Gazete Vatan Logo

Torsiyon Nedir, Ne İşe Yarar? Araçlarda Torsiyon Nasıl Çalışır?

Genel olarak araç sahipleri torsiyon çubuklarının, otomobiller ve kamyonlar da dahil olmak üzere birçok farklı araçta basit ama önemli bir bileşen olduğunu bilir. Burulma çubuğu olarak da adlandırılan Torsiyon teknolojisi, Citroën'in onu Traction Avant ile dünyaya tanıtmasıyla, İkinci Dünya Savaşı'ndan önce ortalıkta olmasına rağmen, ancak 50'lerde gerçekten yaygın kullanıma girdi.

Torsiyon Nedir, Ne İşe Yarar? Araçlarda Torsiyon Nasıl Çalışır?

Torsiyon Nedir?

Torsiyon yani burulma çubuğu, kendi ekseni etrafında döndürülerek hareket ettirilebilen esnek bir yaydır. Torsiyon çubukları, yayın burulması sırasında kullanılan tork miktarına, burulma açısına, Torsiyon çubuğunun toplam boyutuna ve malzemesine göre tasarlanır.

Torsiyon çubuklarını bulmak için en yaygın yerler, bir arabanın veya kamyonun süspansiyonunda, imalat makinelerinde veya diğer hassas ekipmanlardadır. Yayın esnekliği, burulma çubuğunun kullanılmasının ana nedenidir. Çelik çubuk gibi daha sert bir yapı kullanılırsa, yük taşıma basıncı hem tekerlekler hem de alt takım üzerinde olacaktır.

Torsiyon Ne İşe Yarar? 

Torsiyon diğer adıyla burulma çubukları, aracın ağırlığını korurken bükülerek yol yüzeyinin etkisinin çoğunu emer. Bu burulma kuvveti aynı zamanda burulma kuvveti olarak da bilinir. Çubuğun bir ucu esas olarak gidona, diğer ucu ise araç şasisine bağlıdır.

Araçlarda Torsiyon Nasıl Çalışır?

Torsiyon, üzerine uygulanan torka karşı koyarak çalışır. Torsiyon çubuğunun bir ucu sabit bir nesneye bağlandığında, çubuğun diğer ucu bükülerek bir tork oluşturur. Bu olduğunda, burulma çubuğu torka dayanır ve torku kaldırdıktan sonra hızlı bir şekilde orijinal konumuna geri döner. Herhangi bir kuvvet uygulanmazsa, bir kuvvet uygulanana kadar yerinde kalacaktır.

Haberin Devamı

Bazen araç yüksekliğini ayarlamak gerekebilir. Bu, Torsiyon çubuğu çerçevesinin üst kısmındaki ayar pimi kullanılarak yapılır. Bu ayar yapıldığında burulma çubuğu koluna yüklenen ağırlık değişmez. Torsiyon çubuğunu bu şekilde manipüle ederken direksiyon hissi biraz daha sert olabilir.

Bir Torsiyon çubuğunun ana avantajı, ucuz olmasıdır. Böylece minimum maliyetle hızlı bir şekilde üretilebilir, aracın işletme maliyeti azalır. Burulma çubuklarının bir başka artısı da bakımlarının ve değiştirmelerinin kolay olmasıdır.

Çubuklar, diğer benzer veya hatta nispeten benzer ancak daha karmaşık süspansiyon sistemlerine kolayca bağlanabilir. Bu, daha sofistike bir süspansiyon üzerinde çalışabilecekleri veya tamamlayabilecekleri anlamına gelir.

Haberin Devamı

Torsiyon çubuklarının ana dezavantajı ise diğer sistemler kadar iyi performans göstermemeleridir. Bunun nedeni basit olmalarıdır. Süspansiyon yeterince karmaşık değilse, çarpışmaları da kaldıramaz.

Basitçe söylemek gerekirse, bir Torsiyon çubuğu, gerilime maruz kaldığında bükülebilen düz bir çubuk yaydır. Çubuğun iki ucu çenelerle birbirine bağlanmıştır ve burulma çubuğunu bükülüp yerine geri hareket ederken kontrol etmenizi sağlar.