Son yıllarda varis oranındaki artışın nedenleri nelerdir?
Son yıllarda varis oranındaki artışın nedenleri nelerdir? Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor;Son yıllarda varis oranındaki artışın nedenleri nelerdir? Son yıllarda varis oranının artışındaki nedenlerden bir tanesi doktora daha rahat ulaşabilmektir. Eskiden varis olsa bile çok fazla üstünde durulmuyor, doktora ulaşmak da mümkün olmuyordu. Günümüzde ise insanlar biraz daha kendilerine dönmüş, biraz daha kendi sağlıklarına dikkat eder durumdalar.
15.11.2016 Sağlık
Venöz yetmezlik nedir?
Venöz yetmezlik nedir? Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor;Venöz yetmezlik nedir? Venöz sitem; yani toplardamar sistemi, bacaktaki kirli kanı yukarı doğru götüren sistemdir. Bütün vücutta venöz sistem vardır ancak bacaktaki toplardamarlarda kapakçıklar vardır.
15.11.2016 Sağlık
Varis, ağrı yapar mı?
Varis, ağrı yapar mı? Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor;Varis, ağrı yapar mı? Varis ciddi ağrı yapabilen bir hastalıktır. Kirli kan bacaklardan toplardamarlar aracılığıyla yukarıya doğru gider ve buradaki kapakçıklarda tek taraflı valf gibi çalışır, kanın aşağı inmesine izin vermez.
15.11.2016 Sağlık
Varis tedavisi uzun süreli bir tedavi midir?
Varis tedavisi uzun süreli bir tedavi midir? Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor; Varis tedavisi uzun süreli bir tedavi midir? Varis tedavisi teknolojinin de etkisiyle kısa süreli bir tedavidir. Varis tedavisinde eğer kalın damarlarınız varsa 1 saatinizi ayırdığınızda tedaviniz gerçekleştirilmektedir. Hasta yürüyerek gelir ve 1 saat sonunda tekrar yürüyerek gider.
15.11.2016 Sağlık
Testiküler haritalama nedir?
Testiküler haritalama nedir? Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor; Testiküler haritalama nedir? Tüp bebek bilindiği gibi, kadınlar kadar erkeklerde inceleniyor. Testiküler haritalama erkeklerin incelendiği bir yöntemdir. Testislerdeki kan akımının arttığı alanlarda sperm sayısınında arttığı tespit edilmiştir.
21.06.2016 Sağlık
Transfontanelultrason nedir? Kullanım alanları nelerdir?
Transfontanelultrason nedir? Kullanım alanları nelerdir? Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor; Transfontanelultrason nedir?Kullanım alanları nelerdir? Kalça ultrasonu iki ila altı aylık bebeklere uygulanan bir ultrasondur. Doğuştan kalça çıkığı olup olmadığını tespit edebilmek için yapılır. Kalça ultrosonu olan bebeğin, tok olması ve uykusunu alması gerekir.
21.06.2016 Sağlık
Tiroidultrasonu nedir?
Tiroidultrasonu nedir? Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor; Tiroidultrasonu nedir? Tiroid ultrasonu, boyundaki tiroid bezinin değerlendirilmesi için yapılan ultrason yöntemidir. Tiroid ultrasonu anormallikleri, guatr veya nodulu saptamak için kullanılan en faydalı bir tetkiktir. Tiroid ultrasonu, ultrason aletinin prob denen ufak bir parçasını boynunuza koyarak ses dalgası gönderilmesi ve bu ses dalgalarının görüntüsünün bilgisayar ekranında görülmesi ile yapılan bir tetkiktir. Ses dalgası olduğundan gebelerde de güvenle yapılabilir.
21.06.2016 Sağlık
Meme ultrasonu nedir?
Meme ultrasonu nedir? Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor; Meme ultrasonu nedir? Meme ultrasonu, bildiğimiz ultrason cihazlarıyla memenin sonografik muayenesinin yapılması yöntemidir. Meme ultrasonu otuzbeş yaşın altındaki kadınlarda güvenli olarak kullanılmaktadır. Meme Ultrasonu kanser tarama olarak da kullanılır.
21.06.2016 Sağlık
Gebelikte ayrıntılı ultrason nedir?
Gebelikte ayrıntılı ultrason nedir? Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor; Gebelikte ayrıntılı ultrason nedir? Ayrıntılı gebe ultrasonu 18. ve 22. haftalar arasındaki gebeliklerde uygulanır. Bu dönemde bebeğin organlarına bakılıp ölçüm yapılır.
