Kadınlarda idrar kesesi sarkması (sistosel) tedavi edilebilir mi?
Kadınlarda idrar kesesi sarkması (sistosel) tedavi edilebilir mi? Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, sistosel olarak da adlandırılan idrar kesesi sarkması probleminin nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.

Sistosel olarak da bilinen ön vajinal prolapsus (idrar kesesi sarkması), mesanenin pelvisteki normal konumundan aşağı düşmesi ve vajina duvarını itmesidir. Mesane, rahim ve bağırsaklar dahil olmak üzere pelvis organları tipik olarak pelvik tabanın kasları ve bağ dokuları tarafından yerinde tutulur. Ön sarkma, pelvik taban zayıfladığında veya pelvik tabana çok fazla baskı yapıldığında meydana gelir. Bu zamanla, vajinal doğum sırasında veya kronik kabızlık, şiddetli öksürük veya ağır kaldırma ile olabilir. Ön prolapsus tedavi edilebilir. Hafif veya orta derecede bir prolapsus için cerrahi olmayan tedavi genellikle etkilidir. Daha ciddi vakalarda vajina ve diğer pelvik organları uygun pozisyonlarında tutmak için ameliyat gerekebilir.
28.06.2022 Sağlık
Zorlu doğumlar mesane sarkmasına neden olabilir
Zorlu doğumlar mesane sarkmasına neden olabilir Kadınlarda mesaneyi destekleyen pelvik taban kaslarının germe veya zayıflamasıyla sık karşılaşılan idrar kesesi sarkmasının en önemli nedeninin birden fazla ve zorlu normal doğum olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan, bazı durumlarda tedavide ameliyatın gerekli olabileceğini belirtti.
5.08.2021 Sağlık
Histerektomi sonrası normal hayata dönüş mümkün
Histerektomi sonrası normal hayata dönüş mümkün Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Abdullah Kurhan, rahim alma ameliyatı sonrasında hastalar normal hayatlarına daha erken sürede dönebileceğini belirterek, "Hastaların karın içerisine doğrudan müdahale olmayacağı için genel anestezi ihtiyacı azalır ve komplikasyonlar ortadan kalkar” dedi.
17.09.2020 Sağlık
Kadınların en sinsi düşmanı!
Kadınların en sinsi düşmanı! İşte belirtileri ve nedenleri...
29.08.2012 Sağlık
Kendinize arabanız kadar baksanız yeter
Kendinize arabanız kadar baksanız yeter “Arabanıza gösterdiğiniz özen kadar kendinize özen gösterseniz pek çok hastalıktan haberdar olup korunabilirsiniz” diyen Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Necdet Üskent, tek bir tam kan sayımıyla bile pek çok hastalığın ortaya çıkartılabileceğini söylüyor
10.10.2006 Yaşam
Sigara, çay ve kahve ile ilgili flaş açıklama!
Sigara, çay ve kahve ile ilgili flaş açıklama! Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Serkan Altınova, idrar kaçırmanın bireyin yaşam kalitesini bozduğunu söyleyerek, “Sigara kullanımı, fazla kahve ve çay tüketimi ile bazı ilaçlar idrar kaçırmayı artırıyor. Obezite ve kronik kabızlık ile menopoz gibi faktörler idrar kaçırmanın nedenleri arasındadır” dedi.
14.09.2021 Sağlık