Gazete Vatan Logo

'Sanki İsveç parlamentosu!'

Ülkenin kasıp kavrulduğunu söyleyen HDP lideri, “Meclis gündemine bakıyorum, nüfus cüzdanı düzenlemesi var” dedi

'Sanki İsveç parlamentosu!'

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, partisinin Meclis grubu toplantısında, öncelikle Sultanahmet’te yaşanan saldırıyı kınadı ve olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi. Demirtaş ülkede yaşananlar karşısında TBMM’nin işlevsiz kaldığını öne sürdü. Türkiye’de önemli ve sıcak gelişmeler yaşanmasına rağmen parlamentonun gündemi belirleyemediğini ifade eden Demirtaş, “Ülkeyi kasıp kavuran bu gündemde Meclis gündemine bakıyorum, nüfus cüzdanı düzenlemesi var. Sanki Norveç, İsveç parlamentosu. Meclis’in gündemi bambaşka. Meclis bir vergi dairesi kadar inisiyatifli değil. Aciz, çaresiz. Neden? Çünkü çoğunluğu oluşturan grup halka değil Saray’a tabii” dedi. Demirtaş, şöyle devam etti:

‘Ölüm rutin oldu’

“Türkiye’nin metropol şehri istanbul’da, Cizre’de saldırı var, ölüm var, acı var... Neredeyse her saat saldırı var. Neredeyse bu ölüm ve saldırılar rutin hale geldi. Bu sıcak yakıcı gündemde ülkenin parlamentosundan beklenen, çözüm aramaktır.”

Demirtaş, her şeyin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından şekillendirildiğini öne sürdü. Saray’ın istediği yasaların çıkarılmak zorunda kalındığını ve buna ‘başkanlık rejimi’ denildiğini söyleyen Demirtaş, “Buna biat etmeyen, kabul etmeyen düşman olarak görülüyor. Yargı, basın, üniversite, bütün bürokrasi otomatik olarak düşman olarak görülüyor. Çünkü talimat verilmiş bu rejim gelecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ahmet Kaya benzetmesi

Demirtaş, Kanal D’de Beyaz Show’a katılan ve kendisini Ayşe öğretmen olarak tanıtan kadının, “çocuklar ölüyor” dediğini, insan olan herkesin bu konuşmanın altına imza atacağını söyledi. Demirtaş, Beyazıt Öztürk ile ilgili, “Gün gelecek bu özürden dolayı da özür dileyecek bunlar tıpkı Ahmet Kaya’da olduğu gibi” dedi.

HDP üye verecek mi?

Kurulacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu için TBMM Başkanı Kahraman’ın parti liderlerine gönderdiği mektuba da vurgu yapan Demirtaş, “El insaf ya. Yapılacağını bilsek 1 günde demokratik, sivil anayasa çıkarırız. Dertleri bu değil. Bütün mavi boncuklar başkanlığın etrafına dizilecek, haydi bakalım bulabilirlerse destek, başkanlık rejimini oldu bittiyle kabul ettirecekler. Biz başka niyet görmüyoruz. Partimiz yarın (bugün) MYK’da değerlendirecek. Gerçekten yeni anayasa yapma imkanı var mı buna bakacağız. Henüz olumlu bir yanıt vermiş değiliz” diye konuştu.

Haberin Devamı