21.06.2016 Sağlık
Köpükle varis tedavisi “Skleroterapi”
Köpükle varis tedavisi “Skleroterapi” Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor; Köpükle varis tedavisi “Skleroterapi” Köpükle “ Skleroterapi “ ile lazer yapılan hastalarda, tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanılır. Ayrıca bacaklarda örümcek ağı şeklinde olan damarların tedavisi içinde oldukça faydalıdır bir yöntemdir.
21.06.2016 Sağlık
Varis tedavisinde lazer uygulama.
Varis tedavisinde lazer uygulama. Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor; Varis tedavisinde lazer uygulama. Ameliyatsız varis tedavisi, ultrason eşliğinde ince iğne ile damara kateter yerleştiriliyor, bu kateter lazer kateteridir. Lazer kateter ile damar kapatıldığı için hasta ameliyat olmadan, ağrı hissetmeden varislerinden bir sefer kurtulabiliyor.
21.06.2016 Sağlık
Ağrısız ameliyatsız varis tedavisi teknikleri.
Ağrısız ameliyatsız varis tedavisi teknikleri. Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor; Ağrısız ameliyatsız varis tedavisi teknikleri. Ameliyatsız, ağrısız varis tedavisi bir kaç yöntemle yapılabilinir. Bunlar radyofrekansablasyon, lazer ablasyon, diğeride köpük tedavisidir. Temel tedavi yöntemi bacakdaki damarın içten yakılmasıdır.
21.06.2016 Sağlık
Varis tanısı nasıl konur?
Varis tanısı nasıl konur? Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor; Varis tanısı nasıl konur? Varis tanısı dopplerultrasonla konulur. Dopplerultrason yapılırken, hasta muayene masasında ayakta tutulur ve hastaya ıkındırılarak yapılan bir manevra eşliğinde damarlardaki kan akımının durumu incelenir.
21.06.2016 Sağlık
Varis nedir? Belirtileri nelerdir?
Varis nedir? Belirtileri nelerdir? Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler cevaplıyor; Varis nedir? Belirtileri nelerdir? Varis bacaklardaki kirli kanı taşıyan toplardamarların genişlemesidir. Genellikle uzun süre ayakta duranlarda olur. Bunun dışında gebelerde, garson ve berber gibi uzun süre ayakta duran kişilerde görülür. Varis aslında kozmetik bir sorun değildir.
21.06.2016 Sağlık
Tüp bebek yaptıracak kişilere tüp filmine ne gerek var?
Tüp bebek yaptıracak kişilere tüp filmine ne gerek var? Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak cevaplıyor; Tüp bebek yaptıracak kişilere tüp filmine ne gerek var? Tüp bebekte davisinde tüplerin açık olmasına ihtiyaç yoktur ancak bazı tüp hastalıkları rahim içerisine akıntı yaparak embriyonun tutunmasını ve gelişimini olumsuz yönde etkilemekte, tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olabilmektedir. Bu tüp hastalıkları en ucuz, en kolay ve en doğru şekilde rahim filmi ile tespit edilebilir.
18.02.2016 Sağlık
HSG çekilirken kendinizi kasarsanız filmler kötü çıkar mı?
HSG çekilirken kendinizi kasarsanız filmler kötü çıkar mı? Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak cevaplıyor; HSG çekilirken kendinizi kasarsanız filmler kötü çıkar mı? Rahim kasları istemsiz kaslardır. Bir kadın isteyerek rahim kaslarını kasamaz. İnceleme sırasında hastanın kol, bacak ve kalça kaslarını kasması ise rahim filmini olumsuz etkilemez. Sadece muayene aletinin vajinaya yerleştirilmesi için izin verilmesi yeterli olacaktır.
18.02.2016 Sağlık
Rahim filmini anestezi ile çektirmek daha iyi değil mi?
Rahim filmini anestezi ile çektirmek daha iyi değil mi? Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak cevaplıyor; Rahim filmini anestezi ile çektirmek daha iyi değil mi? C kollu röntgenci hazıyla ve ağrısız yeni teknikle, çok sayıda HSG yapan tecrübeli bir merkezde rahim filmi çekilecekse, anestezi tamamen gereksiz ve zararlıdır. Anestezinin incelemeye hiçbir faydası olmadığı gibi inceleme sırasında bazı manevraların yapılmasına da engeldir. Sadece ağır vajinismus nedeniyle cinsel ilişkiye bile giremeyen kadınlarda inceleme anestezi altında yapılmalıdır.
