Gazete Vatan Logo

Türkiye'de askeri darbe girişimi! İşte dakika dakika tüm yaşananlar

Dün başlayan askeri darbe girişimi sonrası başta İstanbul ve Ankara'da tarihi günler yaşanıyor. İşte bu sabah itibariyla dakika dakika yaşanan tüm gelişmeler

Türkiye'de askeri darbe girişimi! İşte dakika dakika tüm yaşananlar

10:45 Cumhurbaşkanlığı: Her an yeni bir hareketlenme olabilir
Bu kalkışma hangi aşamaya gelirse gelsin, bu akşam sokaklara sahip çıkmaya devam etmeliyiz. Zira her an yeni bir hareketlenme olabilir.
10:34 İki general vatana ihanetten yargılanacak
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura Üyesi Orgeneral Akın Öztürk ile Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkında, vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı.
10:34 Genelkurmay Başkanlığı içinde darbeye katılmadığı için elleri bağlı olarak odalar içinde kilitli tutulan subay ve astsubaylar, sabah saatlerinde tahliye edildi. Aralarında tankçı subay ve astsubayların da bulunduğu bir grup rütbeli asker ve erbaş da teslim oldu.
10:28 Kuleli Askeri lisesi’nde hareketlilik devam ediyor
Kuleli Askeri Lisesi’nde 80 öğrencisinin darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi. Lise çevresinde hareketlilik devam ederken, içeride sadece rütbeli askerlerin bulunduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

10:16 Çeşitli kurumlarda üst düzey görevlerde bulunan ve FETÖ üyesi olduğu tespit edilen kişilerin yurt dışına kaçacakları bilgisi üzerine sınır kapılarında alarm verildi.

10:15 Darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturmalar kapsamında, Bingöl 49. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman ile Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, gözaltına alındı.

10:13 ADLİ TATİL İPTAL EDİLDİ

Silahlı terör örgütünün darbe girişimi nedeniyle çıkan olayların ardından, HSYK tarafından ülke genelindeki tüm hakim ve savcılardan izinli olanların derhal görevlerine başlamaları ve adli tatilin iptaline karar verildi

10:07 700 yakın asker teslim oldu

Genelkurmay Başkanlığından çıkan 700'e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim oldu.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığının Necatibey Caddesi'nden teslim olmaya başlayan er ve erbaşlara su ve sigara götüren vatandaşlar, teslim oldukları takdirde zarar görmeyecekleri yönünde telkinde bulundu.

09:56 Fatih Sultan Mehmet Köprüsü her iki istikamete trafiğe açıldı

1563 TSK mensubu gözaltında
Adalet Bakanlığı, 1563 Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin gözaltına alındığını açıkladı.

İsmail Kahraman ayrıca üç partinin genel başkanlarının TBMM Genel Kurulu'nda konuşma yapacaklarını söyledi.

Kahraman, "Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Sayın Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ile telefonla görüştüm. Üç genel başkan da saat 14.00'de olağanüstü toplanacak olan TBMM Genel Kurulu'nda konuşma yapacaklar" dedi.

09:26 Başdanışman Mustafa Varank'ın ağabeyi de öldürüldü

Cumhurbaşkanına en yakın isimlerden biri olan Mustafa Varank'ın ağabeyi İlhan Varank'ın dün gece öldürüldüğü bilgisini Ankara milletvekili Yalçın Akdoğan geçti:

Haberin Devamı

09:24 Boğaziçi Köprüsü'nde TOMA'dan halka tazyikli su sıkıldığı an. DHA, burayı tutan askerlerin gece halkın üzerine ateş açtığını ve AKP'nin reklam kampanyalarının mimarı Erol Olçak ile 16 yaşındaki oğlu hayatını kaybettiğini, ayrıca yaralananlar olduğunu bildirmişti. Bu sabah teslim olan askerlerin, gözaltına alınırken halk tarafından tartaklandıkları belirtiliyor.

09:24 AKP'li Müezzinoğlu: İdam cezasını masaya getireceğiz

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tvnet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Darbecilere idam cezası verilmesini masaya getireceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması sırasında bazı vatandaşlar "İdam geri gelsin" sloganı atmışlardı.

08:37 Lekesiz: Jandarma Genel Komutanlığı'nda 16 isyancı asker öldürüldü

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz: Ankara'da Beştepe'deki Jandarma Genel Komutanlığı bu asilerin, isyancıların kontrolüne geçmişti Buradan Türkiye'deki 81 ilin jandarmasını sevk ve idare edip darbe çabası içindeydiler. Etrafları sarıldı.Akşamdan beri orada çatışma devam ediyor. Hemen hemen sonuçlanmak üzere.Şu ana kadar orada darbe girişiminde bulunan asi askerlerin 16 tanesi ölü ele geçirildi. 250'ye yakını gözaltına alındı.Çatışma devam ediyor, sonuçlanmak üzere.

