Gazete Vatan Logo

‘Yeni bir gestapo modeli oluşturmak istiyorlar’

Kılıçdaroğlu, hükümetin yeni MİT yasasıyla gestapo modeli oluşturmak istediğini öne sürdü. CHP lideri ‘Devlet istihbaratla yönetilmez, bilgiyle yönetilir’ dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10 yıllık AKP iktidarı döneminde baskıların arttığını belirterek, “Demokrasimiz kan kaybediyor. Türkiye’de totaliter demokrasiyi inşa edilmeye başlandı” dedi. Kılıçdaroğlu, TBMM’de görüşülmekte olan MİT Yasası’na ilişkin olarak ise, “II. Dünya Savaşı öncesi Almanya’daki gestapoyu unutmayın. Yeni bir gestapo modelini kurmak istiyorlar” diye konuştu. Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

SEÇİMLE GELDİLER NE OLDU?: Türkiye hukuk devleti kavramını büyük ölçüde unutmuş gözüküyor. Sandık önemlidir ama tek başına demokrasi değildir. Karşıdaki insanın hukukuna saygı göstermezseniz, hukuk devletinden uzaklaşırsınız. Hitler örneği, Mussolini örneği vardır. Seçimle geldiler, ne oldu? “Ben devletim, her şey benden sorulur” demeye başladılar. İnsanlık tarihi çok ağır bedeller ödedi. Bizim demokrasimizde de ağır bedeller ödendi. Gencecik insanlar, başbakanlar idam sehpasına gönderildi. Hukukun üstünlüğü çok önemli bir kavramdır ve özellikle iktidardakilerin hukuk devleti kavramını içselleştirmesi gerekir.

YARIN SİZE DOKUNACAKTIR: Bizim demokrasimiz gelişiyor mu? 10 yıllık sürece bakalım, demokrasimizin ayaklarımızın altından kaydığını görüyoruz, baskının arttığını, gücün herkese egemen olduğunu görüyoruz. Türkiye farklı bir rejim içine sürükleniyor. Demokrasimiz kan kaybediyor. Türkiye, süratle bir totaliter demokrasiyi inşa etmeye başladı.

KUZU’YA GÖNDERME: Twitter’ı yasaklıyor ama kendisinin de twitter hesabı var. Bunların içinde bir tane kuzu (Burhan Kuzu’yu kastediyor) var, sözde anayasa hukuku profesörü, nasıl almış araştırmak lazım. Anayasa Mahkemesi’ne twitterı yasaklamak için başvuru yapıyor, başvurusunu da twitter aracılığıyla duyuruyor. Kafaya bakın. İptal edince AYM, mahkeme olmaktan çıkıyor, örgüt haline geliyor. Elbette her mahkeme kararı eleştirilebilir ama eleştirinin de kendine göre bir mantığı olması lazım. Hiç kimse hakimlere talimat veremez. AYM, HSYK’daki değişikliklerin önemli bir kısmını iptal etti. Saygı duyuyoruz ama zamanlama olarak gecikmiş bir karardır.

GESTAPO MODELİ: MİT Yasası görüşülüyor. Türkiye süratle bir istihbarat devletine dönüşüyor. Şimdi yasa çıkacak fişlemeler meşru hale gelecek. Devlet istihbaratla yönetilmez, bilgiyle yönetilir. Devleti, istihbarat devletine dönüştürürseniz, baskıcı bir devleti hazırlamış olursunuz. Otoriterleşen devlette istihbarat özel olarak partiye gider. II. Dünya Savaşı öncesi Almanya’daki gestapoyu unutmayın. Yasaldı ama devlete değil, partiye veriyordu istihbaratı. İstihbarat partiye veriliyor Türkiye’de de. Bu süreci hayata geçirmek, yeni bir gestapo modelini kurmak istiyorlar.


Haberin Devamı