Gazete Vatan Logo

‘Şike kumpası Zaman’da planlandı’

Futbolda şike’ soruşturmasında kumpas kurulduğuna ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianamede Fethullah Gülen bir numaralı sanık olurken, kumpasın Zaman gazetesindeki bir toplantıda planlandığı anlatıldı

‘Şike kumpası Zaman’da planlandı’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fuzuli Aydoğdu tarafından hazırlanan 434 sayfalık iddianamenin 1 numaralı şüphelisi Fethullah Gülen oldu. Gülen’in dışında eski Zaman gazetesi genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı, eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Samanyolu Yayın grubu Başkanı Hidayet Karaca, Mehmet Baransu, Eski emniyet müdürü Mutlu Ekizoğlu, işadamı İhsan Kalkavan, Orhan Erdemli, Suat Yıldırım, Şerif Tekalan, Muhammet Fatih Uğur ve Cemalettin Mutlu’nun da aralarında bulunduğu 15’i tutuklu, 7 yakalamalı 108 şüpheli yer aldı.

‘Futbola da girelim’

İddianameye göre; Gülen bir sohbetinde “Futbol camiasına da girelim, kitleleri etkilemek için” gibi ifadeler kullandı. Bu durumu işadamı İhsan Kalkavan’la görüştü. Bu sohbetten sonra Zaman gazetesinde 2011 öncesi bir toplantı yapıldı. Gazetedeki bu toplantıda ise şike soruşturmasının detayları konuşuldu. Toplantıya, Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, İlhan İşbilen ve Suat Yıldırım gibi isimler katıldı.

Hükümetle çatışma

Toplantıdakilere, “Futbol’da olalım. Bizim arkadaşlara söyleyelim. Emniyettekiler sağlam altyapı oluşturulsun” talimatı verildi. Hidayet Karaca’dan bu işin enformasyonunu halletmesi istendi.

Haberin Devamı

İddianameye göre, şike soruşturması Gülen’in talimatıyla başladı. Futbol dünyasında bu soruşturmayı dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan yaptırmış gibi, kitleleri etkilemeye çalışılarak, Fenerbahçe ve hükümet arasında bir çatışma çıkarılması planlandı.

Aziz Yıldırım neden hedef?

İddianamede Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın FETÖ tarafından neden hedef olarak seçildiğine de değinildi. FETÖ’nün Aziz Yıldırım’ı ‘Ergenekoncu’ olarak tanımladığı ve askeri ihalelerde yer aldığından hedef aldığı iddianamede anlatıldı.

‘Gezi’ye gemiyle adam taşıdılar’

Gezi Parkı olayları ile ilgili ifade veren bir tanığın sözleri de iddianamede yer aldı. Osama Amour isimli tanık Fatih Üniversitesi’nde Gezi Parkı Olayları sırasında konferansları organize ettiğini, FETÖ tarafından bir gemi kiralandığını, bu gemide cemaat abilerinin küçük grupları topladığını, kitleleri bu grupların nasıl harekete geçireceğini anlattıklarını iddia etti.

Haberin Devamı

Suçlamalar çok ağır

Şüphelilerin “silahlı terör örgütü kurma, yönetme ve üye olmak, usulsüz kayıt yapmak, özel hayatın gizliliğini ihlal, resmi belgede sahtecilik, iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçlarından cezalandırılmaları istendi.

76 müşteki var

İddianame’de Aziz Yıldırım, Beşiktaş’ın eski yöneticisi Serdar Adalı, Şekip Mosturoğlu, teknik direktör Rıza Çamlıbel, Emanuel Emenike’nin de bulunduğu 76 müşteki bulunuyor.