Gazete Vatan Logo

Son dakika: Tekirdağ'da tren kazası! Ölü sayısı yükseldi...

Edirne Uzunköprü ile İstanbul Halkalı arasında 362 yolcu ve 6 personel ile sefer yapan trenin 5 vagonu Tekirdağ’da devrildi. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, 24 kişinin hayatını kaybettiğini, 124 kişinin de yaralandığını açıkladı.Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, tren kazasının aşırı yağış nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması sonucu meydana geldiğini açıkladı.Sağlık Bakanlığı yaralı yakınlarının 184 numaralı telefondan bilgi alabileceğini duyurdu.Öte yandan kazada hayatını kaybedenler cenazeleri yakınlarına teslim edilmeye başlandı.Sabaha kadar enkazda arama yapıldı. Kaza ile ilgili yürütülen soruşturmada 2 makinist gözaltına alındı.Kazada yaralanan Ceyhan Kahveci, olay anına ilişkin, "Tren bir kere basket topu gibi yere vurup vurup havaya zıpladı. Koltukta oturanlar tavanlara çarptı. Koltuklar yerlerinden söküldü. Tren ayrı ayrı parçalara bölündü." dedi.Tekirdağ'da 24 kişinin yaşamını yitirdiği trenin makinistlerin ifadelerine de ulaşıldı. Makinistler, “Sarsıntıyı hissettik ve frene bastık” dedi. Ayrıca gözaltına alınan iki makinistin jandarmadaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı bildirildi.Ayrıca Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, Tekirdağ'da 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasıyla ilgili seferlerden sorumlu 3 görevlinin daha ifadesine başvurulması talimatını verdi.

Son dakika: Tekirdağ'da tren kazası! Ölü sayısı yükseldi...

Edirne'nin Uzunköprü ilçesi ile İstanbul Halkalı seferini yapan yolcu treninin 5 vagonu, Tekirdağ'ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi'nde raydan çıkarak devrildi. Edirne Uzunköprü’den 362 yolcu ve 6 personel ile Halkalı gitmek üzere 15.40’ta hareket eden yolcu treni saat 17.00 sıralarında Tekirdağ'ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi'nde raydan çıkarak devrildi. Metrelerce sürüklenen trende bulunan yolcular büyük korku ve dehşet yaşadı.

SABAH SAATLERİNDE ACI HABER GELDİ! ÖLÜ SAYISI ARTTI

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, saat 07.00’da açıklama yaptı. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, dün saat 17.20’de meydana gelen kazanın ardından sürdürülen arama ve kurtarma çalışmalarının bu sabah saat 06.00 itibari ile sonlandırıldığını bildirdi. Akdağ, aşırı yağış nedeniyle menfez altında toprak kayması sonucu meydana geldiğini belirttiği kazada 24 kişinan yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise kazadan sonra 318 kişinin hastanelere getirildiğini, bunlardan 194’ünün ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildiğini belirtti. Bakan Demircan, halen 124 hastanın müşahede ve tedavi altında bulunduğunu söyledi. Bakan Arslan ise kaza ile ilgili teknik bilgiler verdi.

