Gazete Vatan Logo

YÖK'ten sürpriz adım

'Türban mı, başörtüsü mü?' tartışması sürerken

YÖK türban sorununu, İstanbul Üniversitesi’ne gönderdiği yazı ile fiilen çözdü! Türbanlı öğrenciler, artık dersten çıkarılmayacak, sadece tutanak tutulacak...

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde bir öğrencinin ‘türbanı’ nedeniyle dersten çıkarılması YÖK’e sorunu fiilen çözen bir adım attırdı... YÖK’ün genelgesine göre, öğretim üyesi türbanlı öğrenciyi dersten çıkarmayacak; tutanak tutup dekana bildirecek. Öğretim üyesi, öğrenciyi dersten çıkarırsa hakkında soruşturma açılacak.



Hükümet ile CHP arasında karşılıklı açıklamalar nedeniyle “polemik” haline dönüşen türban konusunda YÖK “sürpriz” bir adım attı. YÖK, türbanlı öğrencilerin dersten çıkarılmasını yasakladı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde bir öğrencinin türbanı nedeniyle dersten çıkarılması sonrasında konu YÖK’e intikal etti. Öğrenci Zeynep Nur İncekara’nın “eğitim hakkım engelleniyor” gerekçesi ile başvuruda bulunduğu Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı YÖK’ten görüş istedi. YÖK’ten gelen yanıt ise türbanın önünü fiilen açmış oldu. YÖK’ün görüşünde, öğrencinin “disiplin yönetmeliğine aykırı” durumu nedeniyle sınıftan çıkarılamayacağı; gerekirse tutanak tutulup dekanlığa bildirileceği ve “çıkaran öğretim görevlisi hakkında soruşturma açılacağı” belirtildi. YÖK’ün bu yanıtı İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nce tüm öğretim görevlilerine dağıtıldı.



YÖK’ün söz konusu kararına göre, bundan böyle bir öğrenci derse türbanla girse bile derse alınmaması ya da sınıftan çıkarılması söz konusu olmayacak. Öğretim görevlisi de tutanak tutup bunu dekana vermekle yetinecek. Bu talimata uymayan öğretim üyeleri hakkında ise soruşturma açılacak. Öğrenci İncekara’nın başvurusu Mart ayında yapıldı. YÖK’ün yanıtı ise Temmuz ayında gönderildi. Ancak üniversitelerin yeni öğretim yılı açılış törenlerinin peşpeşe yapılması nedeniyle konu yeniden gündeme geldi. YÖK’ün görüş yazısının içeriği tartışma yaratırken, diğer üniversitelere gönderilmemesine rağmen, diğer üniversiteler için de emsal oluşturacağı tezi ortaya atıldı. Buna karşılık, bazı üniversiteler böyle bir yazı doğrudan kendilerine gönderilmeden “emsal” oluşturmasının sözkonusu olmadığı görüşünü savunuyor.



‘Öğrencinin dersten çıkarılmasına karşıyız’

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan dün Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin yeni eğitim-öğretim yılı açılış töreni sonrası, YÖK’ün türban kararıyla ilgili soruları yanıtladı. Bir gazetecinin “İstanbul Üniversitesi’nde türbanlı bir öğrenci dersten çıkarılmış” demesi üzerine Özcan öğrencinin başörtülü olmadığını, başında şapka bulunduğunu belirterek “Herhalde başörtüsü olan bir öğrenci, ama gizlemek için üzerine şapka benzeri bir şey giyiyormuş” dedi. Öğretim görevlisinin, kıyafeti kurallara uygun olmadığı için öğrenciyi dersten çıkardığını belirten Özcan “Biz, hiçbir öğrencinin nedeni ne olursa olsun sınıftan çıkarılmasına karşıyız. Bunun bir prosedürü var.



Tutanak tutarsınız, öğrenci de siz de altını imzalarsınız. Öğrenciyi sınıfta bırakırsınız, dışarıya çıkartmazsınız. Tutanağı işleme sokarsınız. Öğrenci bir daha yaparsa yine tutanak tutarsınız, ondan sonra cezai işlem yapılabilir” diye konuştu. Konunun doğrudan başörtüsüyle ilgili olmadığına belirten Özcan, “Çünkü öğrenci şapka giyiyordu, başörtüsü değil” dedi. Artık derslere başörtüsüyle girilip girilemeyeceğine ilişkin soru üzerine “Siyaset de bugünlerde o işlerle uğraşıyor” diyen Özcan konunun kısa sürede çözüleceğini zannetmediğini de söyledi.

Haberin Devamı