi sanat yönetmeni', `En iyi kostüm' olmak üzere 5 ulusal, 3'üncü Avrasya Uluslar arası Film Festivali'nde `Netpac Ödülü' ile 6 ödül ve toplam 320 bin YTL para ödülü kazandı.
EN İYİ YÖNETMEN AKIN
Altın Portakal Film Festivali'nde `Yaşamın kıyısında' adlı film ile Fatih Akın `En iyi yönetmen' ödülünün sahibi oldu. Ödülünü Uğur Yücel'in elinden alan ve 30 bin YTL para ödülününde sahibi olan Akın, "Bana layık gördüğünüz için çok teşekkür ediyorum" dedi.
`En iyi kadın' oyuncu ödülü Mutluluk filmindeki rolüyle Özge Namal, Tamer Karadağ ve Selda Alkor'un elinden aldı. Sahneye koşarak gelen Namal, "Baba bahsi sen kazandın" diye konuştu.
`En iyi erkek oyuncu' ödülünü yine aynı filmdeki rolüyle Murat Han kazandı. Ödülü Erkan Can ve Bergüzar Korel'in elinden alan Han, "Bu ödüle layık gördüğünüz için teşekkür ediyorum. Abdullah Oğuz'a ve film ekibine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Ulusal film jürisi başkanı Genco Erkal, "Uyumlu, uygar anlayışlı bir jüri büyük bir sorumluluk içinde çalıştı. İyi ve kötü filmlerde vardı" dedi.
AVRASYA'DA EN FİLM; BANDONUN ZİYARETİ
3'üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali'nde en iyi film `The visit bands' (Bandonun ziyareti) oldu. 10 filmin yarıştığı festivalde en iyi film 75 bin dolar para ödülünün de almaya hak kazandı. `En iyi yönetmen' kategorisinde ise ödülü `La Grave Et Le Mulet' (Kelebek ve Dalgıç giysisi) filmindeki başarısıyla Abdellatif Kachiche kazandı. Yönetmen 25 bin dolar para ödülünü de aldı. `Eleştirmenler Ödülü' kategorisinde `Bombalar Altında' kazanırken, bu yıl ilk kez verilen `Netpac Ödülü"nü `yumurta' ile `Bombalar altında' kazandı. Gecede Hanna Scygulla, Shelkar Kopan `Onur ödülü' aldı.
En iyi belgesel filmde dereceye girecek film bulunamazken, `en iyi ulusal kısa film' yarışmasında Serhat Koca'nın yönettiği `Hoş geldin Bebek' ödül almaya hak kazandı ve Koca 7 bin 500 YTL para ödülünün sahibi oldu.
ULUSAL UZUN METRAJLI FİLM YARIŞMASI ÖDÜLLERİ
En iyi film: Yumurta -300.000 YTL + Altın Portakal Heykeli
Dr. Avni Tolunay Yurtiçi Kargo Jüri Özel Ödülü: Yaşamın Kıyısında- 30.000 USD (Filmin yurtiçi ve yurtdışında festivallere katılması halinde filmin festivallerde dolaşımı Yurtiçi Kargo tarafından sağlanacaktır) + Altın Portakal Heykeli
Behlül Dal Digitürk Genç Yetenek Jüri Özel Ödülü: Saadet Işık Aksoy- (Yumurta'daki rolüyle) 25.000 USD + Altın Portakal Heykeli
En İyi Yönetmen: Fatih Akın (Yaşamın Kıyısında) 30.000 -YTL + Altın Portakal Heykeli
En İyi Senaryo: Semih Kaplanoğlu (Yumurta). 20.000 YTL + Altın Portakal Heykeli
En İyi Müzik: Zülfi Livaneli (Mutluluk) 20.000 YTL + Altın Portakal Heykeli
En İyi Kadın Oyuncu: Özgü Namal (Mutluluk) Altın Portakal Heykeli
En İyi Erkek Oyuncu Murat Han (Mutluluk) Altın Portakal Heykeli
En İyi Görüntü Yönetmeni: Özgür Elcen (Yumurta) Altın Portakal Heykeli + Kodak'tan 30.000 $ değerinde 100 kutu film
En İyi Sanat Yönetmeni: Naz Erayda (Yumurta) Altın Portakal Heykeli
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Nursel Köse (Yaşamın Kıyısında) Altın Portakal Heykeli
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tuncay Kurtiz (Yaşamın Kıyısında) Altın Portakal Heykeli
En İyi Kurgu: Ali Akdeniz (Yaşamın Kıyısında) Altın Portakal Heykeli
En İyi Laboratuar: Şafak Stüdyosu (Sis Ve Gece) Altın Portakal Heykeli
En İyi Makyaj ve Saç: Songül İbrahim- Fatma Kardeş (Mutluluk) Altın Portakal Heykeli
En İyi Kostüm Tasarımı: Naz Erayda (Yumurta) Altın Portakal Heykeli
En İyi Ses Tasarımı ve Miksaj: Orçun Korluca (Mutluluk) Altın Portakal Heykeli




