Siyanürden 1200 kat daha zehirli, izinsiz yakalamanın cezası 16 bin lira...
Siyanürden 1200 kat daha zehirli, izinsiz yakalamanın cezası 16 bin lira... Akdeniz ve Ege Denizi'nde görülen, ekosistem, balıkçılık ve insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturan balon balıkları ile mücadelede, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca bu yıl satın alınacak miktarın 1 milyon 250 bin olduğu açıklandı. Antalya Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Asım Karabulut, "Bu türü ne kadar çok temizleyebilirsek, habitattan daha iyi bir mücadele yapmış olacağız" dedi.
18.08.2022 Ekonomi
Akdeniz'de büyük tehlike, ilk kez görüldü! Japonya ve Hindistan'dan geldiler
Akdeniz'de büyük tehlike, ilk kez görüldü! Japonya ve Hindistan'dan geldiler Siyanürden 1200 kat daha etkili olan 'tetrodotoksin' zehiri barındıran balon balıklarında, daha önce Akdeniz'de görülmeyen parazitler tespit edildi. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Argun Akif Özak, "Balon balıkları başlı başına bir problem olmasına rağmen üzerinde taşıdığı parazitler de tehlike saçıyor. Bunlardan en bilineni caligus lagocephali. Bu parazitlerin ekonomik değere sahip balıklara sıçraması durumunda ciddi ölümlerle karşılaşma olasılığımız var" dedi.
12.04.2021 Gündem
İçindeki toplu iğne başı kadar zehir bile öldürüyor
İçindeki toplu iğne başı kadar zehir bile öldürüyor BALON balığı Van'da bir kişinin ölümüne neden oldu. Geçen yıl da Antalya'da balon balığından 3 kişi zehirlenmiş ve uzun süre tedavi görmüşlerdi. Balon balığında bulunan 'tetrodotoksin' adlı zehirli maddenin etkisini çok hızlı bir şekilde gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Aydın, "İçinde yer alan iki toplu iğne başı kadar zehir bir insanı öldürmeye yeterli. Tüketildikten sonraki ilk bir saatin içerisinde mutlaka belirtisini gösteriyor" dedi.
7.01.2021 Sağlık