Gazete Vatan Logo

Tarihi affa son dakika hücumu

KAMU alacaklarının yeniden yapılandırılması için son başvuru günü olan 31 Mayıs’ta vergi ve SGK daireleri önünde izdiham yaşandı. Son gün yaşanan yoğunluğu gören Gelir İdaresi, vergi dairelerini gece 24.00’e kadar açık tuttu. Gelir İdaresi Başkanı Metin Kilci, 31 Mayıs itibarıyla postaya verilen başvuruları da geçerli sayacaklarını açıkladı.

KAMU alacaklarının yeniden yapılandırılması için son başvuru gününde, vergi daireleri önünde uzun kuyruklar oluştu. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Torba Yasa kapsamında yer alan ve 3 milyon 790 bin Bağ-Kur prim borçlusunu kapsayan ‘Bağ-Kur affı‘, borçluların yaklaşık yarısı tarafından ilgi ile karşılandı. Ziraat Bankası destekli kredi ile prim borçlarını yapılandırmak ve emekli olmak için son gün SGK müdülüklerine koşan vatandaşlar, tarihin en büyük prim affı olarak nitelenen aftan yararlandı. Başvuruların son gününde İstanbul’un en yoğun SGK Müdürlüğü olan Şişli SGK Müdürlüğü’nde de yaklaşık 5 bin kişi sabah saatlerinden itibaren başvurularını yapmaya geldi. 200 görevlinin çalıştığı SGK Müdürlüğü’nde öğlen tatili de iptal edildi.

Bağ-Kur prim affı dışında kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması için de gece 24.00’e kadar vergi daireleri de açık kaldı. Gelir İdaresi Başkanlığı, uygulamadan yararlanmak isteyen tüm mükelleflerin başvuruları alınıncaya kadar vergi dairelerinin açık tutulduğunu açıkladı. Gelir İdaresi Başkanı Metin Kilci yaptığı açıklamada, “Şöyle bir yanlış algılama da var, vergi dairelerinde sıraya giren bazı vatandaşlar bugün ödeme için de son gün olduğunu zannediyor. Ödemeler, 30 Haziran’a kadar yapılabilecek. Bizim için 31 Mayıs’ta başvurunun yapılması ve yeniden yapılandırma talebinin kayda girmesi yeterli, ödeme için daha önümüzde zaman var. 31 Mayıs itibarıyla postaya verilen başvuruları da elimize hangi tarihte ulaşırsa ulaşsın geçerli sayacağız ve değerlendirmeye alacağız” dedi.

SGK önünde Bağ-Kur prim borçlarını yapılandırmak için bekleyen bazı vatandaşlar ise bir haftadan beri yoğun bir evrak trafiği yaşadıklarına dikkat çekerek, son güne kalmalarının nedenini bürokrasinin yavaşlığı olarak gösterdi. Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması başvurularında vergiyle ilgili sonuçlar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından 2 Haziran Perşembe günü düzenlenecek bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacak. Üç aydır yürürlükte bulunan uygulamada geçen hafta itibarıyla SGK ve Maliye’ye 6 milyon 200 bin kişi başvurdu. Devletin yeniden yapılandırmadan alacağı, 51 milyar 400 milyon lirayı buldu.

Merkez Bankası Vakfı da 4 milyar lira için başvurdu

Gelirler Kontrolörleri’nin incelemeleri sonrasında yüksek tutarda vergi, ceza ve faiz yüküyle karşı karşıya kalan Merkez Bankası Mensupları Sosyal Yardımlaşma ve Sandığı Vakfı da vergi dairesine yeniden yapılandırma başvurusu yaptı. Vakfın yeniden yapılandırma başvurusu sonrası 4 milyar lira dolayında bulunan vergi borcu, 800 milyon lira düzeyine indi.

EVRAK TRAFİĞİ YORDU SÜREKLİ GİDİP GELDİM

Hakkı Katı (Esnaf 49)


Kartal’da bir saatçi dükkanı işletiyorum. Bağ-Kur prim affından yararlanmaya geldim. 4 yıldan beri işlerim kötüye gittiği için ödeme yapamıyordum. Şimdi Ziraat Bankası desteği ile emekli olabileceğim. 36 ay boyunca borcum bana verilecek emekli maaşından kesilecek. Bu yüzden çok yararlı bir af. Ancak evrak trafiği son derece yordu beni. Bir hafta boyunca vergi daireleri ve SGK arasında gidip geldim. Şimdi 938. sıradayım ve bugün son gün olduğu için de bitmesini bekliyorum.

BÜROKRASİ YÜZÜNDEN PERİŞAN OLDUM

Hürrem Ergincan (Esnaf 61)


Uygulama çok güzel ama bir haftadan beri bürokrasi yüzünden perişan oldum. Kalp ve tansiyon sorunlarım var ama bir haftadan beri 8 bin TL’lik borcumu 9 taksit ile yapılandırmak için koşturup duruyorum. Şimdi de son güne kaldı ve 1398. sırada bekliyorum. Tek isteğim bir an önce başvurumu tamamlayıp banka destekli kredi ile borcumu ödeyebilmek ve emekli olmak.

Haberin Devamı