Gazete Vatan Logo

Sinekler ne yer, ne ile beslenir? Sinekler en çok neyi sever?

Yaz aylarının gelmesi ile beraber herkesin dikkatini çeken sinekler, kış aylarında ise kendilerine uygun bir yer bulduklarında uzunca bir süre uykuya dalarlar. Birçok hayvan gibi sineklerde kışı, kış uykusuna yatarak geçirirler. Kış uykusuna yatma nedenlerinin başında ise ısıya karşı fazlasıyla hassas olmalarıdır. Ayrıca sineklerin farklı bir beslenme şekli ve yaşam stili vardır.

Sinekler ne yer, ne ile beslenir? Sinekler en çok neyi sever?

 Sineklerin genellikle görüldüğü yerler, açıkta kalmış yiyecekler, atıklar, çöpler ve sulanmış gıdalardır. Çünkü sinekler buralardan beslenirler. Sinekler, ihtiyaç duydukları besin maddelerini atık ve kokan sıvı ya da katı gıdaları emerek sağlarlar. Bu nedenle faklı bir beslenme şekilleri vardır. Sivrisinek olarak adlandırılan cinsinin ise kan emerek beslendiği herkes tarafından bilinir. Ayrıca atık gıdalar ile beslenmeleri hızlı mikrop yayılımına neden olmaktadır.

SİNEKLER EN ÇOK NEYİ SEVER?

Sineklerin en çok sevdiği şeyler kan ve nektar olarak bilinir. Aynı zamanda beslenme şeklini oluşturan bu iki madde sineklerin en çok sevdiği şeylerdir. Sinekler şekere bol miktarda ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle genellikle meyvelerde yer alan nektarı yani meyvelerin suyunu emerler. Dişleri bulunmayan sinekler, sevdikleri bu besinleri tüketirken uzayabilen dillerini kullanırlar.

SİNEKLER NE KADAR SÜRE YAŞARLAR?

İki kanatlılar olarak sınıflandırılan sinekler, türlerine göre farklı yaşam sürelerine sahiptir. Kanatları sayesinde uçarak istedikleri alan ulaşabilirler. Genellikle rahatsız edici seslerinden dolayı insanlar tarafından yaşam süresi dolmadan da öldürülebilirler. Ayrıca sinek ile beslenen hayvan türleri de bulunur. Bu nedenle yaşam süresi bir sineğin farklı olabilmektedir. Dış etkenler tarafından yaşam süresi sona erdirilmeyen bir sineğin sıcaklığa bağlı olarak da 2 ila 3 hafta kadar yaşadığı bilinmektedir. 7 gün içerisinde erginliğe ulaşabilen sinekler, bu süre sonunda çiftleşerek çoğalırlar. Ev sineği olarak bilinen tür ise yalnızca 7 gün yaşayabilmektedir.

Haberin Devamı

SİNEKLER NASIL BESLENİYOR?

Sinekler, dişleri olmayan hayvanlardır. Bunun yerine dilleri ile emerek beslenirler. Sıvı gıdalarda bu beslenme şekli daha kolaydır. Katı gıdalar için daha farklı bir yöntem uygularlar. Dişleri olmadan ısırıp tüketemeyecekleri için sinekler, katı gıdaları ilk önce sıvı hale çevirirler. Beslenecek bir madde bulan sinek, tüketmeden önce maddenin üzerine bir kusmuk bırakır. Bu sayede katı gıdayı, bıraktığı kusmuk içerisinde bulunan özel asit ile eritir. Besini yiyebileceği yani emeceği şekle getirir. Ardından katı gıdanın sıvılaşan kısmını emerek beslenme sürecini tamamlar. Bu yüzden dışarda kalan ve muhtemelen üzeri açık olan gıdalar üzerinde sinek kusmukları bulunur.

Haberin Devamı