Haberin Devamı

08:28 Genelkurmay Başkanı Akar kurtarıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar kurtarıldı.

Ankara'nın 35 kilometre kuzeybatısındaki Akıncılar Üssü'ne düzenlenen bir operasyonla kurtarılan Akar halen güvenli bir yere götürülüyor.

Hulusi Akar'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Akar'ın operasyonların başına geçeceği de gelen haberler arasında.

08:23 İçişleri Bakanlığı 29 albay ve 5 generali görevden aldı

07:46 Anadolu Ajansı: TSK mensubu 754 kişi gözaltında

Darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturmalarda, Türkiye genelinde 754 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun gözaltına alındığı bildirildi.

07:11 Bozdağ: 336 kişi gözaltında

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ CNN Türk Televizyonu'na yaptığı açıklamada, darbe girişimi sonrası 336 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Bozdağ, "Herkes yargı önünde hesap verecek" dedi.

06:58 Ankara'da kritik yollar kapatıldı

Başkent Ankara'da, Çankaya Köşkü ve Başbakanlık Resmi Konutu'na çıkan tüm yollar kapatıldı

06:51 Genelkurmay Başkanlığı'na vekaleten atama

Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın atandığını açıkladı.

06:45 Erdoğan: Ankara'da küçük bir sıkıntı var, o da aşılacak

17 - 25 Aralık'tan sonra bunların ne olduğu dün akşamki eylemleriyle tam manasıyla ortaya çıkmıştır. Görüldüğü gibi terör eyleminin örneklerini tam anlamıyla verdiler. Bu milletin fakir fukarının imkanlarıyla paralarıyla alınan silahları bu millete yöneltecek kadar alçaldılar. Şu anda bu milletin kendi iradesiyle işbaşına getirdiği hükümek görevdedir. Yüzde 52'yle işbaşına getirdiği cumhurbaşkanı görevdedir. Dik duracağız asla bunlara prim vermeyeceğiz. Pennsylvania'ya da sesleniyorum. Bu ümmete, bu millete yaptığın ihanet yeter. Eğer sıkıysa memleketine dön. Oradan bu ülkeyi karıştırmaya gücün yetmeyecek. Ankara'da bir ufak sıkıntı var inşallah ankarada da bu sıkıntı aşılacak. Durum normalleşene kadar ayrılmak yok.

06:42 İstanbul'da Boğaz Köprüsü'ndeki askerler teslim oldu.

06:26 Beştepe çevresinden dumanlar yükseliyor

Cumhurbaşkanlığı külliyesi çevresinden dumanlar yükseliyor, bölgeyi uçakların bombaladığı bildiriliyor.

06:23 Cumhurbaşkanlığı: Hainlere vatanımızı teslim etmeyelim

Başkomutanımız "evlerinize dönün" diyene kadar sokakları terk etmeyelim. Hainlere vatanımızı teslim etmeyelim.

06:17 TBMM'ye yapılan saldırı büyük hasara neden oldu

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy Twitter hesabından TBMM'ye gece boyunca yapılan saldırıların neden olduğu hasara dair görüntüleri paylaştı.

06:11 Başbakan Yıldırım'dan milletvekillerine çağrı

Başbakan Binali Yıldırım bugün öğle saatlerinde bütün milletvekillerini olağanüstü toplantıya çağırdı

05:34 Savcılık: Ankara'daki saldırılarda 42 kişi öldü

Ankara Gölbaşı Savcılığı, kentte darbe girişimi sonrası çıkan çatışmalarda 42 kişinin öldüğünü açıkladı.

05:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler

05:24 THY: İstanbul'da uçuşlar normale dönüyor

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki operasyonlarimiz normale dönmüş olup, Türk Hava Yolları olarak tüm uçuşlarımızın saat 06:00 itibarıyla icra edilmesi planlanmaktadır."

