Neden sismanlariz?
Neden sismanlariz? Op. Dr. Burak Uğraş cevaplıyor; Neden şişmanlarız? Vücudumuzun kendisini yenileyebilmesi için enerji ve besin maddelerine ihtiyaç duyarız. Günümüzde endüstrileşmiş beslenme alışkanlıkları, besin kaynaklarına ulaşmanın kolaylaşması ve hareket kapasitelerinin azalması nedeniyle kalori fazlalığı oluşmakta ve bu kalori fazlalığı vücudumuzda yağ olarak depolanmaktadır. Bunun önlenmesi için çocukluk çağından itibaren düzenli beslenme alışkanlıklarının olması ve spor aktivitelerinin uygulanması gerekir. Beslenme alışkanlıklarını düzenlerken öğün saatlerinin yanında kalori miktarı da düşünülmeli, fazla kalorili besinlerden kaçınılmalıdır. Spor aktivitesi olarak, kişiler kendilerine en kolay ve düzenli uygulayabileceği aktiviteler seçmelidir. Obezite için yapılan laparoskopiksleevegastrektomi (tüp mide) ameliyatı sonrasında zayıflama ile birlikte spor yapma imkanları artmakta, sosyal ve bedensel olarak yeni bir yaşama başlama fırsatı sunulmaktadır.
18.04.2016 Sağlık
Obezite cerrahisi sonrası tekrar kilo alınır mı?
Obezite cerrahisi sonrası tekrar kilo alınır mı? Op. Dr. Burak Uğraş cevaplıyor; Obezite cerrahisi sonrası tekrar kilo alınır mı? Tüm ameliyatlardan sonra eğer yeni beslenme düzenine uyulmazsa, kilo alma riski olmakla birlikte eski kilolarına dönme oranı çok düşüktür. Diyet yapma başarısı ameliyattan sonra artar. İnsülin direncinin düşmesiyle tokluk hissi veren hormon daha etkili olmakta ve özellikle tüp mide ameliyatından sonra açlık hissettiren hormon salgılanan kısım çıkartıldığı için daha az açlık hissedilmektedir.
18.04.2016 Sağlık
Obezite cerrahisinde nasıl ameliyatlar mevcuttur?
Obezite cerrahisinde nasıl ameliyatlar mevcuttur? Op. Dr. Burak Uğraş cevaplıyor; Obezite cerrahisinde nasıl ameliyatlar mevcuttur? Obezite için yapılan ameliyatların uzun bir geçmişi vardır. Bu konuda gelişmeler son yıllarda artmıştır. Bunun nedeniobezitenin oranının, cerrahi tekniklerin ve bilimsel çalışmaların artmasıyla yaşanmıştır. Kısıtlayıcı ve emilimi bozan ameliyat teknikleri vardır. Burada da kararı tecrübeli hekimlerin hangi hastada hangi ameliyatın uygun olacağını değerlendirerek karar vermesiyle olur.Laparoskopik tüp mide ameliyatı, ameliyatlar içerisinde uygulaması diğer ameliyatlara göre daha kolay bir tekniktir. Kısıtlayıcı bir ameliyat olan laparoskopikte büyümüş midenin yaklaşık %80’lik kısmı çıkartılmalıdır. Çıkartma işlemi gerçekleştiğinde ortalama 120-150 ml bir hacim kalırken hastalarda, bir yılda fazla kilolarının yaklaşık %70’i verilir. Sonrasında yeterli zayıflama ve metabolik fayda sağlanamazsa Duodenalswitch ameliyatına dönüşümü kolaydır. Gelişmiş ameliyat yöntemleri ve teknolojik destekler sayesinde ameliyat sonrası sızıntı ihtimali tüm dünyada %1.5 değerine inmiştir.Laparoskopikgastrikby-pass ameliyatında ise midenin üst kısmında hazırlanan yaklaşık 30 ml hacminde bir cep, ince bağırsak ile dikilerek bağırsağın alt kısımlarına gıda geçişi sağlanır. Emilim çok fazla etkilenmez. Hastalarda zayıflama ve metabolik sorunlar için başarı oranı tüp mide kadardır. Daha çok yüksek hacimli yemek yiyen hastalarda tercih edilir. Bu ameliyatta sorun ayrılan midenin karın içerisinde kalmasıdır. Mide hormonal uyarıları alır, kendi salgılarını salgılamaya devam eder ama kesilmeye bağlı sinir uyarımı bozulduğu için boşalamaz. Bu da hastalarda şişkinlik hissi yaratabilir. Ayrıca kalan kör mide bölgesinin endoskopik olarak değerlendirmesi yapılamaz. Habis hastalık gerçekleşmesi durumunda anlaşılması güç olabilir.Biliopankreatikdiversiyon-duodenalswitch ameliyatında daha geniş bir tüp mide işlemine ek olarak safra yolu ve sindirim kanalı ayrılarak yaklaşık 100 cm’lik bir ince barsak kısmında sindirim sağlanır. Emilim yüzeyi azaldığı için besinler emilmeden kalın bağırsağa geçer. Emilim yüzeyi azaldığı için demir ve vitamin takviyesi yapılması şarttır. Gastrikby-pass ameliyatında olduğu gibi görülmeyen kör bir mide kısmı bulunmaz. Ameliyat tekniği olarak tüp mide ameliyatına göre uygulaması daha zordur.
