Gazete Vatan Logo

En çok onlar şikayet edildi!

RTÜK, kendisine gelen izleyici şikayetlerini açıkladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) son 3 ayda gelen izleyici şikayetleri en çok spor programları ve dizilere yönelik oldu.

AA muhabirinin, RTÜK Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanlığı’nın araştırmasından derlediği bilgilere göre, vatandaşlar son 3 ayda en çok spor programları ve dramatik dizilerle ilgili bildirimlerde bulundu.

Vatandaşlar, RTÜK’e iletişim merkezi, web sayfası ve elektronik posta aracılığıyla Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında toplam 11 bin 72 bildirimde bulundu.

Şikayetlerin büyük kısmı Eylül’de gerçekleşti. Şikayetlerin yüzde 26’sı 2 bin 922 bildirimle dramatik diziler, yüzde 16’sı bin 812 bildirimle spor programlarına yönelik oldu.

En yoğun şikayet Eylül ayında

İzleyici bildirimlerinde, bir programa ilişkin birden fazla şikayet konusu yer alabilirken, bildirimlerin değerlendirilmesi aşamasında, sınıflama yapabilmek için Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanlığı ile İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan inceleme kriterleri listesi kullanıldı.

Yapılan değerlendirmeler sonrasında, bildirimlerde yer alan birden fazla inceleme kriteri konusunun dikkate alınmasıyla ulaşılan sayı sadece Eylül ayı için 9 bin 287 oldu. Vatandaşın, son üç ayda yayınlanan programlar hakkındaki en yoğun şikayeti, Eylül’de yüzde 21 ile ”genel ahlaka ve ailenin korunmasına aykırılık” ile ”sunucu ya da katılımcıya yönelik şikayet” kriterlerinde gerçekleşti.

Kişilik haklarını ihlal, iftira ve hakaret kriterlerine yönelik şikayetlerin yüzde 88’i, sunucu ya da katılımcıya yönelik şikayetlerin yüzde 84’ü ve argo, küfür, kötü söz ile ilgili şikayetlerin yüzde 71’i spor haber programları hakkında yapıldı.

Şikayetler dizilerin başlamasıyla hız kazandı

Çocuk ve gençlerin gelişimini olumsuz etkileyebilecek yayın” konulu kriter hakkında Temmuz’da yüzde 12, Ağustos’ta yüzde 10 olan bildirim oranı diğerlerinin aksine düşüş göstererek yüzde 6 olarak gerçekleşti.

Daha önceki aylarda en çok şikayeti alan ”reklamın niteliği” konusunda ise Temmuz’da yüzde 15, Ağustos’ta yüzde 12 olan bildirimler, Eylül’de yüzde 5 oranında kaldı.

Eylül’de ekranlarda dizilerin yeni bölümlerinin ve yeni yapımların başlamasıyla, vatandaş en çok, ”kadına yönelik baskı ve istismar”, ”eğitime aykırı ve zararlı yayın” ve ”genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırılık” yapıldığı gerekçesiyle dramatik dizileri RTÜK’e şikayet etti.

Haberin Devamı