Yahya ÜstünTürk Hava Yolları Basın Müşaviri

05:16 Yıldırım: 130'un üzerinde çeşitli rütbelerden gözaltılar var

Ankara ve Balıkesir üslerinde isyancı unsurlar var. Eskişehir’deki hava komutanlığına talimat verdim. Silah yüklü olarak kalkıp gereğini yapacaklar. Silahlı kuvvetler içindeki bir çetenin yaptığı bir iştir. Silahlı kuvvetlerin tamamını dışlamak doğru olmaz. Silahlı kuvvetlerin komuta kademelerinin bir çoğu görevlerindedir. Bu isyancılar, bu çeteler ele geçirilip, gereği yapılıyor. Ancak maalesef helikopterlerle uçaklarla gelişigüzel ateş eden bir kaç unsur var. Hava savunma komutanımız gereken talimatları aldılar. Milletten özellikle istirham ediyorum meydanları boş bırakmasınlar. Demokrasimize zarar vermeye çalışanlar bir kez daha hüsranla karşılaşacaklar. Şüphesiz bir yerden emir ve talimat aldıkları doğrudur. Bunu hangi üsten yapıyolar bu konuda tam kesin bilgiler elimize gelmeden bir şey söyleyemeyiz. 130'un üzerinde gözaltı var çeşitli rütbelerde. Darbeci taraftan general düzeyinde öldürüldüğü söylenen var. Milletin parasıyla alınan silahlarla gözlerini kırpmadan savunmasız insanlara ateş ettiler. Bunlar en azılı terör örgütünden daha tehlikeli bir yapı.

Binali Yıldırım Başbakan

05:02 Cumhurbaşkanlığı : Tehlike henüz geçmedi

Tehlike henüz geçmiş değil. Millet sokaklarda olduğu ve vatanına sahip çıktığı müddetçe darbeci hainler bu aziz millete diz çöktürmeyecek.

05:02 AA: Sokağa çıkan kalabalıklar askerlere müdahale etti

04:37 Erdoğan "Bu bir vatana ihanet hareketidir" dedi

Bu bir ayaklanma, ihanet, vatana ihanet" hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler. Her olanda bir hayır vardır. Bu hareket Allah'ın büyük bir lütfu, çünkü bu Türk Silahlı Kuvvetleri'nin temizlenmesine vesile olacaktır. 40 yıllık bir sürede orduda da poliste de diğer kurumlarda da kendisine yer bulmuş ve bugünlere kadar gelmişlerdir. Ağustos başında Yüksek Askeri Şura var. Bunun öncesinde böyle bir adımın atılması manidardır. Birileri ne olacağını çok iyi biliyordu. Onun için bu adımı attılar."

Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı

04:26 Genelkurmay'ın sitesinde yeni açıklama

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde TSİ 03.10'da yeni bir basın açıklaması yayımlandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Türk Silahlı Kuvvetleri; anayasal düzeninin, demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin tekrar temin ve tesisi; ülkede hukukun üstünlüğünün yeniden hakim kılınması; bozulan asayiş düzeninin tekrar sağlanması; maksadıyla ülke yönetimine bütünüyle el koymuştur.

"Tüm uluslararası anlaşmalarımız ve taahhütlerimiz geçerliliğini korumaktadır. Tüm dünya ülkeleri ile iyi ilişkilerimizin devam edeceğini temenni ederiz."

04:16 DHA: Haydarpaşa Numune'de ölü ve yaralılar var

Doğan Haber Ajansı, Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne gece yarısı saat 02.30'a kadar 6 sivil, çok sayıda yaralı getirildiğini söyledi ve 100'e yakın yaralıdan bazılarının durumunun durumunun ciddi olduğunu aktardı.

04:07 Erdoğan Atatürk Havalimanı'nda konuşuyor: Milletin üzerinde hiçbir güç yoktur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Atatürk Havalimanı'nda kendisini karşılayan kalabalığa bir konuşma yapıyor. Bir darbe girişiminin yapıldığını söyleyen Erdoğan "Milletin üzerinde hiçbir güç yoktur" dedi. Erdoğan "darbe girişiminde bulunanların hangi kurumdan olurlarsa olsunlar gerekli yanıtı alacaklarını" ifade etti.

04:01 BM: Ordu müdahalesi kabul edilemez

"Herhangi bir devletin işlerine ordunun müdahalesi kabul edilemez"

03:59 CNN Türk yayınına askerlerden müdahale

CNN Türk Editörü Alpaslan Akkuş binadaki durumu bu twitter mesajıyla aktardı

03:59 İran: Türk halkının cesur demokrasi savunması

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajda "Türk halkının cesur demokrasi savunması ve seçilmiş hükümetlerinin darbelerin bölgemizde yeri olmadığını, başarısızlığa mahkum olduğunu kanıtlıyor." dedi.

03:43 Asker CNN Türk yayınını kesti

Doğan Medya Center'a giren askerler, CNN Türk stüdyolarına ve rejiye müdahale etti.

Spiker Başak Şengül canlı yayın yaparken stüdyoya da giren askerler yayını kesti.

