Kadın kalbi ihmal ediliyor! İşte büyük risk!
Kadın kalbi ihmal ediliyor! İşte büyük risk! Kalp hastalıkları denilince akla ilk olarak erkekler gelir. Oysaki erkeklerde kalp krizi riski ve görülme sıklığı daha fazla olsa da kalp krizine bağlı ölüm oranı kadınlara göre daha az görülüyor. Çünkü kadın kalbinin verdiği işaretler çok farklı. 2018'de yayınlanan kapsamlı bir rapor, bilimsel araştırmalara kadınların yeterince dahil edilmediğini, yetersiz teşhis edildiğini, yetersiz tedavi edildiğini ve iyileşme sürecinde yeterince desteklenmediğini gösterdi. Bu raporda aynı zamanda kadınların yüzde 78'inde erken kalp krizi uyarı işaretlerinin sağlık sistemi tarafından gözden kaçırıldığı da görüldü. Yani acil bir kalp sorunu yaşayan bir kadının yanlış teşhisle evine gönderilme olasılığı bir erkeğe kıyasla kat ve kat fazla oluyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor kadın kalbiyle erkek kalbinin farklarını anlattı.
9.08.2021 Sağlık
Yemekten önce ve sonra 30 dakika içinde sıvı içmeyin! Dumping sendromu...
Yemekten önce ve sonra 30 dakika içinde sıvı içmeyin! Dumping sendromu... Midenin içeriğini ince bağırsak kısmına normalden daha hızlı boşaltması olarak tanımlanan dumping sendromu, “hızlı mide boşalması” olarak da biliniyor. Mide baypas ameliyat geçirenlerde daha sık görülen bu sendromda mide bulantısı, karın krampı, şişkinlik, soğuk terleme gibi belirtiler görülebiliyor. Uzmanlar gün boyunca üç büyük öğün yerine beş ya da altı küçük öğün yenilmesini tavsiye ediyor. Beslenmede daha fazla lif tüketilmesini öneren uzmanlar, yemeklerden önce ve sonra 30 dakika içinde sıvı içilmemesini öneriyor.
18.05.2021 Sağlık
Endişe ve üzüntü kalp krizine neden oluyor!
Endişe ve üzüntü kalp krizine neden oluyor! Ani gelişen ve ölümcül bir hastalık olan kalp krizi, halen dünyada ve Türkiye'de en sık görülen ölüm nedeni olarak biliniyor. Genetik faktörler kadar, yaşam biçimi içindeki stres, üzüntü, endişe, ani duygusal değişimler kalp krizi tetikleyebilir. Peki, Kalp krizi belirtileri nelerdir? Kalp krizi anında neler yapmalı? Ne zaman anjiyo yaptırmalı? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, kalp krizi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
31.01.2021 Sağlık