18.02.2016 Sağlık
Rahim filmi sırasında tüp açma işlemi ağrılı mıdır?
Rahim filmi sırasında tüp açma işlemi ağrılı mıdır? Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak cevaplıyor; Rahim filmi sırasında tüp açma işlemi ağrılı mıdır? Rahim filmi sırasında gerektiğinde yapılan ve Selektifsalpingografi adı verilen tüp açma işlemi genellikle bir kaç dakika süren ağrısız bir işlemdir. Tüpler açılsa da açılmasa da ağrı meydana gelmez.
17.02.2016 Sağlık
Rahim filmi sırasında tüp açma işleminin başarı oranı nedir?
Rahim filmi sırasında tüp açma işleminin başarı oranı nedir? Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak cevaplıyor; Rahim filmi sırasında tüp açma işleminin başarı oranı nedir? Selektifsalpingografi sayesinde, standart rahim filminde, başlangıç kısmından itibaren tıkalı olduğu görülen tüplerin %70 gibi çok büyük bir kısmı açılabilmekte veya zaten açık olduğu gösterilebilmektedir.
17.02.2016 Sağlık
Rahim filmi sırasında tüp açma işlemi nasıl yapılır?
Rahim filmi sırasında tüp açma işlemi nasıl yapılır? Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak cevaplıyor; Rahim filmi sırasında tüp açma işlemi nasıl yapılır? Selektifsalpingografi denen tüp açma işleminde, ince yumuşak bir kateter vajinadan rahim içine ve kapalı olan tüpün ağzına ilerletilir ve tüpün içine ilaç fışkırtılır. Tüp açılsa da açılmasa da bu işlem ağrısızdır. Genellikle sadece 1-2 dakika sürer.Rahim filminden farklı bir riski yoktur.
17.02.2016 Sağlık
Ne tür tüp tıkanıklıkları selektif salpingografi ile açılabilir?
Ne tür tüp tıkanıklıkları selektif salpingografi ile açılabilir? Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak cevaplıyor; Ne tür tüp tıkanıklıkları selektifsalpingografi ile açılabilir? Tüpü tıkayan küçük yapışıklıklar veya ilacın tüpten geçişini engelleyen tıkaçlar varsa tüp, selektif salpingografi ile açılabilir. Kas spazmı nedeniyle rahim filminde tıkalıymış gibi görünen tüplerin aslında açık oldukları da selektifsalpingogarfi ile gösterilebilir.
17.02.2016 Sağlık
Selektif salpingografi nedir?
Selektif salpingografi nedir? Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak cevaplıyor; Selektif salpingografi nedir? Selektif salpingografi, özel ince bir kateter ile doğrudan doğruya tüpün içine ilaç verilerek çekilen tüp filmidir. Bu teknik sayesinde rahim filmi sırasında tıkalı çıkan tüplerin büyük bir kısmı açılabilmektedir.
17.02.2016 Sağlık
Rahim filmi çekiminde ilaç nereden ve nasıl verilir?
Rahim filmi çekiminde ilaç nereden ve nasıl verilir? Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak cevaplıyor; Rahim filmi çekiminde ilaç nereden ve nasıl verilir? Rahim filmi işlemi röntgen masası üzerinde yapılan bir jinekolojik muayeneye benzer. Özel kateterler kullanılarak rahim ağzından veya rahim içerisinden ilaç verilir.Bu şekilde verilen ilacın tüplerden geçmediği bazı durumlarda doğrudan doğruya tüpün içine de ilaç verilebilir. İlacın doğrudan tüpün içine verilmesiyle yapılan işleme selektif salpingografi denir.
17.02.2016 Sağlık
Tüplerim tıkalıysa rahim filmi çekilirken canım yanar mı?
Tüplerim tıkalıysa rahim filmi çekilirken canım yanar mı? Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak cevaplıyor; Tüplerim tıkalıysa rahim filmi çekilirken canım yanar mı? Eğer HSG incelemeniz, C kollu dijital röntgen cihazı bulunan gelişmiş bir merkezde, ağrısız rahim filmi tekniği kullanılarak yapılacak satüpleriniz açık da olsa, tıkalı da çıksa asla şiddetli ağrı ve kanamalarınız olmayacaktır.
18.02.2016 Sağlık