Hürriyet gazetesinin internet sitesinde binaya giren bir üstteğmenin 'ateş etmekten çekinmeyin' diye bağırdığını aktardı ve askerlerin tüm katları dolaştığını söyledi.

03:38 AKP reklam kampanyalarını yürüten Erol Olçak ve oğlu 'öldürüldü'

İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nde darbe girişiminde bulunan askerlerin açtığı ateş sonucu reklamcı Erol Olçak ile 16 yaşındaki oğlu hayatını kaybetti.

Erol Olçak kimdir?

1963 yılında Çorum’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Estetik ve Sanat Tarihi mezunu. 1987 yılında Arter Reklam Ajansı’nı kurarak reklamcılığa başladı. Siyasal tanıtım faaliyetine Refah Partisi’nin seçim çalışmalarıyla başladı.

AKP’nin kuruluşundan itibaren genel ve yerel seçim kampanyalarını yönetti.

Ankara'da da saldırıya uğrayan Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT Kampüsü'nde görevli 2 personel de hayatını kaybetti.

03:37 CHP milletvekili Murat Emir meclisteki patlamayı anlattı

CHP milletvekili Murat Emir BBC Türkçe'ye, meclisteki patlamayı anlattı:

"Çok şiddetli bir patlama oldu. Koltuklar sarsıldı. Bir duman hissettik. Hatta cam kırığı sesleri duyuldu. Ama biz şu an milletvekilleri olarak sığınağa geçtik. Genel kuruldaki milletvekillerin hemen hemen tamamı burada. 100'e yakın milletvekili var.

"Hiçbir milletvekiline hiçbir şey olmadı. Sadece o patlamada toz duman genel kurulu kaplamıştı ve büyük bir şiddetle genel kurulda hissedildi. Genel kurula ait bazı camlar da kırıldı. Ama kimsenin yaralandığını görmedim ben.

"Yukarıda bir helikopter olduğu ve helikopter ile savaşıldığı yönünde bir bilgi geldi. Durumu değerlendirmemiz olanaksız. Orada ne olduğunu siz bizden daha iyi biliyorsunuz. Ne tür güvenlik önlemleri alınıyor bilmiyorum ama şu anda güvendeyiz."

03:19 Başbakan Yıldırım: Darbe teşebbüsünde kullanılan uçaklar füzeyle vurulacak.

Ankara semalarında, MİT'in üzerinde, Meclis'in üzerinde, Cumhurbaşkanlığının, Başbakanlığın üzerinde, kritik bölgelerin üzerinde uçuş yapan her türlü askeri helikopter ve uçak füzeyle indirilecektir. Bu çılgın kalkışmayı yapanların yol yakınken dönmelerini istiyorum. Daha fazla masum insan zarar görmeden derhal bu sevdadan vazgeçmelerini istiyorum. Olur ki ileride bu davranışları onların suçunu bir nebze olsun hafifletebilir. Bu andan itibaren, havadan karaya her türlü atışlara karşılık verilecektir. Bütün ordu komutanlarımız görevinin başındadır. Alt kademe komutasındaki komutanlar görevinin başındadır. Milletimiz bu belayı def etmek için kendini ortaya koymuştur. Biz de görevimizin başındayız. İnşallah bu belayı da def edeceğiz. Milletimiz rahat olsun."

03:18 NATO: Türkiye’nin demokratik kurumlarına saygı gösterilmeli

NATO Genel Sekreteri Jens Stontenberg Türkiye’deki demokratik kurumlara saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.

Stontenberg açıklamasında “İtidal, sükunet ve Türkiye’nin demokratik kurumlarına ve anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyorum” dedi.

03:18 Bahçeli: Hiçbir kalkışma girişimi kabul edilmeyecektir

Türkiye Cumhuriyeti olağanüstü ve gayri meşru bir durumla karşı karşıyadır. Türk Silahlı Kuvvetleri içinden bir grubun askeri müdahalede bulunmak, yönetimi devralmak istediği iddia edilmektedir. Türk milleti her seferinde darbelerin yıkım ve acı sonuçlarına muhatap kalmıştır. Şu anda ülkemiz kriz ve belirsizlik sarmalının dibindedir. Demokrasiyi askıya alma, millet iradesini yok sayma teşebbüsünün ülkemize yapılacak büyük bir hata olacağı açık ve meydandadır. Askeri darbe teşebbüsünde bulunanların derhal hukuka teslim olmaları en samimi beklentim ve tavsiyemdir."

