Gazete Vatan Logo

Kült yönetmenden Chomsky belgeseli

'Sil Baştan' filmiyle tanınan yönetmen Michel Gondry, dil bilimci Noam Chomsky'nin belgeselini çekti

Jim Carrey ve Kate Winslet'in oynadığı 'Sil Baştan' filmiyle tanınan kült yönetmen Michel Gondry bu kez ünlü dil bilimci Noam Chomsky'nin animasyon belgeselini çekti: 'Uzun Adam Mutlu Mu?' (Is The Man Who Is Tall Happy?).

2010’da iki kere Chomsky’le buluşan Gondry, yaşayan en büyük düşünürler arasında gösterilen Chomsky’yle konuşmalarını animasyon olarak sinema diline aktardı.

Gondry, belgeselde dil ve beyin araştırmalarında çığır açan Chomsky’nin sırlarını öğrenmek istiyor. Sonuç: Şüpheci, meraklı ve mücadeleci bir zihin.

Büyük Buhran döneminde neden halalarının zorla ağzına tıktığı yulaf ezmesini yemek zorunda olduğunu sorgulayan altı yaşındaki çocuktan, sıkıldığı için üniversiteyi bırakmayı düşünen genç öğrenciye kadar Chomsky’nin farklı dönemlerini de aktarıyor Gondry.



İYİ Kİ FELSEFECİ DEĞİLİM
The Daily Beast‘ten Jimmy So, Michel Gondry’ye Chomsky belgeseli projesinin nasıl doğduğunu sordu. MIT’te misafir sanatçı olarak bulunan Gondry, o dönem ders vermekte olan Chomsky’yle tanışır. “Epey çetrefil bir tecrübeydi” diyor Gondry, “Onun zihnine ayak uydurmak zorundaydım. Sanırım başka bir alandan olmam da hoşuna gitti. Felsefeci olsaydım herhalde çok daha karşı çıkardı bana ama öğrenmek isteyen herkese kapısı açıktı.”

Gondry filmi animasyon olarak hazırlama nedenini ise şöyle açıklıyor: “Chomsky’yi kendi algılayışımın sınırları üzerinden anlatmak yerine, sesini kullanarak soyut animasyonlarla yansıtmayı tercih ettim. Bazen anlatıcı rolü üstlendim, bazen de bağlama ağırlık verdim ki izleyiciler kendi fikirlerini oluşturabilsinler.”


CHOMSKY FİLMİ BEĞENMİŞ
Gondry, filmi Chomsky’ye izletme sürecini ise şöyle açıklıyor: “Bir nevi zamanı geri sarmak gibi; hani çocukken her şeyi ailenize gösterip onaylarını almak istersiniz ya. Filmi ona izletebildiğim için gurur duyuyordum. Onun üretici dilbilgisi teorisine sinema dilinde bir karşılık bulduğumu düşündüğümden mutluydum.” Peki Chomsky filmi beğendi mi? “Sanırım beğendi. Asistanı, kendi hakkındaki belgeselleri hiç izlemediğini söylemişti bana. Sonra Şubat’ta izleyip ‘Yani, katılıyorum tabii’ dedi ki bayağı ironik oldu. Kendi görüşlerine katılıyordu yani.”

Yönetmen filmde Chomsky’nin çocukluğuna büyük bir bölüm ayrılmasını ise şöyle açıklıyor: “Çünkü onunla tanıştığımda, aklımızdaki Chomsky algısıyla gerçekteki Chomsky arasında büyük bir fark olduğunu gördüm. Çok sıcakkanlı, tatlı bir insan. Filmde de bunu göstermek istedim.”

Ve 21’inci yüzyılın ilk başyapıtları arasında gösterilen Eternal Sunshine of the Spotless Mind/ Sil Baştan... Devam filmi çekilecek mi? “İlk filmin senaryosunu yazan Charlie Kaufman’la bu konuyu etraflıca konuştuk” diyor Gondry, “Ama böyle bir proje olacağını sanmıyorum.”

Haberin Devamı