Koronavirüsten daha büyük tehlike! Erkeklerde 3 kat daha fazla görülüyor!
Koronavirüsten daha büyük tehlike! Erkeklerde 3 kat daha fazla görülüyor! Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Özgür Duman, otizmin Covid-19 salgınından daha büyük tehlike olduğunu söyledi. Otizmin erken yaşlarda fark edilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Duman, "Erkeklerde kızlara göre 3 kat daha fazla görüyoruz. Bu demektir ki erkeklerde 30-40'ta 1 gibi rakamlara indi. Bu gidişle ileride herkes otizmli toruna sahip olabilir" dedi.
4.04.2021 Sağlık
Öğrenilmiş otizm artıyor!
Öğrenilmiş otizm artıyor! Kontrolsüz teknoloji kullanımının çocuğun gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerine işaret eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu durumun öğrenilmiş otizme neden olduğunu söyledi. Bütün gün bilgisayar, tablet ya da televizyonla zaman geçiren çocuğun iletişim kuramadığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Öğrenilmiş otizm şudur: Bütün gün bilgisayarla uğraşan çocuk, iletişim kuramıyor. Nasılsınız amca diyemiyor hemen. Bilgisayarla tık tık oynuyor o öğrenilmiş otizmdir. Erişkin yaşta çok zeki, deha diyorsun ama herkes gülüyor, anlamıyor. ‘Neye gülüyorlar?’ diye anlam veremiyor çünkü duygusal okuryazarlık becerisi gelişmemiştir. Öğrenilmiş otizm artıyor” diye konuştu.
22.02.2021 Sağlık
'Çocuklara gereksiz yere 'otizm' tanısı konulabiliyor'
'Çocuklara gereksiz yere 'otizm' tanısı konulabiliyor' TBMM Araştırma Komisyonu'nda bilgi veren Prof. Dr. Saime Seyhun Topbaş, gecikmiş konuşma ve dil bozukluğu yaşayan çocuklara da otizm tanısı konulabildiğini söyledi. Topbaş, otizmin ve dil bozukluğunun erken yaşta tanınmasının zor olduğunu belirterek, "Ayırıcı tanılama çok önemli. Hangi çocuğun ne sorunu olduğunu tespit etmek için her hastanede en az bir dil ve konuşma terapisti olması gerekiyor" dedi.
4.10.2019 Sağlık