Gazete Vatan Logo

Uluslararası organ çetesine operasyon!

ANTALYA Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekiplerinin düzenlediği operasyonda, örgütlü olarak uluslararası organ ve doku ticareti yaptıkları, resmi belgede sahtecilik suçlarına karıştıkları iddiasıyla 12 kişi gözaltına alındı. 17 ilde eş zamanlı yapılan operasyonda, çete lideri kadının da böbreğini sattığı ve bugün ameliyat olmak için hastaneye yattığı ortaya çıktı. Operasyon kapsamında alıcı ve verici 24 kişinin de ’yasadışı nakil yaptırmak’ suçlamasıyla ifadelerinin alınacağı belirtildi.

Ekipler, geçen 24 Haziran’da başlattığı teknik ve fiziki takibin ardından uluslararası organ ve doku ticareti yaptıkları, resmi belgede sahtecilik suçlarına karıştıkları iddia edilen, liderliğini Yasemin Ç.’nin yaptığı çete üyelerine yönelik bu sabah operasyon düzenledi. Antalya’nın yanı sıra, Gaziantep, Artvin, Ankara, Aydın, Bartın, Denizli, Diyarbakır, İzmir, İstanbul, Kayseri, Manisa, Mersin, Muğla, Şanlıurfa, Tokat ve Trabzon’da eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda 12 kişi gözaltına alındı. Yasadışı 12 nakil yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 12 kişinin Mısır ve İran’da da organ nakli yaptırmak için girişimde bulunduğu belirlendi.

BÖBREK 40- 80 BİN LİRA ARASI

Gözaltına alınan ve aralarında daha önce organ nakli bekleyen ve nakil olduktan sonra çeteye dahil olan kişilerin de bulunduğu şüpheliler, sorgulanmak üzere Antalya’ya getirildi. Çete üyelerinin aracılık işlemi için böbrek başına 40 bin ile 80 bin TL arasında, satıcıların ise 15 ile 20 bin TL aldığı ortaya çıktı.

ÇETE LİDERİ BÖBREĞİNİ SATTI

Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, yaptıkları takip sırasında örgüt lideri Yasemin Ç.’nin de böbreğini sattığını belirledi. Gaziantep’te özel bir hastaneye yatan ve nakil için bekleyen Yasemin Ç.’nin bugün öğleden sonra ameliyat olmayı planladığı ve böbreğini 80 bin TL karşılığında verdiğinin belirlenmesi üzerine 24 Haziran’da başlayan operasyon için bu sabah düğmeye basıldığı kaydedildi. Yasemin Ç., hastane odasında nakil bekleyen hasta ile birlikte yakalandı ve Antalya’ya getirildi.

NAKİLLER SAHTE KİMLİKLE

Polisin yaptığı teknik ve fiziki takipte şüphelilerin organ nakli bekleyen kişilerle alıcıları etik kurula soktukları ancak daha önce yapılan organ ticareti operasyonunun ardından yönetmeliği değişen etik kuruldan geçemedikleri için sahte kimlik çıkarmaya başladıkları belirlendi. Böbreğini verecek kişinin alacak kişiyle akraba olması durumunda etik kurula girmesine gerek olmadığından yola çıkan çetenin bu nedenle alıcı hastaların birinci derece yakınları adına sahte kimlik düzenlendiği ve bu kimliklerle etik kurula girmeden nakil yaptırdıkları tespit edildi.
Polis olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, 24 alıcı ve verici hakkında da yasal işlem yapılacağı belirtildi.

Haberin Devamı