Gazete Vatan Logo

Tom Hanks ve Tom Cruise’lu savunma

Balyoz duruşmalarında altıncı gün

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan’ın da bulunduğu 361 sanıklı “Balyoz Planı” davasının Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmalarının altıncısı dün yapıldı. Sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz, BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu’nun Balyoz davasında 250 kişinin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin ilgili maddelerinin ihlaline karar verdiğini hatırlatarak, “BM Çalışma Grubunun bu kararı ülkeler için bağlayıcıdır. AİHM bir karar verdiğinde bu karar Yüce Mahkemeyi bağlayacaktır. Aynı statüye sahip, aynı güçteki bir hukuki merci tarafından verilmiş bu kararı da mahkemenin takdirine sunuyoruz. BM’nin tutuklulukla ilgili verdiği kararı Yüce Mahkeme göz önünde bulundurmalıdır” dedi.

Tarihte haksız yüzler

Avukat Nevzat Güleşen ise si-nevizyon kullanarak yaptığı savunmasında Tom Hanks’in Oscarlı filmi Philadelphia filminde yer alan bir sahneden yüzü kızarmış bir karakteri heyete izlettirdi. Güleşen, “Kızarmış ve utanç içinde, haksız bir yüz. Tarih bu tür haksız yüzleri çok görmüştür, gelecekte de çok görecektir. İnşallah davanın devam eden safhalarında gelecek nesiller bizi değerlendirdiği zaman biz böyle bir yüzle tarihe hesap vermek durumunda kalmayacağız” dedi. Tutuklu müvekkilleri arasında da yer alan deniz subaylarını överken Tom Cruise’un A Few Good Men (Birkaç İyi Adam), Top Gun ve “Subay ve Centilmen” filmlerinden sahneleri ekranda gösteren Güleşen “Bu filmleri izleyen birçok kişi deniz subayı olmak istemiştir. Ama size garanti veriyorum, hayatınız boyunca Polis ve Centilmen isimli bir film izleyemeyeceksiniz” diye konuştu.

5 bin 300 yıl hapis

Avukat Navzat Güleşen, mahkemenin 4 CD, bir hard disk ve bir flash bellekle sanıklara toplam 5 bin 300 yıl hapis cezası verdiğini belirtti. “Balyoz davasına konu seminer bir senaryodur, bir oyundur” diyen Güleşen, “War Games” isimli bilgisayar oyununu ekranda gösterdi. Sanık avukatlarından 28’nin savunmasını tamamladığı duruşmada, Güleşen savunmasına yarın devam edecek.

Haberin Devamı