02:54 Meclisten izlenimler: 'Halk tankların üzerine tırmandı'

02:39 AA: TBBM'ye ateş açıldı

Anadolu Ajansı darbe girişiminin kontrolündeki helikopkterlerden Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ateş açıldığını duyurdu. CNN Türk televizyonu bazı polis memurlarıyla meclis görevlilerinin yaralandığını bildiriyor.

02:33 MİT basın müşaviri Nuh Yılmaz: Darbe püskürtüldü

CNN Türk yayınına katılan Milli İstihbarat Teşkilatı basın müşaviri Nuh Yılmaz "Darbe püskürtüldü" dedi. Nuh Yılmaz CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada "Darbe püskürtüldü, yer yer bazı direnişler oluyor. Halk bu grupların üzerine yürüyor. Bu girişimde bulunanların hepsi vatana ihanetten yargılanacak. Şu anda her hangi bir sıkıntı yok" dedi.

02:31 Emniyet Genel Müdürlüğü'nden halka 'sokağa çıkın' çağrısı

02:29 Necdet Özel: Kuvvet komutanları rehin alındı

Son derece üzücü, çirkin, kabul edilemez, kaygı verici, düşündürücü, talihsiz bir gece yaşadığımızı düşünüyorum. TSK demokratik düzenin korunması konusunda her zaman duyarlı olmuştur, milli iradeye saygılı olmuştur. TSK mensupları ettikleri yemini her zaman hatırlamalılar. Yasal düzen içinde hareket etmeliler. Komutanlarından emir ve talimat almalılar. Kanunsuz işlere tevessül etmelerini tasvip etmiyorum. Milli bir ordudur. Bu işten vazgeçin, sizleri aklı selime davet ediyorum. Komutan arkadaşlarımın rehin alınmasını asla kabul etmiyorum. Son derece kaygı duyuyorum"

Necdet Özel Eski Genelkurmay Başkanı

'Ankara'da darbe girişimcilerinin kullandığı helikopter düşürüldü'

Başta Anadolu Ajansı olmak üzere Türk medyasında darbe girişimcilerinin kullandığı bir helikopterin F-16'lar tarafından düşürüldüğü bildirildi.

02:23 DHA: Asker FSM'de havaya ateş açtı

Doğan Haber Ajansı (DHA) İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kontrol eden askerlerin havaya yoğun ateş açtığı haberini geçti.

00.50 sıralarında kalabalık bir grubun köprüyü geçmeye çalıştığı, askerinse kalabalığı engellemek için silah namlularını yukarı çevirerek ateş açtığı aktarılıyor.

02:12 Beyaz Saray: Obama seçilmiş Türk hükümetini destekliyor

Beyaz Saray'dan açıklama: Başkan Barack Obama Türkiye'deki olayları Dışişleri Bakanı John Kerry'le görüştü ve seçilmiş Türk hükümetini destekleme konusunda görüş birliğine vardılar.

02:09 'Gölbaşı'nda 17 polis hayatını kaybetti'

DHA ve AA: Darbe girişiminde Gölbaşı'ndaki özel harekat daire başkanlığına yaptığı saldırı sonucu 17 polis hayatını kaybetti.

02:06 AB Türkiye gündemiyle acil toplanacak

Avrupa Birliği dönem başkanı Slovakya, Türkiye'de yaşanan gelişmeler çerçevesinde AB'yi olağanüstü gündemle toplantıya çağırdı.

AB dışişleri bakanları yarın Türkiye'deki darbe girişimini görüşecek.

02:06 Anayasa Mahkemesi: Her türlü demokrasi dışı girişimi reddediyoruz

Anayasa Mahkemesi'nde yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddediyoruz. Demokratik hukuk devletinin yanında olduğumuzun aziz milletimizce bilinmesini istiyoruz."

02:04 Meclis'te olağanüstü toplantı çağrısı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yarım Meclis'i saat 14.00'te olağanüstü toplantıya çağırdı.

02:02 TBMM Başkanı Kahraman: Halkımız demokrasiye sahip çıkıyor

Talihsiz bir hareketle karşı karşıyatız ama demokrasimiz güçlü. Halkımız milletimiz demokrasiye sahip çıkıyor. Milletvekillerimizin tamamını Meclis'e çağırdık. Üzüntü verici olmakla beraber biz yolumuza devam ediyoruz."

İsmail kahraman TBMM Başkanı

02:00 TÜSİAD: Kabul edilemez

TÜSİAD tarafından yapılan açıklamada, "Demokrasiye hiçbir müdahale kabul edilemez, tüm kesimler ve kurumlar olarak demokrasimize ve demokratik kurumlarımıza sahip çıkmalıyız" ifadelerine yer verildi.

