Gazete Vatan Logo

Zilhicce'nin ilk günü ne zaman? Zilhicce ayının önemi nedir? Zilhicce ayı namazı ve duası

Kurban Bayramı’nın habercisi olan Zilhicce ayı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Zilhicce’nin ilk on günü fazileti büyük günlerden olarak kabul ediliyor. Kurban Bayramı'nın da Zilhicce'nin ilk on gününe denk gelmesi nedeniyle Zilhicce ayında yapılan ibadetlerin faziletli olduğu biliniyor. Peki, Zilhicce'nin ilk günü ne zaman? Zilhicce ayının önemi nedir? Zilhicce ayı namazı ve duası

Zilhicce'nin ilk günü ne zaman? Zilhicce ayının önemi nedir? Zilhicce ayı namazı ve duası

Kurban Bayramı'na denk gelen Zilhicce ayı müslümanlar için hayırlı ve faziletli aylardan kabul ediliyor. Kurban Bayramı'nın da Zilhicce'nin ilk on gününe denk gelmesi nedeniyle Zilhicce ayında yapılan ibadetlerin faziletli olduğu biliniyor. Peki, Zilhicce'nin ilk günü ne zaman? Zilhicce ayının önemi nedir? Zilhicce ayı namazı ve duası...

ZİLHİCCE'NİN İLK GÜNÜ NE ZAMAN?

Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Kurban Bayramı 31 Temmuz'da olduğu için bu yıl Zilhicce ayının ilk günü 22 Temmuz'a denk geliyor. Zilhicce ayı 22 Temmuz’da başlayacak ve 3 Ağustos’a kadar devam edecek.

ZİLHİCCE’NİN İLK ON GÜNÜNÜN FAZİLETİ NEDİR? ZİLHİCCE AYI ÖNEMİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı bilgilere göre Zilhicce ayının fazileti ile ilgili şu ifadelere yer veriliyor.

"Fecr suresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile, tercih edilen yoruma göre, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi kastedilmiştir (Râzî, Mefâtîhu’l-ğayb, XXXI, 163). Zilhicce’nin ilk on gününün faziletine işaretle, Hz. Peygamber (s.a.s.); “Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” buyurmuş, sahabîler, “Ey Allah’ın Resûlü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür? “ diye sormuşlar. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.); “Evet, Allah yolunda cihat etmekten de. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başka. (O, bundan üstündür.)” (Buhârî, Îdeyn, 11) buyurmuştur.

Haberin Devamı

Zilhicce’nin bu on gününün fazileti hac ibadetinin bu ayda yapılmasından kaynaklanmaktadır (İbn Hacer, Feth, II, 459). Zira bu günlerde hac ibadetinin bir kısım menâsiki yapılmakta bir kısmı da (ziyaret tavafı, şeytan taşlama gibi) ardından gelen teşrik günlerinde gerçekleştirilmektedir. Zilhicce ayının dokuzuncu günü olan kurban bayramının arefesinde tutulan orucun da çok faziletli olduğu rivayetlerde zikredilmiştir (Müslim, Sıyâm, 196, 197; Ebû Dâvûd, Savm, 64; Tirmizî, Savm, 46)."

ZİLHİCCE ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Peygamberimizin zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür. Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş , yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dedi i (Müslim, Sıyâm, 196-197) nakledilmiştir.

Haberin Devamı

ZİLHİCCE AYI NAMAZ VE DUALARI

Zilhicce ayı oruç tutma günlerinden birisidir. Haram aylarının tamamı, oruç tutma günleridir. Bunlar faziletli günlerdir. Bu kıymetli ay ibadetle değerlendirilmelidir "Allah'ın katında, Zilhicce ayının (ilk) on günlerinden daha kıymetli günler yoktur, O günlerde Allah-ü Teala'ya çok ibadet ediniz!" Bununla birlikte bu ibadetlerle de meşgul olmak gerekir;

Haberin Devamı

Kaza namazı kılmak,

Sadaka vermek,

Kur'ân-ı Kerim tilavetiyle meşgul olmak,

Tesbih namazı kılmak,

Cevşen-i Kebir, evrad-ı kudsiye ve hususen tahmidiye duasını okumak.