Gazete Vatan Logo

Savunmada şimdi de 'mikro iHA' dönemi

Türkiye, bu kez de 'mikro İHA'lara odaklandı. Avuç içi kadar İHA’larla, teröristler inlerinde gözetlenecek.

Savunmada şimdi de 'mikro iHA' dönemi

Silahlı insansız hava araçlarıyla (İHA) bir çığır açan Türkiye, şimdi de 'mikro İHA'larla yeni bir dönem başlatıyor. Avuç içi kadar boyutu olan ve istihbarat imkanı son derece sınırlı olan yerlerde dahi kullanılabilen İHA’lar üretilecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, konuyla ilgili, firmalara yönelik 'bilgi istek dokümanı-BİD' yayımladı. Bu duyuruda, keşif, gözetleme ve gerçek zamanlı görüntü alacak mikro İHA’larla ilgili araştırmayla, projeyle ilgilenen kurum ve kuruluşlar belirlenerek, ürünleri tespit edilecek. Söz konusu duyuruda, mikro İHA sisteminin özellikleri de sıralandı.

40 dakika uçacak

Buna göre, elden kalkış yapabilecek mikro İHA’nın, kalkış için paraşüt, platform gibi yardımcı cihazlara ihtiyaç duymaması isteniyor. Gövdesinin, taşlık ve kayalık zeminlere iniş yaptığında çarpmaya karşı koruyucu malzemeden oluşması gerektiği vurgulanıyor. Mikro İHA’nın havada kalış süresinin en az 40 dakikayı bulması, ağırlığının 1.5 kilogramı geçmemesi, hızının en az 35 km/s olması, gece gündüz kullanılması isteniyor.

Haberin Devamı

Operasyonlarda büyük avantaj

Silahlı 'ANKA' ve 'Bayraktar'ın ardından, avuç içi kadar olan mikro İHA’lar da, bazı kritik noktalardan görüntü aktaracak. İzlenebilmesi ve tespiti oldukça güç olan yerler, mikro İHA’larla, terör örgütlerinin ele başlarına kadar izleme yapılabilecek. Bu sayede, operasyonlar öncesi en sağlıklı bilgiler edinilecek.

AKŞAM