Turkovac'ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli'den aşı süreci ile ilgili açıklamalar!
Turkovac'ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli'den aşı süreci ile ilgili açıklamalar! Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından düzenlenen 'Yerli aşı Turkovac' panelinde konuşan yerli aşıyı geliştiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Transgenik fareleri temmuzun sonu ağustosun başında ABD'den getirtebildik. Hemen çalışmalara başladık. Aşılanmayan transgenik farelerin 3 ile 6 günde öldüğünü ama iki farklı doz grubundaki farelerin ise virüs verildikten sonra da hepsinin hayatta kaldığını gördük. Üçüncü hayvan modeli olarak da gelincikleri kullandık." dedi.
15.02.2022 Gündem
Virüsü izole eden profesör önemli gelişmeyi paylaştı!
Virüsü izole eden profesör önemli gelişmeyi paylaştı! Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi, corona virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları kapsamında, virüsü hücre kültüründe izole etmeyi başardı. Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Bu gelişme Covid-19'a karşı aşı geliştirme çalışmaları ile tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi çalışmalarına ivme kazandıracaktır" dedi.
8.04.2020 Corona Virüsü
Virüsün izole edilmesi ne demek? Aşının ilk aşaması virüsün izolasyonu nedir?
Virüsün izole edilmesi ne demek? Aşının ilk aşaması virüsün izolasyonu nedir? Dünya corona virüs salgını nedeniyle karantinada. Corona virüs büyük bir hızla yayılıyor ve ölü sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu süreçte insanlık virüsten korunmak için ülkelerin aldığı önlemleri uygularken bilim adamları da aşı için çalışmalara başladı. Erciyes Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’den Türk bilim insanlarının aşı geliştirmenin ilk adımı sayılan virüsün izolasyonunun sağlandığı haberi geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının ardından virüsün izolasyonunun ne olduğu merak konusu oldu. Peki, Virüsün izole edilmesi ne demek? Aşının ilk aşaması virüsün izolasyonu nedir? İşte ilk aşı çalışmaları hakkında bilgiler…
14.04.2020 Gündem