18.04.2016 Sağlık
Obezite ameliyatından sonra nelere dikkat etmemiz gerekir?
Obezite ameliyatından sonra nelere dikkat etmemiz gerekir? Op. Dr. Burak Uğraş cevaplıyor; Obezite ameliyatından sonra nelere dikkat etmemiz gerekir? Uygulanan ameliyat tekniğine göre beslenme alışkanlıkları düzenlenmelidir. Alkol ve enerji içecekleri gibi yüksek kalorili alımlardan uzak durulmalıdır. İlk haftalardan sonra beslenme çeşitliliği arttırılabilir. Miktarlar düşük tutulurken; kalsiyum, demir ilaçları ve vitaminlerle takviye yapılır. Laparoskopiksleevegastrektomi (tüp mide) sonrasında aynı gün hastalar ayağa kalkmakta, 2. gün banyo yapabilmekte, bir hafta sonra yapılan kontrol sonrası uçakla seyahat edebilmekte, 2 hafta sonra yürüyüş yapabilmekte, yüzmeye başlayabilmekte, işine dönebilmekte ve 2 ay sonra aktif spora başlayabilmektedir.
18.04.2016 Sağlık
Mide balonu nedir?
Mide balonu nedir? Op. Dr. Burak Uğraş cevaplıyor; Mide balonu nedir? Mide balonu uygulaması endoskopik olarak anestezi altında mide içerisinin incelenerek, uygun hastaların midesinin içerisine özel tasarımlı bir balon yerleştirilmesi işlemidir. Ortalama 500 ml’lik serumla şişirilerek mide içerisinde hacim yaratılır ve midenin gergin kalarak tokluk hissi yaratılması amaçlanır. 6 ay ile 12 ay uygulanabilen balon tipleri vardır. Bu tip balon tiplerinde ortalama 10-12 kg zayıflama sağlanabilirken süre sonunda balonun çıkartılması gerekir. Tekrar anestezi altında endoskopik olarak balon çıkartılır. Bu yöntemde eski yeme alışkanlıkları sürdürülürse tekrar kilo alma görülebilir. Vücut kitle indeksi, hafif yüksek hastalarda tercih edilebilen bir yöntemdir.
18.04.2016 Sağlık
Nasıl zayıflarız?
Nasıl zayıflarız? Op. Dr. Burak Uğraş cevaplıyor; Nasıl zayıflarız? Zayıflamak için öncelikle kararlı olunması gerekmektedir. Zayıflamanın ve sağlıklı bir bedene sahip olunca neler kazanılacağının canlandırılması da önemli bir unsurdur. Bu motivasyonla profesyonel destek alınması çok önemlidir. Bu konuda uzmanlaşmış ve ekip olarak uğraşan hastanelerde yapılan değerlendirme ile ne kadar obez olduğunuzla ilgili değerlendirme yapılmalı ve tedavi yöntemleri belirlenmelidir. Öncelikle profesyonel bir diyete uyum sorgulanmalıdır. Hastaların çoğu geçmişinde bu diyetleri uyguladığını ve tekrar kilo aldığını belirtmektedir. Bu durumda da obezitenin derecesine göre; mide balonu uygulaması veya cerrahi olarak uygulanan laparoskopiksleevegastrektomi (tüp mide) değerlendirilmelidir.
18.04.2016 Sağlık
Diyet yapıyorum ama tekrar kilo alıyorum, neden?
