Gazete Vatan Logo

Yalım Eralp kimdir, aslen nereli, eşi kimdir? Emekli Büyükelçi Yalım Eralp ne dedi, Adalar için ne söyledi?

Yalım Eralp ne dedi, Yalım Eralp kimdir, aslen nereli, eşi kimdir? Emekli Büyükelçi Yalım Eralp’ın, Adaların Yunanistan'a ait olduğunu öne sürmesinin ardından hakkındaki aramalar arttı. İşte Yalım Eralp hakkında merak edilenler…

Yalım Eralp kimdir, aslen nereli, eşi kimdir? Emekli Büyükelçi Yalım Eralp ne dedi, Adalar için ne söyledi?

Emekli Büyükelçi Yalım Eralp, Türkiye'nin adalar konusundaki çıkışına karşı çıkarak, Yunan tezlerine destek verdi ve adaların Yunanistan'a ait olduğunu öne sürdü. Peki, Yalım Eralp kimdir, nereli?

Yalım Eralp kimdir, aslen nereli, eşi kimdir?

1958 yılında New York'ta Forest Hills High School'da liseeğitimini tamamladı. 1962 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden birincilikle mezun oldu. 1962 yılında Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmaya başladı. New York'ta Birleşmiş Milletler merkezinde, Yunanistan'da, Roma'da Nato Savunma Koleji'nde ve Brüksel'de Nato Türk Delegasyonu'nda çeşitli görevlerde bulundu. Türkiye'nin Washington büyükelçiliğinde müsteşar ve elçi müsteşar olarak görev yaptı.

1983 ile 1987 yılları arasında Ankara'da Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanlığı'nda bulundu. 1987-91 yılları arasında Hindistan'da büyükelçilik yaptı. 1991-1996 yılları arasında Başbakan Mesut Yılmaz ve Başbakan Tansu Çiller'e danışmanlık yaptı ve 1995-1996 yıllarında dışişleri müsteşarı olarak hizmet verdi. Dışişleri Bakanlığı'nda NATO İşleri Genel Müdürlüğü'nü yürüttü. 1996-2000 yılları arasında Viyana'da Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı nezdinde Türkiye büyükelçisi olarak vazife yaptı. 2000 yılında Eylül ayında emekli oldu.

Haberin Devamı

CNN Türk kanalında dış politika danışmanlığı yaptı. İstanbul Kültür Üniversitesi'nde uluslararası güncel sorunlar ve diplomasi konularında, Bahçeşehir Üniversitesi'nde Türk dış politikasındaki sorunlar konularında ders verdi. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı Dış Politika Kurulu üyesidir. İngilizce ve Fransızca biliyor.

Kitapları

Pandemi ve Kırılgan Demokrasi, Yalım Eralp, Adalı Yayınları, 2021

Sefir Olmak: Bir Monşer'den Anekdotlar, Yalım Eralp, 2018, Adalı Yayınları

Perdeyi Aralarken: Bir “Monşer”in Hatıratı, Yalım Eralp, 2017, Doğan Kitap

Yalım Eralp ne dedi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir Seferihisar'daki Efes-2022 Tatbikatı'nda açıklama yaptı.

Yunanistan'ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye ve uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet eden Erdoğan, uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Erdoğan "Yunanistan'ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum" ifadelerini kullandı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından dün dikkat çeken bir açıklama yapıldı.

Eralp, adaların silahlandırılmasına ilişkin, "Bu adaların egemenliği şartlı değil. Böyle bir şey yok. 3 milin üstündeki adalar, Yunanistan'ın... Türkiye bunu yıllarca kabul etti. Bunu tehlikeye sokmak Türkiye'yi mütecaviz (saldırgan) bir devlet durumuna düşürür." dedi.