Gazete Vatan Logo

Sürücüler dikkat! Aman hatalı sollamayın

Yargıtay trafik kazalarında bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması konusunda ilginç bir kriter ortaya koydu

Yargıtay, hatalı sollama yapan ve kırmızı ışık ihlal eden sürücülere “bilinçli taksir” hükmünü uygulayıp cezayı 3’te 1 oranında artırırken alkollü araç kullanmayı aynı kapsamda görmedi.


Yargıtay 12. Ceza Dairesi, taksirle (kasıt olmadan) işlenen trafik suçlarında, bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması konusunda ilginç bir kriter ortaya koydu. Daire, “çift yönlü, sollama yasağı çizgisi bulunan yolda, konvoy halinde giden önündeki araçları sollamak için geçtiği karşı şeritte bir araca çarpan “sürücüye ‘bilinçli taksir’ hükümleri uyarınca artırımlı ceza uygulanmasına karar verdi. Daire, bir başka olayda ise “ışık kontrollü kavşakta, kırmızı ışık ihlali yaparak” kaza yapan sürücüye de bilinçli taksirden ceza artırılması gerektiğine karar verdi. Alkollüye uygulanmadı Daire, karşı tarafın bu hususu temyiz etmemesi nedeniyle kararı bozmadı, ancak kırmızı ışık ihlallerinde artırımlı ceza verileceğini hüküm altına almış oldu. Daire, yasal sınır olan 0.50 promilin üzerinde 0.84 promil alkollü iken kaza yapan sürücüye “bilinçli taksir” hükümlerinin uygulanmasına ilişkin kararı ise bozdu.

Olay neydi?

Hatay’da sanık G.Ç, 0,84 promil alkollü şerit ihlali yapıp motosikletli M.Y’ye çarpıp yaralanmasına neden oldu. Mahkeme, “bilinçli taksir” hükümlerini uyguladı ve 6 bin TL para cezası verdi. Ancak Yargıtay sanığın alkolün etkisine ilişkin herhangi bir bilgi ve belirlemenin bulunmadığı gerekçesiyle bilinçli taksiri uygulamadı ve sanığa verilen cezayı 3 bin 740 TL’ye düşürdü.

Haberin Devamı