Gazete Vatan Logo

Şifre aradılar

LYS'de öğrencilerin saç tokaları bile toplandı

YGS sonrası şifre skandalıyla sarsılan öğrenciler, LYS’ye ise YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın sınava iki gün kala yaptığı, ”Sorular çalınacak” iddiasıyla girdi. Şifre aramaktan ve birilerinin çalınan sorularla hiç ter dökmeden üniversiteye gireceklerini düşünmekten sınava konsantre olamadıklarını söyleyen adaylar isyan etti

Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) dün başladı. Sabah 10’da başlayan ve iki saat süren matematik ve geometrinin yer aldığı LYS-1’de 624 bin 48, 14:30’daki yabancı dil sınavı LYS-5’te de 41 bin 580 aday ter döktü. YGS’de şifre skandalıyla şaşkına dönen çocuklar, bu kez de YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın sınava iki gün kala yaptığı açıklamaların şokuyla sınava girdi. Özcan, iki gün önce yaptığı açıklamada kendisine LYS sorularının çalınacağı ihbarının yapıldığını ve durumu Emniyete bildirdiğini belirtmişti. VATAN ise dün Özcan’a yapılan ihbarın resmi görevli iki kişi tarafından Çarşamba günü YÖK dışında iletildiğini duyurmuştu. İşte LYS maratonu da bu iddianın gölgesinde yapıldı.



‘Sorular müfredata uymadı’

Sınavdaki soruları Uğur Dershaneleri Matematik Bölüm Başkanı Adil Kurt değerlendirdi. Kurt, soruların değişen müfredata uygun olmadığını söyledi: “Değişen bir müfredat var ve müfredattaki yapılandırmacı yaklaşım sorularda yer almadı. ÖSYM ile MEB bu konuyu netleştirmeli. Geometri soruları seçici olmayan düz klasik sorulardan oluştu. Oysa yeni geometri müfredatı etkinlik tabanlı. Bu doğru bir uygulama değil. Bu yıl yapılan YGS’deki soruların zorluk dereceleri LYS’ye göre de daha yüksek oldu. Genel olarak ayırt edici olmayan başarılı öğrenci ile başarısız öğrenciyi sıralayamayacak bir sınav oldu. Bu yönüyle başarısız bir sınavdı.”

Kesilen elektrik isyanı

İzmir’de sınavın yapıldığı merkezlerden biri olan Ege Üniversitesi Kampüsü’ndeki, Edebiyat ve Eczacılık fakültelerinde zaman zaman elektriklerin kesilmesi, hem öğrencilerin hem de velilerinin tepkisine neden oldu. Arıza sırasında çalıştırılan jeneratörlerin çok ses yaptığı, konsantrasyonu bozduğu ileri sürüldü.

34 adaya 30 görevli

Siirt’te bir bina ve iki salonda gerçekleştirilen, 34 öğrencinin katıldığı LYS-5 sınavı için 30 kişinin görevlendirildiği öğrenildi. Siirt ÖSYM Temsilciliği, sınavın hiçbir olumsuzluk yaşanmadan başarıyla tamamlandığını duyurdu.

Kitapçıkları adaylar seçti

YGS sınavında “şifre” tartışmalarına yol açan “adaylara özel soru kitapçığı” uygulaması, LYS’de değiştirildi. Yine her soru kitapçığının ayrı olmasına rağmen, adaylara özel olarak hazırlanmadı. Birçok sınav merkezinde soru kitapçıklarının adaylar tarafından seçilmesine izin verildi.

Şıkların sıralaması basına verilenle aynı

Cevap şıkları bu kez büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe sıralandı. Basına verilen master soru kitapçığında da, cevap şıkları aynı şekilde dizildi. Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan LYS-1 Matematik testinde 50 soru için 75 dakika; Geometri testinde ise 30 soru için 45 dakika süre verildi. Geometri testindeki soruların 8’ini Analitik Geometri sorusu oluşturdu. Matematik ve Geometri testleri ayrı soru kitapçıklarında yer aldı ve adaylar tek cevap kağıdı kullandı. Öğleden sonra gerçekleşen yabancı dil sınavı LYS-5’te adaylara alanlarına göre İngilizce, Fransızca veya Almanca’dan 80 soru soruldu.

LYS-4 bugün LYS-2 ve 3 haftaya

LYS’de bugün ise sosyal bilimler konularını ele alan LYS-4 sınavı yapılacak. 25-26 Haziran 2011 tarihlerinde de fizik, kimya ve biyoloji derslerinden oluşan LYS-2 ve Türk Edebiyatı, Coğrafya-1 derslerinden oluşan LYS-3 sınavları yapılacak.

ESKİ AKP’Lİ BAKANDAN TEPKİ

* Eski Milli Eğitim Bakanı AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan:
“Normal olmayan, normal karşılanmayan gelişmeler var ÖSYM’de. Elbette YÖK ve ÖSYM’ye yüzlerce belki binlerce ihbar yapılır. Bunun kamuoyuna açıklanması olumsuz etki yapar. Sınavı kazanamayanlar beceremedikleri için kazanamamış olsalar bile başarısızlıklarını bu gelişmelere bağlarlar. Bu nedenle hükümet de hiç haketmediği şekilde taarruza muhatap olur sanki bu işleri hükümet yapıyormuş gibi. Oysa bunun hükümet boyutu olmaz. ÖSYM’yi yapılandırmayı hükümet yapmıyor. Yasa çıktı yasaya göre teşkil edilen bir kurul var. YÖK ve ÖSYM yöneticilerinin bu normal olmayan işleri düzeltmesi yahut da kendi durumlarını gözden geçirmesi gerekir.”

Gizem’in daktilosuna son anda izin çıktı

YGS’ye 5 dakika kala ÖSYM tarafından daktilosuna izin verilen görme engelli Gizem Alakaya’nın isteği bu kez gerçek oldu. VATAN’ın YGS’den bir gün önce duyurmasından sonra daktilosuna izin verilen Gizem, LYS’ye daktilosu ile rahatlıkla girebildi. VATAN’a konuşan Gizem, “Sınavım çok iyi geçti. 38 sorudan sorumluydum ve 33’ünü rahatlıkla çözdüm. Ayrıca ÖSYM görevlisi soruları çok güzel okudu. Hayalim çok iyi bir üniversitede iktisat okumak” dedi.

Haberin Devamı