Omurilik felci nasıl bir hastalıktır
Omurilik felci nasıl bir hastalıktır Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar cevaplıyor; Omurilik felci nasıl bir hastalıktır? Omurilik felcini anlamadan önce omuriliğin ne olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Omurilik, beynimizin alt tarafında omurilik soğanı dediğimiz beyinciğin altından başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanan ana bir kablo düşünelim, omurilik kanalı içerisinde yer alan sinir lifleri topluluğudur. Buradan tüm kaslarımıza iletiler gider. Aslında istemli kaslarımıza iletiler gitmektedir. Yani kollarımızı bacaklarımızı oynatabildiğimiz kaslarımıza “Çalış!” emrini veren omuriliğimizdir.
11.10.2016 Sağlık
Ortopedik rehabilitasyon nedir
Ortopedik rehabilitasyon nedir Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar cevaplıyor; Ortopedik rehabilitasyon nedir? Ortopedik rehabilitasyon, medikal ya da cerrahi tedavi gerektiren kas iskelet sistemi problemlerinde, tedavinin sonrasında hastanın kas, eklem sertliklerini gidermek, hastayı eski haline döndürmek için yapılan rehabilitasyon tedavisine deniyor. Ortopedik ameliyatlar, alçı uygulamaları, atel uygulamaları sonrasında hastaların eklemlerinde bir katılık ve sertliğin oluştuğunu hepimiz biliyoruz. Bir alçıdan çıktıktan sonra insanlar el bileğini, dirseğini rahatça kullanamaz. Şişlik, gerginlik ve kaslarda ağrılar olur yani eski elastikiyetini kazanamaz. İşte bu durumlarda ortopedik rehabilitasyon devreye girmektedir.
11.10.2016 Sağlık
Lenfödem nasıl bir hastalıktır
Lenfödem nasıl bir hastalıktır Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar cevaplıyor; Lenfödem nasıl bir hastalıktır? Lenfödem, fil hastalığı olarak da bilinmektedir. Lenf sıvısının hücreler arasında birikerek çoğunlukla kollarda, bacaklarda bazen de gövdede şişkinlik yapmasıdır. Hücreler arasında bulunan sıvılar süzülerek kana karışırlar. Bu görevi yerine getiren sisteme lenfatik sistem denir. Lenfatik sistem kan dolaşımından farklı olarak yavaş işler. Yani kalbimiz gibi onu pompalayan bir sistem yoktur. Nefes alışımızla ve kaslarımızın hareketiyle yol alır.
11.10.2016 Sağlık
Ozon tedavisi nedir, ne gibi faydalar sağlar?
Ozon tedavisi nedir, ne gibi faydalar sağlar? Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar cevaplıyor; Ozon tedavisi nedir, ne gibi faydalar sağlar? Ozon tedavisi 1970’lerden itibaren ülkemizde uygulanmaya başlanmış olup, daha çok tamamlayıcı tıp kısmında yer alan ve son zamanlarda popüler olan bir tedavi yöntemidir. Ozon, hepimizin bildiği gibi 3 oksijen atomundan oluşan ve doğada bulunun bir gazdır. Fakat aynı zamanda antiseptik, antimikrobiyal, hücre yenileyici, kanın akışkanlığını hızlandırıcı ve ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Bütün bunlardan dolayı ozon gazını tedavilere ek olarak veya tedaviden sonuç alınamayan vakalarda tamamlayıcı tıp olarak kullanmaktayız.
11.10.2016 Sağlık