CENAZELER TESLİM EDİLİYOR
Çorlu ilçesi yakınlarında meydana gelen tren kazasında yaşamını yitirenlerin cenazeleri yakınlarına teslim ediliyor.
Çorlu Devlet Hastanesi morgu önünde bekleyen vefat edenlerin yakınları göz yaşı döktü.
Yakınlarının cenazelerini teslim alan vatandaşlar cenaze işlemlerine başladı.
Baba ve oğul tren kazasında yaşamını yitirdi
Vefat edenler arasında kazanın ardından yakınlarının haber alamadığı yönünde sosyal medyada paylaşımda bulunduğu Hakan Sel ve 9 yaşındaki oğlu Arda Oğuz da bulunuyor.
Kazanın ardından Sel ailesinin yakınları Hakan Sel ve Arda Oğuz'a ulaşamadıklarını paylaşmış, ardından Hakan Sel ve oğlu Arda Oğuz'un kazada yaşamını yitirdiği haberi yakınlarına ulaşmıştı.
HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
Kazada hayatanı kaybedenlerin 12'si Uzunköprü, 2'si Kırklareli'nin Pehlivanköy ilçesi, 4'ü Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi, 3'ü Tekirdağ'ın Muratlı ilçesi ve 2'si İstanbul nüfuslarına kayıtlı. Kazada yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Ergül, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal.
KAZA ANINI BÖYLE ANLATTI
Kazada yaralanan Ceyhan Kahveci, gazetecilere yaptığı açıklamada, trenin bir anda giderken şiddetli bir şekilde sekmeye başladığını söyledi.
Sekmeyle yerinde oturan vatandaşların tavanlara çarparak savrulduğunu vurgulayan Kahveci, savrulma sırada kendisinin de camlara, çerçevelere çarpması sonucu yaralandığını aktardı.
Kahveci, trenin yan yatmasıyla camdan çıkabildiğini ifade ederek, "Tren bir kere basket topu gibi yere vurup vurup havaya zıpladı. Koltukta oturanlar tavanlara çarptı. Koltuklar yerlerinden söküldü. Tren ayrı ayrı parçalara bölündü. Trenden aşağıya indiğimde bir kızcağızı çıkarttım. İkinciyi çıkartmaya kalktığımda benim kanamam başladı. Ters kapıdan çıktığım için giriş yapamadım. Trende çok sayıda kayıp vardı." diye konuştu.
Kahveci, trene birçok yolcunun Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesinden bindiğini sözlerine ekledi.
2 MAKİNİST GÖZALTINDA
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde meydana gelen 24 kişinin öldüğü 318 kişinin de yaralandığı tren kazasıyla ilgili Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı geniş kapsamlı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında trenin makinistleri Halil Altınkaya ile Suat Şahin, tedbiren gözaltına alındı. Ayrıca kaza bölgesine Ankara'dan bilirkişi heyeti gönderildi.
KAZA YAPAN TRENİN MAKİNİSTLERİ O ANLARI ANLATTI
Habertürk Ankara'dan Olcay Aydilek'in aktardığı bilgilere göre, Edirne’den İstanbul’a giden tren, Balabanlı-Çorlu arası 162. kilometrede saatte 100-110 kilometre hızla seyrediyordu. Makinistler, saat 17.00 sularında kazanın meydana geldiği menfeze yaklaştı. Makinistler Altınkaya ve Şahin, raylarda ve traverslerde olağanüstü bir durum görmedi. Yalnızca, kazaya neden olan bölgede rayların bir miktar suyla kaplı olduğunu belirttiler.
Tekirdağ'da 24 kişinin yaşamını yitirdiği trenin makinistlerin ifadelerine Habertürk ulaştı. İfadelere göre, lokomotif, menfeze girince zemindeki boşluk nedeniyle tren sarsıldı. Makinistler, zeminle ilgili sorun olduğunu anlar anlamaz treni durdurmak için freni çekti. Makinistler, “Sarsıntıyı hissettik ve frene bastık” dedi

Haberin Devamı

Haberin Devamı

ONARIM ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Haberin Devamı

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi yakınlarında meydana gelen ve 24 vatandaşın yaşamını yitirdiği tren kazasının ardından, onarım çalışmalarına başlandı.
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi yakınlarında, aşırı yağış sebebiyle menfez altı toprak kayması sonucu meydana gelen tren kazasında, olay yeri ilk incelemeleri tamamlandı. Sabah erken saatlerde AKUT, UMKE ve AFAD ile itfaiye ekipleri olay yerinden ayrıldı.
Kazanın meydana geldiği alanın ekili tarla alanı içinde kalması nedeniyle ulaşım traktörler ve jandarmanın ZPT araçlarıyla sağlanırken, bölgede Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) işçilerinin onarım çalışmaları başladı.
Kepçe aracıyla, raylar ile arasındaki çöken taşlar işçiler tarafından kaldırılmaya başlandı.
Eski raylar ile taşların sökülmesinin ardından, yol kenarında hazır edilen yeni travers taşları ile rayların döşenmesi bekleniyor.
Öte yandan devrilen vagonların henüz kaldırılmadığı bölgede, kontroller Jandarma ekipleri tarafından sağlıyor.

