Gazete Vatan Logo

Üretime açılacak mı?

Yangın ihtimaline karşı madenin iki girişi kapatıldı

Soma’da 301 işçiye mezar olan madenin dört girişinden ikisi kapatıldı. Ana giriş açık tutuldu.

Maden içerisindeki teknik incelemeler sırasında ekiplerin, olası yeni bir yangında, hayati tehlike ile karşılaşmamaları için madenin 4 girişinden 2’si örülen duvarla kapatıldı.

Geçen salı günü meydana gelen facia ardında 6 gün süren kurtarma çalışmaları, 301 işçinin, cesedinin çıkartılmasıyla önceki akşam saatlerinde sona erdirildi. Ekiplerin maden içerisindeki son aramalarında da herhangi bir işçinin bulunmadığı saptandı. Madeni, idari ve yargı soruşturması için hazırlayan işçiler, ilk olarak maden içerisinde, yangının halen devam ettiği belli galerilerin girişlerine ’Gaz beton’ olarak bilinen blokları kullanıp duvar ördü. Ardından da, maden içerisindeki teknik incelemeler sırasında ekiplerin, olası yeni bir yangında, hayati tehlike ile karşılaşmamaları için madenin 4 girişinden 2’si örülen duvarla kapatıldı. Duvar gaz ve duman sızdırmaması için sıvandı. Bu iki girişin daha önce madene temiz hava takviyesi yaparken kullanıldığı ifade edildi. Madenin ana girişi ise teknik ve adli ekiplerin girişi için açık tutuluyor. Ancak, jandarma maden idari binalarının bulunduğu bölgeye kimseyi almıyor.

Üretime açılacak mı?

Kurtarmada görev alan ekiplerin çekilmesi ile birlikte maden ocağının bulunduğu alan ’hayalet tesis’e döndü. Bu bölgenin, tekrar üretime açılıp açılmayacağının ise, uzun bir inceleme süreci ardından belirleneceği ifade edildi. Tesiste, işçilerden geriye, ismini çizmesine kısaltarak ’Ramco’ diye yazan maden işçisi ve arkadaşlarının, karaya bulanmış çizmeleri kaldı. Çizmelerin üzerinde ayrıca Soma kömür firmasına ait olduğunu göstermek için şirket isminin yazılmış olduğu da dikkat çekti.

Haberin Devamı