Gazete Vatan Logo

Yetkiyi ilk gün verdi

Başbakan Davutoğlu milletvekili yeminini erken etti ve Beştepe’ye çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Haziran sonrasının aksine bu kez yetkiyi hemen verdi

Yetkiyi ilk gün verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49.50 oyla 317 milletvekilliğiyle tek başına iktidar olma imkanı yakalayan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na hükümet kurma yetkisini dün verdi.

Başbakan Davutoğlu dün TBMM’de alfabetik sıraya göre milletvekilleri yemin ederken, TBMM Başkanlığı’na mazeret bildirerek ön sıraya geçti. Davutoğlu, yemin ettikten sonra, Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis salonundan ayrılacağını anons etti. Erdoğan milletvekillerini selamlayarak TBMM’den ayrıldı.

Davutoğlu da Beştepe’ye çıktı. Cumhurbaşkanı bu görüşmede Davutoğlu’na hükümeti kurma görevini verdi. Erdoğan böylece, Meclis’in açıldığı gün yetkiyi vermiş oldu.

28 Kasım’da bitebilir

Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak. Meclis Başkanı’nın 22 veya 23 Kasım’da seçilmesi planlanıyor. Hükümeti kurma görevini almasının ardından Davutoğlu’nun yeni oluşturacağı kabine üyelerini Erdoğan’ın onayına sunması için 45 gün süresi var. Ancak Davutoğlu’nun kabinesini kısa sürede açıklaması bekleniyor. Meclis Başkanı seçiminin ardından yeni hükümetin programı okunacak. İki tam gün geçtikten sonra da görüşmelere geçilecek. Görüşmelerin bitiminden bir tam gün sonra ise kabine için güvenoylaması yapılacak. Tüm bu sürecin 28 Kasım itibariyle bitmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Bu arada, geçici Bakanlar Kurulu’nun, yeni hükümet kuruluncaya kadar göreve devam etmesine dair tezkere de Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu kez farklı

7 Haziran seçiminden sonra hiçbir parti tek başına iktidar kurma çoğunluğunu elde edememiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan birinci parti olan AK Parti’nin lideri Davutoğlu’na hükümet kurma yetkisini vermek için bir süre beklemişti. Erdoğan, TBMM Başkanlık seçimi ve Başkanlık Divanı oluşumundan sonra yetkiyi vermeyi tercih etmişti. Ardından CHP ile 1 ay boyunca koalisyon görüşmeleri yapılmış ancak olumlu sonuç alınamamıştı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim kararı almış ve geçici hükümet kurulmuştu.

Haberin Devamı

‘Benden almayın’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yemin töreni nedeniyle Meclis’e geldi. Erdoğan’ı ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman askeri törenle karşıladı. Erdoğan, yemin törenini bir süre takip ettikten sonra Meclis Genel Kurulu Salonu’ndan ayrıldı. Erdoğan’a, Meclis’ten ayrılışı sırasında, makam aracına kadar çok sayıda milletvekili eşlik etti. Leyla Zana’yla ilgili değerlendirmesi sorulan Erdoğan, “Benden almayın” dedi.

Muhalefete ağır eleştiri

Başbakan Davutoğlu, yemin töreni öncesi partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında konuştu. Davutoğlu, muhalefet partilerini analiz ettiği konuşmasında “Parti olma vasfını gün be gün kaybediyorlar. Cemaatlerin homojen yapısına dönüşüyorlar. Bu durum, kendileri, siyaset ve Türkiye için bir problemdir. Bu partiler Türkiye ölçeğinde vizyon üretmekten giderek uzaklaşıyor” dedi. CHP’nin dokuz ilde yüzde 2 altında olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Bazı illerde marjinalleşmiş bir ana muhalefet var. MHP’deki durum CHP’den de kötü gözüküyor. HDP 1 milyon oy kaybetti. 1 milyon vatandaşımız HDP eş başkanını yapamadığı yaptı, Kandil’e dönerek benim oyumu ipotek altına alamazsınız dedi” diye konuştu.

Haberin Devamı