Diyet yapıyorum ama tekrar kilo alıyorum, neden? Op. Dr. Burak Uğraş cevaplıyor; Diyet yapıyorum ama tekrar kilo alıyorum neden? Bu hastalarda en çok duyulan yorumların başında gelmektedir. Beslenme ve diyet sadece irade ile yönetilen bir alışkanlık değildir. Vücudumuzda beslenmeyi dengeleyen 3 temel hormon mekanizması vardır. Bunlardan leptin denilen hormon yemek sonrası doygunluk hissetmemizi sağlar. Obez kişilerde metabolik olarak artmış insülin direnci vardır. Yani insülin sistemi gerekli etkiyi gösterememektedir. İnsülin direnci olan kişilerde paralel olarak leptin direncide olmaktadır. Yani vücudumuz beyne doydum sinyali verse de beynimiz bunu algılayamamaktadır. İkinci bir hormon da midemizin üst kubbe kısmından salgılanan ghrelin hormonudur. Bu hormon da midemiz boş iken beynimize beslenme çağırısında bulunur. Bu nedenlerden dolayı diyet programları aşırı kilolu hastalarda %95 oranında başarısız olmaktadır. Laparoskopiksleevegastrektomi ameliyatı sonrasında midenin açlık hormonu salgılayan kısımları çıkartıldığı için hastalar daha az açlık hissetmekte ve bu da ameliyat sonrası zayıflamalarına katkıda bulunmaktadır.
18.04.2016 Sağlık
Her fazla kiloluya aynı tedavi uygulanır mı?
Her fazla kiloluya aynı tedavi uygulanır mı? Op. Dr. Burak Uğraş cevaplıyor; Her fazla kiloluya aynı tedavi uygulanır mı? Obezite konusunda uzmanlaşmış kliniklerde yapılan ölçüm ve hasta beklentisinin değerlendirilmesi sonucunda uygulanacak tedaviye karar verilir. Vücut kitle oranı %30’un, özellikle %35’in üzerine çıkan kişilerde diyetle kalıcı olarak zayıflama oranı tüm dünyada yaklaşık %5’tir. Diyet programları %30’un altında denenmelidir. %30-35 arasında mide balonu uygulaması gibi geçici uygulamalar yapılabilir. %35 üzerinde yandaş hastalıklar varsa tüp mide ameliyatı yapılabilir. %40 üzerinde de yandaş hastalık olmasa bile tüp mide ameliyatı uygulanabilir. Tüp mide ameliyatı öncesinde yapılan ön hazırlık ve taramalarla riskler minimuma indirilerek ameliyat gerçekleştirilir.
18.04.2016 Sağlık
Ne zaman obez kabul ediliriz?
Ne zaman obez kabul ediliriz? Op. Dr. Burak Uğraş cevaplıyor; Ne zaman obez kabul ediliriz? Her kilo fazlalığı obezite değildir. Bilimsel olarak hesaplanan vücut-kitle (VKI) oranı vardır. Bu oran; boyun, ağırlığın kendisi ile çarpımından elde edilen sayıya bölünmesi ile elde edilir. Yani; boyu 1.75 m olan ve 90 kg ağırlığındaki kişi için: 90/1.75x 1.75’tir. Bu da 90/3= 30 değerini verir. VKI 19-25 arası normal, 25-30 arası aşırı kilolu, 30 üzeri obez, 35 üzeri ise morbidobez kabul edilir.Bu oranın yanında vücut kas ve yağ oranları ölçülerek hedeflenen kilo ölçüsü belirlenebilir. Bu hesaplamalar uzmanlaşmış hekim ve diyetisyenlerce yapılmalıdır. Vücut kitle indeksi sonuçları değerlendirilerek ameliyat kararı verebilir.
18.04.2016 Sağlık
Obezite nedir ve neden önemlidir?
Obezite nedir ve neden önemlidir? Op. Dr. Burak Uğraş cevaplıyor;Obezite nedir ve neden önemlidir? Obezite en kolay tarifiyle; vücutta aşırı yağ birikmesidir. Obez insanların çoğu görünüm ve kendi beğenisi açısından daha çok kaygılansa da obeziteye eşlik eden hastalıklar sağlık açısından daha önemlidir. Bu hastalıkların başında artmış insülin direnci ve diyabet gelir. İkinci sırada ise erken yaşlarda başlayan hipertansiyon, kalp yetersizliği ve damar hastalıkları gelmektedir. Bu hastalıklarla birlikte; kalça, diz, ayak bileğinde yıpranmalar ve kronik ağrılar oluşabilir. Uykuda horlama ve nefes durması ataklarıyla seyreden uyku-apnesendromu, uzamış baş ağrılarıyla seyreden migren hastalığının sıklığının artması, yumurtalık kistleri oluşumu, vücutta aşırı kıllanma olması obeziteye eşlik eden diğer sağlık sorunlarıdır. Özellikle diyabet ve sebep olduğu sağlık sorunları ile kalple ilgili hastalıklar yaşam süresini kısaltmaktadır. Tüm dünyada insanların %30’u obez olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle obezite ciddi ele alınması gereken ve tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Obeziteiçin gerçekleştirilen laparoskopiksleevegastrektomi (tüp mide) ameliyatından sonra zayıflama ile birlikte bu ek hastalıklarınriskleri azalmaktadır.
18.04.2016 Sağlık

Benzer Haber Etiketleri