01:57 Kremlin: Çok kaygılıyız

Kremlin yönetimi "Türkiye'de yaşanan olaylardan çok kaygılı olduklarını" açıkladı ve Türkiye'deki Rus vatandaşlarının ilk fırsatta ülkelerine dönebilmesine yardım etmeleri için yetkililere talimat verildiğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in durumdan sürekli haberdar edildiğini söyledi. Peskov, olayların çok hızlı geliştiğini, henüz neler olduğunu anlayamadıklarını ancak Rusya'nın kaygılı olduğunu ve Türkiye'nin istikrar ve düzen yoluna girdiğini görmek istediklerini vurguladı.

Peskov ayrıca Türkiye'de kim iktidara gelirse gelsin Rus vatandaşlarının güvenliğini sağlama görevini üstlenmeleri gerektiğini kaydetti.

01:54 AP: Asker, sivillerin üzerine ateş açtı

Associated Press haber ajansı, bir grup askerin kapattığı Boğaziçi Köprüsü'ne yürüyen kalabalık sivil grubuna askerlerin ateş açtığını aktarıyor.

Ajans, yaralananların bulunduğu bilgisini geçti.

01:50 Darbe girişimine soruşturma

İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişimine karşı soruşturma başlattı. Savcılık açıklamasında, darbe girişimini gerçekleştiren askerlerin görüldükleri yerde tutuklanacakları ifade edildi.

01:49 HDP: Her tür darbeye karşıyız

HDP yaptığı açıklamada darbe girişimini eleştirdi.

HDP’nin açıklaması şöyle:

“HDP, her koşulda ve ilkesel olarak her tür darbeye karşıdır. Demokratik siyasete sahip çıkmak dışında bir yol yoktur.

“Türkiye’nin acilen çoğulcu ve özgürlükçü bir demokrasiye, iç ve dış barışa evrensel demokratik değerlere sözleşmelere uyum ihtiyacı vardır.

“Türkiye’nin içinden geçtiği bu zorlu ve kritik dönemde, gerekçesi ne olursa olsun hiç kimse kendini halkın iradesi yerine koymamalıdır.”

01:43 Kılıçdaroğlu: Bu ülke darbelerden çok çekmiştir

"Bu ülke darbelerden çok çekmiştir. Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz. Cumhuriyet'e ve demokrasimize sahip çıkıyor; inancımızı eksiksiz bir şekilde koruyoruz. "Herkes çok iyi bilmeli ki Cumhuriyet Halk Partisi, Parlamenter demokrasimizin vazgeçilmezi olan yurttaşlarımızın özgür iradesine bağlıdır."

01:38 Türk yetkili: Darbeciler başarılı olamadı

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, darbe girişiminde bulunan grubun bazı tankları ele geçirip yolları kesmeye çalıştığını, ancak büyük ölçüde amaçlarına ulaşamadıklarını söyledi.

Yetkili ayrıca ortaya çıkan güvenlik sorununun gelecek 24 saat boyunca devam edebileceğini de ifade etti.

01:31 Abdullah Gül: Bu yanlıştan dönün

Buna kalkışan askerlere şunu söylemek isterim. Onlara 7 sene başkomutanlık yaptım. Emir komuta zinciri altında bir talimat yok. Genelkurmayın talimatı yok. Ordu komutanının talimatı yok. Bu yanlıştan biran önce dönün. Askerle polisin karşı karşıya gelmesi asla düşünülemez. TSK’nın başına yapılan bu olay asla unutulmaz. Yanlış içerisinde olanlar bu yanlışlarından vazgeçsinler. Millet ve halkla karşı karşıya gelmesinler. Türkiye kaosa girmesin. Herkesin farklılıklarını bir yana koyup demokrasiye sahip çıkacağına inancım tam."

01:27 Boris Johnson: Türkiye'deki gelişmeleri kaygıyla izliyoruz

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson Twitter'daki mesajında "Türkiye'de yaşanan olaylardan çok kaygılıyız. Büyükelçiliğimiz durumu yakından izliyor. İngiliz vatandaşları Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesindeki tavsiyeleri yakından izlesin" dedi.

01:26 Üst düzey Türk yetkili: Hükümete sadık güçler denetimi sağlıyor

Reuters'a konuşan bir üst düzey yetkili: Yönetime sadık güçler hükümeti devirmeye çalışanlar üzerinde kontrolü sağladı. Darbe yapmaya çalışanlar sokakları ele geçiremedi. Güvenlik güçleri Ankara ve İstanbul'da hala bazı zorluklarla karşı karşıya. İstikrarsızlığın bir 24 saat daha süreceğine ancak kontrol altına alınacağına inanıyorum.

