Gazete Vatan Logo

Yüksekdağ’a da soruşturma

HDPBaşkanı Yüksekdağ’a da ‘öz yönetim’ toplantısıyla ilgili savcılık soruşturması açıldı. Yüksekdağ, “Öz yönetim meşru taleptir” dedi.

Yüksekdağ’a da soruşturma

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulu’nda yaptıkları konuşmalar nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanı Sultan Ulusoy hakkında soruşturma başlattı.

Bölücülük soruşturması

Alınan bilgiye göre, Başsavcılık, 26-27 Aralık’ta Kayapınar Spor Salonu’nda yapılan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulu’nun görüntü kayıtlarını inceledi. İnceleme sonucu Yüksekdağ ve Ulusoy hakkında genel kuruldaki “öz yönetim, özerklik, hendek ve barikat” açıklamaları dolayısıyla soruşturma başlatılmasına karar verildi. Soruşturma, “terör örgütü propagandası yapmak”, “suç işlemeye tahrik”, “halkı isyana teşvik” ile bunların yanı sıra Türk Ceza Kanununun 302. maddesi gereği “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak” gerekçeleriyle yürütülecek.

‘Öz yönetim meşru talep’

Haberin Devamı

Yüksekdağ, HDP grup toplantısında anayasayı korumakla görevli Cumhurbaşkanı’nın, “Rejim değişti” diyerek anayasayı çiğnediğini, kendilerinin ise öz yönetimi savunduğu için soruşturma ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Erdoğan’ın 2013’te, “Eyalet sistemi bizim tarihimizde var” dediğini hatırlatan Yüksekdağ, “Biz desek idam ediliriz herhalde” diye konuştu. Yüksekdağ, “Öz yönetim haktır, en meşru taleptir. Teşekkür gerekirken dokunulmazlığı kaldırıyorlarsa kendileri bilir” dedi.