Gazete Vatan Logo

'Gurbetin Sesi' yayılıyor...

Gazeteci Müjde Yazıcı'nın, Türkiye'den Almanya'ya taşınan müzikleri ve müzisyenleri anlattığı belgeseli Beyoğlu Hayal Kahvesi'nde izleyiciyle buluştu.

'Gurbetin Sesi' yayılıyor...

Dün Beyoğlu Hayal Kahvesi'ndeki gösterimiyle izleyiciyle buluşan ve İz TV'de yayınlanmaya devam eden 'Gurbetin Sesi: Das ist Musiki' belgeseli, işçi göçünün 52. yılında Türkiye'den Almanya'ya taşınan müziklere, Berlin'deki Türk müzisyenlerine ve Almanların bu müziklerle olan ilişkisine odaklanıyor. (Belgeselin Mayıs ayında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde gösterileceğini de belirtelim.)


Belgesel dün akşam Beyoğlu Hayal Kahvesi'nde izleyiciyle buluştu.

Gazeteci Müjde Yazıcı imzalı ikinci belgesel; cazdan metale, hip hop'tan türkülere kadar geniş bir sentez sunarken Berlin'in zengin musikisini tüm detaylarıyla izleyiciye sunuyor.

AMAÇ BİRAZ PARA BİRİKTİRİP DÖNMEKTİ AMA...

Tam 52 yıl oldu. 1961 yılında Sirkeci'den kalktı ilk tren... İstikamet Münih'ti. Amaç bir yıl kalıp, biraz para biriktirip memlekete geri dönmekti. Ama öyle olmadı. 30 Ekim 1961'de Federal Almanya'nın eski başkenti Bonn'da, 'Türk Alman iş gücü' anlaşması imzalanır ve binlerce insanın kaderi bu antlaşmayla değişir. Bugün Almanya'da 4 milyona yakın Türk yaşıyor.

Ekonomiden sanata, siyasetten hizmet sektörüne Türkler Almanya'da her yerde... Özellikle Berlin'de Türk kültürüne ait bir olgu görmek hiç de şaşırılacak bir şey değil. Türk müziğini duymaksa başkentin göbeğinde döner yemek kadar doğal.

Türkler Berlin'de caz yapıyor, rap yapıyor, türkü söylüyor.... Kimi Almanları da yanına katmış. Almanlar türkülerimizi Batılı enstrümanlarla çalıyor ve hatta dili döndüğünce söylüyor.

Belgeselde Derdiyoklar, Ayaz Kaplı, Berlin Türk Müziği Konservatuvarı, Berlin Saz Evi, Berlin Klasik Türk Müziği Derneği, DJ İpek İpekçioğlu, Volkan Türeli, aktör Birol Ünel, Marcus Steiger, Ebow X gibi isimler yer alıyor.

Haberin Devamı