Gazete Vatan Logo

Ünlü iş adamlarına ‘himmet’ten gözaltı

FETÖ soruşturması kapsamında TUSKON ve üye şirketlere 18 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Ünlü iş adamlarının da aralarında olduğu 187 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı, 67’si gözaltına alındı.

Ünlü iş adamlarına ‘himmet’ten gözaltı

İstanbul Emniyeti’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, FETÖ’nün finansal ağıyla ilgili yeni bir operasyon daha düzenledi. FETÖ yapılanmasıyla ilgili, para alışverişlerini mercek altına alan mali polis, dün sabah saatlerinde bin polisin katılımıyla 18 ilde eş zamanlı baskın düzenledi. Dosyada adı bulunan 187 kişinin yakalanması için düzenlenen eş zamanlı baskınlarda, birçok ev, iş yeri ve şirket merkezinde arama yapıldı.

Başkan firari

Ünlü firmalara da uzanan operasyonda, Eroğlu Holding patronu Nurettin Eroğlu ve holdingin yönetim kurulu üyeleri, Faruk Güllüoğlu Baklavaları’nın sahibi Faruk Güllü ve Baklavacı Güllüoğu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü gözaltına alındı. Mali Polis’in dosyasında, TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral’in isminin de olduğu bilgisine ulaşıldı. Meral daha önce de farklı bir soruşturma kapsamında aranıyordu, ancak araştırmalarda, yurt dışına kaçtığı belirlenmişti.

Uyarılara rağmen...

Operasyonun, FETÖ yapılanmasına himmet aktarılması sebebiyle gerçekleştirildiği öğrenildi. Polisin tespitine göre, bazı üye işadamları, TUSKON aracılığıyla işlerinde birçok ayrıcalığa sahip oldu. İşlerinde önleri açılan ve bazı konularda kolaylık sağlanan işadamları, bu ayrıcalıklara karşılık ‘himmet’ adı altında yardımlar yaptı. TUSKON çatısı altındaki firmalardan çoğunun, örgüte aylık ve 3 aylık toplantılarla para aktardığı iddia edildi. TUSKON’a daha önce de 2 operasyon düzenlendiği ve üyelere devletin çeşitli birimleri tarafından da 17/25 Aralık operasyonları sonrasında uyarı yapıldığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Gülen imzalı plaket bulundu

Listede yer alan en dikkat çekici isimlerden biri, Aydınlı Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı oldu. İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın kızı Kübra Topbaş’la 2001 yılında evlenen Kavurmacı’nın da dosya kapsamında gözaltına alınacaklar arasında bulunduğu öğrenildi. Evinde ve işyerinde Mali Polis tarafından arama yapılan Kavurmacı gözaltına alındı. Aydınlı Grup’un merkez binasındaki gizli bir bölmede, gizli bir kasaya rastlandı. Ayrıca Kavurmacı’nın ofisinde çok sayıda Fethullah Gülen’e ait kitap ve Gülen’in bir sözünün de yer aldığı plaket bulundu. Türkiye’nin önemli hazır giyim firmalarından Aydınlı Grup bünyesinde, Pierre Cardin, U.S. Polo Assn ve Cacharel gibi tanınmış markaları bünyesinde bulunduruyor.

Haberin Devamı

Hiçbiriyle ilgimiz yok

Gözaltılarla ilgili Eroğlu Holding’ten de bir açıklama geldi: “Eroğlu Holding binasının bir katında Yönetim Kurulu Başkanımızın geçmişte TUSKON’daki adından dolayı bir arama gerçekleştirilmiştir. Görevlilere gerekli tüm bilgiler ve belgeler verilmiş, bunun üzerine arama kısa sürede sona erdirilmiştir. Eroğlu Holding’in, ne soruşturmaya konu olan TUSKON ile ne de Fethullahçı Terör Örgütü’ne finans sağlayan herhangi bir kurumla ilişkisi bulunmamaktadır. Holding Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Nurettin Eroğlu TUSKON yönetiminde değildir, bu kuruluşla herhangi bir bağlantısı yoktur.”

Mal varlıklarına el konulacak

Anadolu Ajansı’nın haberine göre hakkında gözaltı kararı verilen 187 şüphelinin tüm mal varlıklarına el konulmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Bilgisine başvuruluyor

Operasyonda gözaltına alınan isimlerden ikisi ise, Nejat Güllü, Faruk Güllü kardeşler. Her ikisi de, ayrı baklava markalarına sahip kardeşlerden Nejat Güllü’nün sahibi olduğu ‘Baklavacı Güllüoğlu’ markası adına yazılı bir açıklama yapıldı. Nejat Güllü’nün kısa sürede görevinin başına döneceği beklentisinin olduğu açıklamada şöyle denildi: “M. Nejat Güllü, bilgisine başvurulmak üzere emniyet müdürlüğüne götürülmüştür. Güllü herhangi bir terör örgütü ya da terör örgütüne destek veren bir sivil toplum kuruluşunun yanında asla yer almamış; üstelik yer almayacak karakterde bir insandır. 4 fabrikası, 30 şube ve yüzlerce çalışanıyla kurumumuz dimdik ayakta; tüm idari kadrosu ve çalışanlarıyla görevinin başındadır.”

Boydak’a kayyum atandı

Kayseri’de kurulu İstikbal, Bellona ve Mondi gibi ünlü markaların içinde bulunduğu BOYDAK Holding’e 5 kişilik kayyum atandı. Daha önce FETÖ operasyonları kapsamında Boydak Ailesi’nden Memduh Boydak ile kardeşi Hacı Boydak tutuklanmıştı. Aynı aileden Mustafa Boydak gözaltına alınmış ancak serbest bırakılmıştı. Boydak Holding’e bağlı bazı şirketler Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alıyor.

Haberin Devamı