Gazete Vatan Logo

TEOG sonuçları nasıl öğrenilir?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında yapılan birinci dönem ortak sınavları 23 – 24 Kasım tarihleri arasında yapılmıştı. Bununla birlikte bu sınava çeşitli sebeplerden katılamayan öğrenciler mazeret sınavlarına 17 – 18 Aralık tarihleri arasında girdi. Aylardır beklenen TEOG sınav sonuçları en nihayetinde 3 Ocak 2016 tarihinde saat 14:00’te açıklandı.

TEOG sonuçları nasıl öğrenilir?

TEOG sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte binlerce öğrenci de istedikleri ve gitmek için hayallerini kurdukları liselere ne kadar yakın olduklarını sınav sonuçlarına bakarak anlayacaklar. TEOG Sınav sonuçlarına bakmak isteyen öğrencilerin tek yapması gereken şey E – Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrenci girişlerini yapmak. 3 Ocak 2016 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada her ne kadar bir saat belirlenmemiş olsa ad günün ilerleyen saatlerinde saat 14:00 civarında açıklanan TEOG sınav sonuçlarına bakmak isteyen öğrencilerin https://e-okul.meb.gov.tr sitesine giriş yapmaları gerekiyor.

TEOG TERCİH SONUÇLARI HAKKINDA BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

TEOG SINAV SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

TEOG SONUÇLARI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SINAV İTİRAZLARI

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavının üzerinden yaklaşık olarak bir buçuk ay geçmesinin ardından sınav sonuçlarının da açıklanması ile birlikte sınav sonuçlarına bakabilen öğrencilerden kimileri beklediğinden düşük puanlar almış olabilir. Sınav sonuçlarına itiraz etmek isteyen öğrencilerin ise yapması gereken şeyler Milli Eğitim Bakanlığı resmi sitesi üzerinden yayınlanan liste üzerinden görüntülenebilir. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından en geç beş gün içerisinde yapılması gereken itirazlar elektronik ortam üzerinden yapılabiliyor. Fakat sınav sonuçlarına ilişkin olarak itiraz da bulunmak isteyen öğrencilerin “Kurumsal Tahsilat Programı” adı altında Halk Bankası, Vakıflar Bankası ya da T. C. Ziraat Bankası şubelerinden 20 Türk lirası ücret yatırmaları gerekiyor.

Sınav itirazlarını gerçekleştirmek isteyen öğrencilerin 20 Türk Lirası ücreti yatırdıktan sonra http://esinav.meb.gov.tr/ItirazGiris.aspx sitesi üzerinden sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını gerçekleştirmesi gerekiyor. Vermiş olduğumuz linke tıklayan öğrenciler itiraz bölümüne ulaşacaktır. Bu bölümde öğrencilerin yapması gereken şey T. C. Kimlik numaralarını, kimliklerinde yer alan cüzdan seri numarasını ve güvenlik kodu olan harf ya da rakamlardan oluşan metni ilgili kutuya girmeleri ve ardından "Sorgula" demeleri gerekiyor. Bu işlemin ardından öğrencilerin işlemlerinin daha hızlı bir şekilde sonuçlanabilmesi için itiraz konumlarını doğru bir şekilde seçmesi gerekiyor. Ardından sınava giren öğrencilerin kitapçık türlerini, ders isimlerini ve belirli sorulara yapılacak olan itirazlarla alakalı olarak bu soruya ait numaraları belirtmesi gerekiyor. Aynı zamanda itirazda bulunan öğrenciler bu site üzerinden yine aynı şekilde itiraz sonuçları ile ilgili bilgileri takip edebilirler.

TEOG SINAV PUANLARI NASIL BELİRLENİR?

TEOG sınav sonuçlarının internet üzerinden yayınlanması ile birlikte kimi öğrenciler bekledikleri puanı alamayınca bu duruma çok şaşırdı. Kimileri bu durumda nerede hata yaptığını anlamaya çalışırken, kimileri yukarıda belirttiğimiz gibi sınav sonuçları ile ilgili itirazlarda bulundu. Fakat bu durumda öğrencilerin dikkat etmesi gereken başka bir şey daha var. Sınav puanlarının nasıl hesaplandığı burada önemli bir nokta olarak yer alıyor. Öğrencilerin sınav itirazlarında bulunmadan önce ilk olarak sınav puanlarının nasıl hesaplandığına da dikkat etmesinde fayda var.

Ortak sınavlara katılacak olan her bir öğrencinin puanı tek bir puan türü üzerinden hesap edilmektedir. Her sorunun eşit bir ağırlığa sahip olduğu bu sınavda her bir adaya ait cevap kağıtları, optik okuyucular üzerinden yani tamamen bilgisayar yardımı ile okunur. Yanlış cevap sayıları doğru sayılarını etkilemediği için bu durumda öğrencilerin endişelenmesi gereken bir şey bulunmamaktadır. Bu bir yana her bir test sorusu için doğru cevap sayıları esas alınmış ve TEOG sınav puanları da buna göre hesap edilmiştir.

Dönem puanı hesaplaması formülü ise şu şekildedir: [( Doğru Sayısı / Soru Sayısı ) x 100]
Sekizinci sınıfa giden öğrencilerin her bir dönem için uygulanmakta olan ortak sınavların puan hesabı o döneme ait olan ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını ortaya çıkartmaktadır. Her iki döneme ait olan notların aritmetik ortalaması alındıktan sonra ağırlıklandırılmış ortak sınav puanına ulaşılacaktır. Öğrencilerin yerleştirme esas puanları da bu puandır.

Sınav içinde herhangi bir soru iptal edilirse, iptal edilen soru o soruya herhangi bir öğrencinin nasıl bir cevap verdiğine bakılmaksızın her öğrenci için doğru bir şekilde kabul edilecek ve hesap işlemleri de buna göre yapılacaktır.

Herhangi bir sebepten dolayı herhangi bir dersten muaf olan öğrenciler için ortak sınav puanı, yıl sonu başarı puan hesaplanması yöntemlerine göre hesap edilecektir. Bu hesaplama işlemlerinde virgülden sonra dört basamağa kadar hesap yapılacaktır.

Sınav içerisinde kopya çektiği, kopya çekmeye çalıştığı ya da bir başkasına kopya verdiği tespit edilen öğrencilerin o sınavları iptal edileceğinden dolayı bu sınava ait sonuçları değerlendirmeye alınmayacaktır. Fakat dönem puanı ile birlikte orta öğretime esas puan hesaplamalarında bu sınava girmiş gibi gözükecek ve sınav adedi de buna göre hesaplanacaktır.

TEOG 2. DÖNEM SINAVLARI

TEOG ilk dönem sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrencilerin aklında olan bir başka soru da TEOG 2. Dönem sınavlarının ne zaman yapılacağıdır. TEOG 2. Dönem sınavları 26 Nisan ve 27 Nisan tarihlerinde yapılacaktır. Bununla birlikte bu sınava giremeyen ve bunun için kabul edilmiş olan bir mazereti olan öğrenciler için yapılan mazeret sınavının tarihleri de 20 Mayıs ve 21 Mayıs tarihlerinde yapılacaktır.

Haberin Devamı