Gazete Vatan Logo

Türkiye Suriye olur!

Öcalan’ın aksine sert açıklamalar geldi

Kandil’deki PKK yöneticilerinden Öcalan’ın aksine sert açıklamalar geldi. KCK eş başkanı “Birkaç gün içinde karar verilmezse her alanda yoğun mücadele süreci başlayacak” dedi

Abdullah Öcalan’ın görüştüğü BDP heyeti aracılığıyla çözüm sürecinin devamına ilişkin ılımlı mesajlar vermesinin ardından KCK’dan sert mesajlar geldi.

Uydu’dan yayın yapan Sterk TV’ye çıkan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat, sürecin tıkandığını söyledi: “Demokratik çözüme yönelik hiçbir şey çıkmadı pakette. Bu da şunu ortaya koydu: AKP oyalama, aldatma, çürütme siyasetini devam ettirecek. Öcalan’ın süreçten çekilmesi, her anlamda bir mücadele ve savaş sürecinin yeniden başlaması demektir. Sürecin kendisi önderliksiz (Öcalan) gitmez. Kürtler devlet ile uzlaşarak sistemini kurmak istedi. Devlet buna gelmiyorsa Kürtler idari sistemden, ekonomik, eğitim ve savunma alanına kadar sistemini kuracaktır ve kendi savunmasını kuracaktır. Türkiye bu çözüme gelmez ise, Türkiye’nin yaşayacağı durum birkaç yıl sonra Suriye’nin durumu olacaktır. AKP artık son noktaya gelmiş, kararını vermek zorundadır. Ya bu sorunu çözecek ya da ne yapacağına karar vermek zorundadır. Karar aşamasındadır. Çok zamana yayılacak bir süreç değil. Birkaç gün içinde kararını verecektir. Olmazsa her alanda yoğun bir mücadele süreci gelişecektir.”

‘Çatışmasızlığı sürdürmeyiz’

Oslo görüşmelerinde de yer alan KCK Başkanlık Konseyi üyesi Mustafa Karasu ise şöyle konuştu: “Oslo’da her şey tartışıldı. Tartışılacak hiçbir şey kalmamıştır. Televizyonlardaki konuşmalar da gevezeliktir. Ciddi bir tartışma olması gerekir. Bundan sonrası gevezeliktir. Açık söyleyelim, biz bundan sonra diyalog veya tartışma olursa kabul etmeyiz. Biz bu süreci kabul etmeyeceğiz. AKP bu süreci öyle götüreceğini düşünüyorsa aldanıyor. Kendi sistemimizi kuracağız. AKP’ye karşı da direneceğiz. Bizi bu tercihe zorlayan AKP’nin politikası olacaktır. AKP sanmasın, biz kendisine seçim kazandırmak için bu çatışmasızlığı sürdürmeyiz. Biz aptal değiliz, süreci çözüm olsun diye yaptık. Önderliğimiz ile oturup müzakere yapsınlar diye yaptık. AKP ciddi olmalıdır. Bence Demirtaş çıkarılınca heyet gitmemeliydi. Ciddi tutum alınmalıydı. Süreci fiili olarak AKP bitirmiştir. Biz yapacağımızı yaptık daha fazla yapamayız. Daha fazlası ‘mücadeleyi bırakın bizim insafımıza kalın’ demektir.”

‘Bize göre bitti’

KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok da ateşkes sürecinin tıkandığını hatta kendileri açısından bittiğini belirterek bunun devletin çözüme kapalı, demokratik zihniyetten uzak yaklaşımından kaynaklandığını savundu. Ok, “Zaman kazanmak ile seçim hesapları ile bir yere varılamaz. AKP’nin 10 yıllık iktidarında hiçbir iktidara göstermediğimiz şansı sunduk. Bunun 6 yılı ateşkes ile geçti. Artık kararını vermelidir” dedi.

Haberin Devamı