01:25 Adım adım yaşananlar

Akşam saatlerinde İstanbul’da Boğaziçi ve FSM köprülerinde askerler yolu trafiğe kapattı.

Ankara’da yoğun jet uçuşları duyuldu.

Bu gelişmelerden kısa süre sonra Binali Yıldırım yaptığı açıklamada ‘gereği yapılacaktır’ dedi:

"Bu grupların kim olduğu, hangi amaçla hareket ettiklerini kısa sürede anlayacağız. Milletimiz rahat olsun, asla ve asla yasa dışı demokrasiyi kesintiye uğratacak faaliyetlere müsamaha göstermeyeceğiz. Güvenlik güçlerimiz harekete geçmiştir, gereği yapılacaktır."

Kısa süre sonra TSK tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada ordunun yönetime el koyduğu belirtildi:

"Anayasal düzeninin, demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin tekrar temin ve tesisi; ülkede hukukun üstünlüğünün yeniden hakim kılınması; bozulan asayiş düzeninin tekrar sağlanması; maksadıyla ülke yönetimine bütünüyle el koymuştur.

"Tüm uluslararası anlaşmalarımız ve taahhütlerimiz geçerliliğini korumaktadır. Tüm dünya ülkeleri ile iyi ilişkilerimizin devam edeceğini temenni ederiz."

TRT’de de canlı yayında TRT spikeri tarafından uzun bir açıklama okundu.

Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

"Tüm yurtta sıkı yönetim ilan edilmiştir. İkinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır.

“Hiçbir vatandaşımızın zarar görmnesine müsaade edilmeyecektir."

"Çagdaş, demokratik anasayal düzen gelene kadar yurta sulh konseyi ulusumuzu her türlü tedbiri alacaktır."

Anadolu Ajansı, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı’nda esir alındığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu açıklamadan kısa süre sonra cep telefonu üzerinden CNN Türk’ün canlı yayınına bağlandı ve halka meydanlarda toplanma çağrısı yaptı:

"Milletimi meydanlara, havalimanlarına davet ediyorum. Silahlı kuvvetlerimizin içinde bir azınlığın, paralel yapılanmanın teşvik ettiği bir harekettir. Ülkemizin birbirliği, beraberliğine yönelik bir hareket. Bedelini bunlar çok ağır ödeyecektir. Meydanı da onlara bıkamayız.

"Meydanlarda, havaalanlarında toplanalım. Zaten bu ülkede cumhrubaşkanı olarak bu cumhurun başıyım ve başkomutanım aynı zamanda. Gereği neyse bunun gereği neyse yapılacaktır. Milletime çağrı yapıyorum meydanlara gelin ve meydanlarda bunlara gereken cevabı verin. Tarih boyunca darbeciler başarılı olamamıştır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra bir açıklama daha yaptı.

Eski cumhurbakanı Abdullah Gül ve eski başkanan Ahmet Davutoğlu da darbe girşimini sert dille kınadı.

01:19 1. Ordu Komutanı Dündar: 1. Ordu'daki küçük bir grubu temsil ediyorlar

Birinci Ordu Komutanı Orgenaral Ümit Dündar: "Bu olaylar meydana geldiği andan itibaren Sayın Valimizle bir araya gelip İstanbul üzerine yoğunlaştık. Buradaki problemi çözmek için çalışıyoruz. Birinci Ordu Komutanlığı içinde küçük bir grubu temsil ediyorlar. Endişe edecek bir durum yok, bunlara katılmayan ve şu anda emir komuta zinciri içinde olan diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz." dedi.

01:11 AA: 'Halk meydanlarda'

Anadolu Ajansı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Milletime çağrı yapıyorum meydanlara gelin ve meydanlarda bunlara gereken cevabı verin" sözlerinin paylaştı

01:11 Abdullah Gül: Herkesin demokrasiye sahip çıkması günüdür

01:07 'Türkiye'de sosyal medyaya giriş kısıtlandı'

Reuters'a göre Twitter, Youtube ve Facebook'a giriş bloke edildi.

Haberde, "Turkey Blocks adlı, internet kesintilerini gözlemleyen bir grup ve küresel ölçekte internet performansı ve tarafiğini izleyen Dyn, Türkiye'de sosyal medyaya erişimin zor ya da imkansız olduğunu bildirdi" denildi.

00:57 TRT'de yayımlanan korsan bildirinin ardından TÜRKSAT tarafından televizyon yayınının kesilmesi üzerine, askeri kalkışmada bulunan saldırganlar, TÜRKSAT'ın Gölbaşı'ndaki tesislerine askeri helikopterlerle saldırdı. Kampüste çok sayıda sivil de var.

