Gazete Vatan Logo

Soma’da 2 bin 800 kişi işten kovuldu!

Telefon mesajıyla işten atıldıkları bildirilen işçiler şoke oldu. Soma Holding: “Çalışmayan madenin işçilerinin sözleşmelerini devam ettirme imkanı kalmadı”

Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs tarihinde Türkiye’nin en büyük maden faciası ile sarsılan Eynez maden ocağının işçileri işsiz kaldı. 30 Kasım (dün) tarihinde telefonlarına gelen “4/A kapsamına ait işin sonlanması nedeniyle işten ayrılış bildiriminiz 2014/11/30 tarihinde yapılmıştır. Sağlıklı güvenli günler dileriz” mesajıyla sarsılan işçiler dün Cengiz Topel meydanında toplandı.
Holding: Gücümüz yok
Sabah saatlerinden itibaren meydanda toplanarak önce çıkış alıp almadıklarını öğrenmek için girişimlerde bulunan işçiler şirketin öğleye doğru yaptığı yazılı açıklamayla acı gerçeği öğrendi. Soma Holding tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Soma Kömür İşletmeleri A.Ş çalıştırmadığı işçilerin bedelini 6 ay ödemesine rağmen artık ödeyecek gücü kalmadığı” ifade edildi.
Çalışma imkanı bulunmayan bu madenin işçilerinin sözleşmelerinin yasal olarak da devam ettirilme imkanı bulunmadığı belirtilen açıklamada, çıkarılan işçi sayısının 2831 olduğu belirtildi.
İşkur’a koştular
Çıkış aldıklarını öğrenen maden işçileri, Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesine giderek yetkililerden bundan sonraya ilişkin açıklama bekledi. Çok sayıda işçi de İşkur Soma Şubesi’ne giderek kurumun önünde önünde kuyruk oluşturdu. İşçiler, işsizlik fonundan yararlanmak üzere başvuruda bulundu.
Kaymakam: İlgili yerlere aktaracağız
Cengiz Topel meydanında toplanan yüzlerce işçi Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı’dan açıklama bekledi. Geleceklerinden endişeli işçiler, ‘Borçlarımız gırtlakta bundan sonra ne yapacağız’ diyerek Kaymakam Atçı’dan yardım istedi. Atçı ise, şirkete 15 gün önceden bilgi vermemesi nedeniyle mahkemeye başvurabileceklerini söyleyerek, “Şu andan itibaren siz daha zor duruma girdiniz. Ne olacak bu işçilerin durumu diye ilgili yerlere yeniden aktaracağız” dedi.

Haberin Devamı