Gazete Vatan Logo

2022 Şeb-i Arus ne zaman? Şeb-i Arus ne demek? Konya Şeb-i Arus bilet fiyatları ne kadar?

Mevlana, 749. Vuslat Yıldönümü nedeniyle Konya'da düzenlenen 'Şeb-i Arus' törenleriyle anılıyor. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyadan milyonlarca kişinin törenlere katılması beklenirken tören programı, bilet fiyatları ve Mevlana ile Şeb-i Arus ile ilgili bilgiler de sıklıkla araştırılıyor. Peki, 2022 Şeb-i Arus ne zaman? Konya Şeb-i Arus törenleri ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Konya Şeb-i Arus bilet fiyatları ne kadar? Şebi Arus ne demek, ne anlama geliyor? Mevlana’yı Anma Etkinlikleri ve Şeb-i Arus tören programı hakkında tüm bilgiler…

2022 Şeb-i Arus ne zaman? Şeb-i Arus ne demek? Konya Şeb-i Arus bilet fiyatları ne kadar?

Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin ölüm yıldönümü olarak bilinen Şeb-i Arus Konya’da etkinlik ve özel törenlerle başlıyor. Şeb-i Arus için hazırlıklar devam ederken Türkiye ve dünyadan milyonlarca kişi gerek Konya’dan gerekse televizyonları başından etkinlikleri yakından takip edecek.

2022 ŞEB-İ ARUS NE ZAMAN?

Hz. Mevlâna'nın 749. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) 07 - 17 Aralık 2022 tarihleri arasında Konya Mevlâna Kültür Merkezi Semâ Salonu'nda icra edilecek.

KONYA ŞEB-İ ARUS BİLET FİYATLARI NE KADAR, NEREDEN ALINIR?

Törenlerin bilet satışı https://biletinial.com web sitesinden alınabiliyor. 2022 yılı Şeb-i Arus kapsamında yapılan Sema Töreni bilet fiyatı 75 TL olarak belirlendi. Konya’da son gün yani 17 Aralık’ta yapılan en önemli etkinliklerden Şeb-i Arus törenine giriş ücreti ise 125 TL belirlendi.

ŞEB-İ ARUS NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?

Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk’a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah’a dönüş” olarak yorumlar. Bir başka ifadeyle ölüm “cismin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçmasıdır”. Ölüm, Müslümanlık öncesi Türklerde de aynı şekilde ifade edilir.

Haberin Devamı

Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleri ile özetleyen Mevlana, 17 Aralık 1273'te bir pazar günü gurup vaktinde "sevgilisi"ne kavuştu. Onun için ölüm aşka ve sevgiliye kavuşmaktı; bu yüzden öldüğü gün asırlardır "düğün gecesi" anlamına gelen "Şeb-i Arus" adıyla anılıyor.