Pandeminin suistimal edilen istisnası: Kod-29
Pandeminin suistimal edilen istisnası: Kod-29 Son zamanlarda günümüzde oldukça konuşulan bir konu olan kod 29; özellikle pandemi döneminde işverenlerin daha çok kullanmaya başladığı bir kod haline geldi. Normal şartlar altında işverenin, işçinin iş akdini feshetmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumuna bildiri yapması gerekiyor. Bu bildirimi, işçiyi hangi gerekçe ile işten çıkardığını SGK’nın hali hazırda düzenlemiş olduğu kodlarından biriyle yapıyor. 29 numaralı kod da bu kodlardan biri. Anlamı ise, "İşverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile işçinin iş akdinin feshi" anlamına geliyor. Bir işverenin, işçisini bu kod ile işten çıkarabilmesi için işçinin 4857 İş Kanunu'nun ilgili bendi kapsamındaki fiillerden birini işlemesi gerekiyor. Peki, Kod 29 ne demek? Kod 29 ile işten çıkarma ne anlama geliyor? Kod 29 memuriyete engel mi? Avukat Elvan Kılıç anlattı!
23.05.2021 Çalışan Hakları
SGK'dan parasını almayı unutanlar dikkat! Zaman aşımı süresi...
SGK'dan parasını almayı unutanlar dikkat! Zaman aşımı süresi... Yapılan uyarılar ve bilgilendirmeye rağmen pek çok kişi SGK’nın yaptığı ödemeleri almıyor ya da alacağını unutuyor. Ancak bu hakları almak için geç değil. Ancak almak için de geç kalmamak gerekiyor. Para zamanında çekilmeyince hak yanıyor. Çünkü, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yapılan ödemelerde zaman aşımı süresi uygulanıyor. Belirtilen süre içinde alınmayan aylık ve gelirler talepte bulunulan tarihten itibaren beş yıl öncesine kadar alınabiliyor. SGK tarafından verilen çeyiz yardımı, cenaze ödeneği gibi ödemelerin beş yıl içinde alınmaması halinde ise hak kayboluyor. İşte sosyal güvenlikte zaman aşımı ve hak düşürücü sürelere ilişkin detaylar...
8.09.2020 Ekonomi
Online SGK SSK gün sorgulama nasıl yapılıyor?
Online SGK SSK gün sorgulama nasıl yapılıyor? Online hizmetler aracılığıyla SGK sorgulama ve SSK gün sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. Bu işlemler bugüne kadar olan sigorta bilgilerinizin tamamını gösterir. Detayları haberimizde.
29.09.2021 Gündem
SGK GSS borç sorgulama, kredi kartı ile borç ödeme işlemleri
SGK GSS borç sorgulama, kredi kartı ile borç ödeme işlemleri SGK GSS borç sorgulama işlemlerini artık tek bir portal üzerinden çok basit bir biçimde yapabilirsiniz. Bu işlemlerin ardından kredi kartınızla borç ödemenizi de yine online olarak yapabileceksiniz. Devamı haberimizde.
29.09.2021 Gündem

Benzer Haber Etiketleri