Gazete Vatan Logo

‘Utanç yuvası’ndan Sincan’a

Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi’ndeki 218 çocuğun Ankara’ya nakilleri başladı

Tecavüz, taciz ve işkence iddialarıyla gündeme gelen Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi’ndeki 218 çocuğun Ankara’ya nakilleri başladı. İlk sevkiyatta 3 otobüse bindirilen çocuklar, geniş güvenlik önlemleri altında Sincan’a götürüldü.

ADANA’daki Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi’nde dün sabah 06.30’dan itibaren hazırlıklara başlandı. Cezaevi kapısı önünde çok sayıda robocop jandarma görev aldı. Ayrıca kapı önüne basın mensuplarının görüntü ve fotoğraf çekmesini engellemek için, 4 cezaevi ring aracıyla perdeleme yapıldı. Polis ekipleri de cezaevi çevresinde ve yol güzergahlarında güvenlik önlemi aldı. Saat 08.15’te cezaevine getirilen 3 otobüs avluya alındı.

135 çocuk nakledildi

Her biri 45 kişilik olan otobüslere tutuklu ve hükümlü çocuklar bindirildi. Bir saat kadar süren çalışmanın ardından otobüsler, eskortlar eşliğinde Ankara’ya doğru hareket etti. Bu sevkiyatta yaklaşık 135 çocuğun nakli yapıldı.

Kapıda isim listesi

Nakli yapılacak çocukların isim listesi cezaevi nizamiyesinin yanındaki Mahkum Yakınları Bekleme Salonu’nda ilan edildi. Kapının camına asılan listede 59 kişinin isimleriyle nakledildikleri cezaevi yazıldı. Çocuklarının Sincan’daki Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edileceği haberleri üzerine aileler de Pozantı’ya gelmeyi sürdürdü. Cezaevinin önüne gelen aileler, nakil listesinde çocuklarının olup olmadığını kontrol etti. Listede adı bulunmayanların aileleri, cezaevi savcılığının izniyle içeri alınıp, çocuklarıyla görüştürüldü.

ERGİN’DEN POZANTI ELEŞTİRİLERİNE YANIT: ‘Güllük gülistanlık bir cennet vaat edilmedi’

ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kötü muamele ve cinsel istismar iddialarının yaşandığı Pozantı Cezaevi’nde kalan çocukların ailelerinden uzaktaki Ankara Sincan Cezaevi’ne nakledilmelerine ilişkin eleştirilere cevap verdi. CHP’nin hazırladığı raporu da eleştiren Ergin, şunları söyledi: “Bilen bilmeyen konuşuyor. Birkaç saatliğine orada dolaşıp gelince raporlar yayınlanıyor, bilimsel raporlar gibi takdim ediliyor. Güllük gülistanlık bir cennet vaat edilmedi şimdiye kadar. Türkiye’nin imkanları, şu anda elimizdeki fiziki kapasite ve yapılabileceğin en iyisi yapılmaya çalışılıyor. O civarda yakın bir bölgede böyle bir tesisimiz yok. Türkiye’nin alt yapısı bu. Temennimiz bu çocuklarımızın bu noktaya gelmeden önce farklı tedbirlerle rehabilite edilebilmeleri.”

Video konferansla ifade

Çocukların duruşmalara Ankara’dan nasıl gideceğinin sorulması üzerine de Ergin, yerinde sesli ve görüntülü ifade alınmasına olanak tanıyan, Sesli ve Görüntülü İletişim Sistemi’nin daha önce kurulduğunu anımsattı. Sistemin teknik alt yapısının 3 yıldır hazırlandığını ve Türkiye’deki tüm ağır ceza merkezlerindeki duruşma salonlarına ve büyük cezaevlerine yerleştirildiğini anlatan Ergin, “Mahkemelerin takdiri halinde bu sistem kullanılabilecek durumda. Sincan cezaevinde zaten böyle bir imkanımız önceden kurulmuştu. Adana, Mersin illerinde de benzer imkanlar var. Mahkemelerin uygun görmesi halinde bu çocukların duruşmalarında bu sistem kullanılabilecektir” dedi.

Haberin Devamı