00:50 Türkiye'de 'darbe girişimi',Erdoğan'dan meydanlarda toplanma çağrısı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapıldığı belirtilen açıklamada ordunun yönetime el koyduğu açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan halka meydanlarda toplanma çağrısı yaptı.

CNN Türk yayınına Skype bağlantısıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise darbe girişiminin TSK'da emir-komuta zinciri çiğnenerek yapıldığını söyledi.

Erdoğan, "Milletin üstüne gelmenin bedelini ağır ödeyecekler" dedi.

Anadolu Ajansı, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Genelkurmay Başkanlığı'nda rehin alındığını bildirdi. Ancak Erdoğan bu bilgiyi teyit etmediğini ifade etti.

Ajanslar, bir grup askeri personelin Ankara'da TRT binasının girişini kontrol ettiğini bildiriyor.

00:35 Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresinde silah sesleri duyuldu. Askeri helikopterlerden ateş açıldığı gözlendi. Ayrıca çok sayıda vatandaş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi istikametine gittikleri görüldü.

00:35 Küçükçekmece Başsavcısı Ali Doğan, kalkışmacı askerlerle ilgili soruşturma başlattı ve askerlerin görüldükleri yerde tutuklanacaklarını bildirdi.

00:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul ve Ankara'daki silahlı kalkışmaya ilişkin, "Ben şu anda ülkemin Cumhurbaşkanı olarak şunu çok açık net söylüyorum, kurucusu olduğum partinin tüm mensupları, bunun yanında milli iradeyi oluşturan cumhurun kendisini özellikle şehirlerimizin meydanlarına davet ediyorum ve şehirlerimizin meydanlarında biz halkımızla el ele olacağız ve bu kalkışmayı yapanlara gereken dersi orada vereceğiz" dedi

00:13 TRT'yi işgal eden kalkışmacı askerler, korsan darbe bildirisi okuttu.

00:09 Ankara Yenimahalle'de bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kampüsüne askeri helikopterlerce ateş açılması üzerine MİT'in çevre güvenliğini sağlayan unsurlarca saldırıya silahla karşılık verildi.

00:07 Cumhurbaşkanlığı kaynakları, İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya ilişkin, TSK adına yapıldığı iddia edilen açıklamanın TSK tarafından yapılmadığına dikkati çekerek, "Korsan bildiridir. Gerekli özenin gösterilmesini rica ederiz" açıklamasını yaptı.

00:05 Erzurum, Malatya, Trabzon, Rize, Bayburt, Bolu, Sakarya, Adana ve Konya başta olmak üzere birçok il ve ilçede vatandaşlar, İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya karşı tepki göstermek amacıyla sokaklara çıktı.

00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı'na hareket etti. İstanbul'da vatandaşların havalimanı istikametine yoğun bir şekilde gittikleri gözlendi

23:56 Güvenlik kaynakları: "Askeri kalkışma, ordu içerisindeki Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması(FETÖ/PDY) mensubu bir grup subay tarafından yapılmaya çalışılmaktadır."

23:52 Askeri kalkışmaya tepki gösteren vatandaşlar, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde sokağa çıkmaya başladı.

23:45 Genelkurmayda silah sesleri duyuldu. Bir helikopterden de dışarıda bulunanların üzerine ateş açıldı.

23:42 İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM), Cumhuriyet Savcılığının talimatı üzerine askeri kalkışmaya ilişkin soruşturma başlattı.

23:30 Güvenilir kaynaklar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın askeri kalkışmada bulunan bir grup asker tarafından rehin alındığını bildirdi.

23:24 Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Polis Özel Harekat Eğitim Merkezi'nde patlama meydana geldi. Patlamanın ardından alevler yükseldi

23:06 Başbakan Yıldırım: "Askerin içerisinde bir grubun kalkışması söz konusu. Bunun yapanlar en ağır bedeli ödeyecektir.Demokrasiye ve milli iradeye kalkışma var. Buna izin vermeyeceğiz. Demokrasiden asla taviz verilmeyecek. Yapanlar en ağır bedeli ödeyecek. Bazı önemli binalara abluka gözlendi. Emniyet güçlerimiz harekete geçti. Emniyet harekete geçti. Misliyle karşılık verilecek."

23:03 İstanbul ve Ankara'da askeri kalkışma iddiası.... AA muhabirinin aldığı bilgiye göre küçük bir grup Genelkurmay Başkanlığında darbe girişiminde bulundu