Gazete Vatan Logo

Sarı Plaka Nedir, Ne İşe Yarar? Sarı Plakayı Kimle Kullanabilir?

Türkiye'de ve dünyanın her yerinde plaka kullanma zorunluluğu olan araçlar vardır. Çünkü araçların plakalı olmaları resmi bir durumu ortaya çıkarır. Aksi halde plakasız şekilde trafiğe çıkan kişi ceza alır. Bunun için plakalar son derece önemli görülürler.

Sarı Plaka Nedir, Ne İşe Yarar? Sarı Plakayı Kimle Kullanabilir?

Plaka Nedir? 

Sarı plakaya geçmeden önce plakanın ne olduğunu doğru ve net olarak anlamak gerekir. Buna göre plaka, kara taşıtlarına takılan numara levhası olarak tanımlanır. Bu numara levhası araçların hem önüne hem arkalarına takılarak dikkat çeker. Bundan dolayı plakalar araçlarda zorunlu olarak yer alırlar. 

Sarı Plaka Nedir, Ne İşe Yarar? 

Sarı plaka aslında normal plakaya benzer ancak aralarında doğal olarak farklar vardır. Çünkü sarı plaka, geçici plaka olarak tanımlanmaktadır. Buna göre sarı plakalar aracın geçici olarak trafiğe çıkmasına yaramaktadır. Böylelikle araca ceza yazılmaz ve yasal olarak sıkıntı yaşanmaz. 

Sarı plakada karakterlerin siyah harfler ile yazıldığı görülür. Zemin ise sarı renktedir. Zaten sarı plaka denmesi buradan gelir. Sarı plakaları zaman zaman kullanan kişiler vardır. Tabi bunun için doğru şartların oluşmuş olması lazımdır. 

Sarı Plakayı Kimler Kullanabilir?

Sarı plakayı geçici plakaya ihtiyacı olan kişiler kullanabilirler. Bunun için sarı plakayı tescil edilmemiş fakat trafiğe çıkmasında sakınca olmayan araç sahipleri alabilirler.

Haberin Devamı

Sarı plakalar belirli bir süre için verilir. Araç sahipleri bu süreye göre sarı plakayı kullanırlar. Bundan dolayı süre sonunda normal plakaya geçmek gerekir. Yani sarı plakalar amaçları dışında kullanılamazlar. Sarı plakalar genel olarak şunlara verilir;

- Tescili yapılmamış olan araçlara.

- Sürüş testi yapılacak olan araçlara.

- Gümrükte muhafaza altına alan araçlara. 

Sarı renk plaka yukarıda yer alan durumlar için kullanılabilir. Zaten kullanım için belirli bir standart olduğunu görebiliriz. Buna göre sarı renkli plaka kullanan kişiler rahatça hareket edebilirler. Buradaki en önemli amaç sarı plaka sahibi olan kişileri yasal olarak korumaktır. Araç sahibi kendisine belirtilen süre boyunca sarı plakayı rahat olarak kullanma hakkına sahiptir. 

Sarı Plakalar Ne Kadar Süre İçin Verilir?

Sarı plakalar 1 hafta, 1 ay veya 1 yıl olacak şekilde verilir. Bu sürenin duruma göre değişiklik göstermesi mümkündür. Zaten sarı plaka verileceği zaman kişilerin durumları incelenir. Buna göre sarı plaka verilerek araç sahibinin trafiğe çıkması sağlanmış olur.

Haberin Devamı

Sarı plaka kullanma hakkı olmayan kişilerin ise dikkatli olmaları gerekir. Çünkü yasal olarak sarı plaka kullanma hakkı olmayan kişilerin buna yetkileri yoktur. Ayrıca sarı plakalı olan araçlar için yasal süre aşılmadığı takdirde bir problem oluşmaz. Buna göre araç sahipleri daha duyarlı olacak şekilde hareket edebilirler.