Down sendromlu çocuklarda konuşma terapisi
Down sendromlu çocuklarda konuşma terapisi Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti Sümeyra Öztürk cevaplıyor; Down sendromlu çocuklarda konuşma terapisi Down sendromlu çocuklar, erken yaşlardan itibaren iletişim kurmaya başlarlar. Sosyal yönleri, jest mimik kullanımı ve alıcı dilleri hızlı gelişirken, konuşma becerileri geç gelişir. Konuşma öncesi dönemde down sendromlu çocuklar genellikle kendilerini jest ve mimiklerle ifade ederler. Aile çocuğu konuşmaya motive etmek için anlamamazlıktan gelmemelidir. Çünkü bu durum çocuğun iletişim kurmaktan vazgeçmesine neden olabilir. Her down sendromlu çocuğun mutlaka doğumdan itibaren uzman dil ve konuşma terapistinin desteğini alması gerekmektedir. Konuşma terapisi uzmanı anlaşılırlığın artmasını, oral-motor sorunların tedavisini, dil konuşma ve iletişim becerilerinin geliştirilmesini sağlar.
17.03.2016 Sağlık
Bir konuşma bozukluğu apraksi
Bir konuşma bozukluğu apraksi Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti Sümeyra Öztürk cevaplıyor; Bir konuşma bozukluğu apraksi Gelişimsel konuşma apraksisi, beyin dengelenmesajın konuşma kaslarına doğru şekilde iletilememesi sonucunda ortaya çıkan motor bir konuşma bozukluğudur. Bu durum kasların yetersizliğinden değil beynin konuşma eylemi için gereken konuşma organlarını (dudak, çene, dilgibi) hareket ettirme konusunda sorun yaşamasından kaynaklanmaktadır. Çocuk ne demek istediğini bilse de bu sorun yüzünden kendisini ifade etmekte zorluk çekmektedir. Apraksi, konuşma anlaşılırlığını ciddi oranda etkileyebilen bir konuşma bozukluğudur.
17.03.2016 Sağlık
Çocuğum konuşmuyor, nereye başvurmalıyım?
Çocuğum konuşmuyor, nereye başvurmalıyım? Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti Sümeyra Öztürk cevaplıyor; Çocuğum konuşmuyor, nereye başvurmalıyım? Ülkemizde konuşma bozuklukları uzmanlığı yeni gelişen biralan olduğu için çoğu zaman ebeveynler çocuklarında konuşmayla ilgili bir problem gördüklerinde nereye başvurmaları gerektiği hakkında kararsız kalırlar ve ne yazık ki yapılan yanlış ve eksik yönlendirmeler sonucunda zaman kaybederek tedavi için geç kalabilirler. O nedenle bu videoda siz ebeveynlere çocuğunuzda konuşmayla ilgili bir problem gözlemlediğinizde nasıl bir yolizlemeniz gerektiği basamaklar halinde anlatılacaktır.
17.03.2016 Sağlık
Hızlı konuşma bozukluğu nasıl tedavi edilir?
Hızlı konuşma bozukluğu nasıl tedavi edilir? Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti Sümeyra Öztürk cevaplıyor; Hızlı konuşma bozukluğu nasıl tedavi edilir? Hızlı konuşma bozukluğu yetişkinlerde ve çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Kişinin konuşma hızı ve oranı normalden fazladır. Konuşma, ses ve heceyutma, normal olmayan duraksamalar ve tekrarlarla kesintiye uğrar. Konuşma esnasında ses yer yerincelebilir ya da kalınlaşabilir. Konuşma monotonlaşabilir, vurgu ve tonlamalar kaybolur. Türkçe vurgu ve tonlamalarla karakterize bir dil olduğu için bu durumda anlaşılırlık oranı daha da düşer. Konuşma organize değildir; kişi ne söyleyeceğinden ve nasıl söyleyeceğinden tam emin değilmiş gibi görünür.
17.03.2016 Sağlık
Dilbağı ve konuşmaya etkisi
Dilbağı ve konuşmaya etkisi Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti Sümeyra Öztürk cevaplıyor; Dilbağı ve konuşmaya etkisi Halk arasında dil bağı olarak bilinen ankiloglossi, doğuştan gelen bir sorundur. Ankiloglossi (dilbağı) dilin alt ve orta kısmında bulunan ve dili ağız tabanına bağlayan kısmının normalden kısa olması durumudur. Dilaltıbağı, bazı bebeklerde ya da çocuklarda beslenme, yutma ve konuşma sorunları oluşturabilir. Dilin konuşma işlevini yerine getirebilmesi için aşağı, yukarı ve yanlara doğru serbestçe hareket edebilmesi gerekir. Bazı çocuklarda dilbağı dilin hareketini kısıtlar ve özellikle yukarı kalkma hareketini gerektiren “r” ve “l” seslerinde sorun görülür. Ayrıca dilbağı, dilin ön bölgesinin kullanılmasını gerektiren “ş”, “ç”ve “t” gibi sesleri de etkileyebilir.
17.03.2016 Sağlık