Türkiye'de sismik üretimi başlıyor; maliyeti düşürecek
Türkiye'de sismik üretimi başlıyor; maliyeti düşürecek Deprem anında sarsıntıyı azaltarak binaların ayakta kalmasını sağlayan sismik izolatörlerin Türkiye'de üretilmesi ve anahtar teslim hizmet sunulması için harekete geçildi. Fago Teknoloji ile Çin'de deprem teknolojileri üzerine çalışan Zhejiang Earthquake şirketi ortaklık kurdu. Buna göre 50 milyon dolarlık yatırımla bu yılın sonuna doğru Çorlu'da kurulacak fabrikada sismik izolatör üretimine başlanacak. Konuyla ilgili bilgi veren şirketin Genel Müdürü Banu Aydın, “İnsanların güvenli bir şekilde depremden sonra da evlerinde yaşamalarını istiyoruz. Ülkemizde sismik izolatörün mühendislik hizmeti ile birlikte sunulacak şekilde üretilmesine ihtiyaç vardı. İnşa edilecek yeni konutlarda toplam maliyetin yüzde 5 ile 7 gibi bir seviyede artabileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca fabrikamız, yıllık 30 bin adet izolatör üretilecek kapasiteye sahip olacak” dedi.
8.04.2023 Gündem
'Yapılarda sismik izolatörlerin 50 yıllık ömrü var'
'Yapılarda sismik izolatörlerin 50 yıllık ömrü var' Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sertaç Tuhta, sismik izolatörlerin kullanım ömrünün 50 yıllık olduğunu belirtip, “İzolatörün projelendirme aşamasında belirlenen sönüm oranı ve periyodunun üstyapı ile uyumlu olarak düzenlenmesi çok önemlidir. Aksi takdirde izolatör yapıya faydadan çok zarar getirebilecektir” dedi.
14.03.2023 Gündem
Yıkılmayan binaların sırrı ne? Çürük ve sağlam beton arasında hangi farklar var?
Yıkılmayan binaların sırrı ne? Çürük ve sağlam beton arasında hangi farklar var? İnşaat ve Deprem Yüksek Mühendisi Mehmet Emre Özcanlı CNN TÜRK'te yapı denetimi öncesi yapılan binalara ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Geçmişte, yapı denetimi yokken, özellikle elle dökülen betonlarda göz kararı torbalar dahi beton dökümlerin içine girebiliyordu" ifadelerine yer verdi.
23.02.2023 Haber
Depremden sonra önemi bir kez daha ortaya çıktı! Sismik izolatör ile ilgili çarpıcı gerçek
Depremden sonra önemi bir kez daha ortaya çıktı! Sismik izolatör ile ilgili çarpıcı gerçek Hatay'da büyük yıkıma yol açan depremde temelindeki yerli üretim 341 adet sismik izolatör sayesinde Dörtyol Devlet Hastanesi binasından taş bile düşmedi. Deprem anında hastane içerisindeki güvenlik kamera görüntülerinde 7.7 büyüklüğündeki depremin şiddetinin daha az derecede hissedildiği görüldü. Depremlerden sonra yeniden gündeme gelen sismik izolatörlerin eski binalara bile uygulanabileceği ortaya çıktı. Maliyeti ile ilgili ise çarpıcı bir açıklama geldi.
14.02.2023 Gündem

Benzer Haber Etiketleri