Gazete Vatan Logo

Yunan tacizi tamgaz

Önce Kardak, ardından Gümüşlük ve şimdi de Topan Ada.. Yunanistan tacizi bitmek bilmiyor.

Bir aydır Kardak kayalıkları etrafında Yunan balıkçılarıyla sahil güvenlik botlarının, Türk karasuları tarafında sürdürdüğü ihlaller dün de devam etti. Sabah saatlerinden itibaren Yunanistan’ın Kilimli (Kalimnos) ve Leros Adası’ndan gelen 12 Yunan balıkçı teknesiyle iki sahil güvenlik botu sık sık Türk karasularını ihlal etti. Üsteğmen Tamer Alpuğ komutasındaki Türk sahil güvenlik botu Turgutreis açıklarındaki Çatal Ada ve Topan Ada civarından Türk karasularına girmek isteyen Yunan balıkçıları ve sahil güvenlik botlarını engelledi.

İŞTE FOTOĞRAFLAR.. TIKLAYIN...

Gerginlik yaşandı

Buna rağmen saat 11.25 sıralarında Turgutreis Beldesi açıklarındaki Topan Ada yakınına kadar gelen Yunan sahil güvenlik botu yaklaşık 12 dakika Türk karasularında kaldı. 302 nolu botun Yunan botunu kovalamasıyla kısa süren gerginlik yaşandı. Yunan botu İstanköy açıklarından Türk karasularını terk etmek zorunda kaldı. Kardak kayalıkları arasında avlanan bazı Yunan balıkçıların kayalıklara ip atmaya çalışmasını Türk botlarının uyarı ve anonsları önledi. Türk sahil güvenlik botları daha sonra iki metre kadar yaklaştıkları Kardak kayalıklarını inceledi.

Bölgeye yaklaşmayın

Önceki gün öğle saatlerinde Yunan balıkçıları korumak için Kardak’a ve Türk karasularına zodiak botla gelen silahlı, dalgıç giysili ve tam teçhizatlı Yunan SAT’larının ardından, dün de bölgeye Türk sahil güvenliğine ait zodiak botla askerler gönderildi. Zodiak bottaki askerler Türk balıkçılara, bölgedeki Türk gazetecilere “Krizi daha fazla tırmandıran taraf biz olmayalım. Lütfen bölgeye daha fazla yaklaşmayın” uyarısında bulundu. Kardak’a iki milden daha fazla yaklaşılmamasını istedi.

Bayrağı alan denize açıldı

Yunan sahil güvenlik botlarının Turgutreis açıklarında Türk karasularına girerek yaklaşık 12 dakika boyunca seyretmesi, Turgutreis sahilinden gelişmeleri izleyenleri çılgına çevirdi. Turgutreis’e 5 mil uzaklıktaki Kardak civarında gelişen olayları çıplak gözle izleyebilen Turgutreisliler, teknelere binerek kayalıklara gitmeye çalıştı. Turgutreis Limanı’ndan 500 metre kadar ayrılan tekneler, Güllük’ten gelen Türk sahil güvenlik botu görevlileri tarafından “Kardak’a gidemezsiniz, kriz var. Artmasına neden olmayın” denilerek limana geri döndürüldü.

Haberin Devamı