EN SON BAKIM NİSAN AYINDA YAPILDI

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasına ilişkin, "Elbetteki eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış.” dedi.

Arslan, Çorlu Kaymakamlığında oluşturulan kriz masasında, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile düzenlediği basın toplantısında, adli ve idari soruşturmanın titizlikle sürdüğünü söyledi. Eksiklikler varsa bunların ortaya çıkarılacağını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

"Elbetteki eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış. Yol boyunca tren teşkil elemanlarımız ve şeflerimiz kontrollerini yapar ilgili mercilere bildirir. 8 Temmuz'da 10.40 itibarıyla 07.00 trenimiz bu yolu kullanmıştır ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 arası metrekareye saatte 32 kilogram yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanüstü şişmeye, zira zemin sürekli aldığı yağış nedeniyle suya doygunluk nedeniyle olağanüstü şişkinlik olmuş. Tren raylarıyla menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuş, tren raydan geçtiği sırada zira raylar, traversler normal yoldaki gibi gözükmüş, makinistler tarafından görülme şansı yok. Lokomotif hattan geçtikten sonra oradaki boşluk anlaşılmış, lokomotif ve birinci vagon yoldan çıkmadan devam etmiş, birinci vagon dray etmiş yani yoldan çıkmış ancak mevcut pozisyonunu korumuş, diğer vagonlar menfezi geçmekle yan yatmışladır.” Bakan Arslan, yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara da şifa diledi.

Kazada hafif yaralananlar ve yara almadan kurtulan yolcular vagonlarda bulunan yaralıları dışarı çıkartıp ilk müdahaleleri yapmaya çalıştı.

EKİPLER GÜÇLÜKLE ULAŞTI

Kazadan heman sonra bölgeye ilk olarak yakında bulunan Sarılar Köyü Muhtarı Fuat Döner imle ile köylüler ulaşarak yaralılara yardım etti.

Kaza ihbarının ardından jandarma, polis ve sağlık ekipleri olay yerine gitmek üzere hareket etti. Ancak bölgenin yoğun yağış alması ve yol olmaması nedeniyle kaza yerine ulaşmakta büyük güçlük çeken ekipler, raylardan 2 kilometre yürüyerek kaza yerine ulaştı. Bölgeye ulaşan sağlık, AFAD, itfaiye ekipleri, yaralıları ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı.

TRAKTÖRLER KULLANILDI

Yardım için traktörler, paletli araçlar ve helikopterler kullanıldı. Yaralılar, köylülere ait traktörlerle yakınlarda bulunan bir çiftliğe götürüldü. Çiftlikte kriz masası oluşturuldu. Sağlık ekipleri yaralılara müdahalede bulunduktan sonra yaralıları ambulanslar ve hava ambulansları bölgeden alıp, hastanelere götürdü. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait hava ambulansları da devreye sokuldu.

Çorlu Belediye Başkanlığı, kazada yaralanan ve hastaneye kaldırılan yaralılar için acil kan verilmesi çağrısında bulundu.

‘AŞIRI YAĞIŞLAR’

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, kazanın bölgede meydana gelen aşırı yağışlardan kaynaklandığı belirterek, “Kazanın aşırı yağmur yağışları nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması nedeni ile meydana geldiği tespit edilmiştir” açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bölgeye giderek bilgi aldılar.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ı telefonla aradı. Kaza hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar diledi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da taziye mesajı yayınladı.

YAYIN YASAĞI KALDIRILDI

Başbakanlığın yazısı üzerine Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), tren kazasıyla ilgili geçici yayın yasağı getirildiği bildirildi. Yayın yasağı pazartesi sabahı saat 06.40 itibarıyla kaldırıldı.