Gazete Vatan Logo

Şangay Beşlisi üyeleri kimler? Şangay Beşlisi nedir, ülkeleri hangileri? Şanghay Beşlisi toplantısı ne zaman, Türkiye İşbirliği Örgütü’ne mı katılacak?

22’inci Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi, Özbekistan'ın güneydoğusundaki Semerkant'ta düzenlenecek. Zirveye, ŞİÖ’ye üye ülkelerin yanı sıra konuk ülkelerin devlet başkanları da katılacak. Şangay İşbirliği Örgütü zirvesi 15-16 Eylül'de Özbekistan'ın Semerkant kentinde yapılacak. Zirve'ye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ilk kez katılacak. Peki, Şangay Beşlisi üyeleri kimler? Şangay Beşlisi nedir, ülkeleri hangileri? Şanghay Beşlisi toplantısı ne zaman, Türkiye İşbirliği Örgütü’ne mı katılacak?

Şangay Beşlisi üyeleri kimler? Şangay Beşlisi nedir, ülkeleri hangileri? Şanghay Beşlisi toplantısı ne zaman, Türkiye İşbirliği Örgütü’ne mı katılacak?

Şanghay beşlisi üyeleri kimler, Şangay Beşlisi nedir, Türkiye Şangay beşlisine mi girecek? Şangay İşbirliği Örgütü Toplantısı'na Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. Özbekistan'da yapılan toplantının ardından vatandaşlar Şangay Beşlisi  İşbirliği Örgütü hakkında araştırma yapmaya başladı.

Şangay Beşlisi üyeleri kimler?

Zirveye üye üyeler Çin, Rusya, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Hindistan ve Pakistan’dır.

Şanghay Beşlisi nedir?

Şangay Beşlisi Asya ülkeleri tarafından oluşturulan bir işbirliği örgütüdür. Şanghay İşbirliği Örgütü (İngilizce: Shanghai Cooperation Organisation) veya bilinen adlarıyla Şanghay Beşlisi ve Şanghay Paktı, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996 yılında oluşturdukları uluslararası bir örgüt. 2001 yılında Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısını altıya çıkarttı. 9 Haziran 2017'de Nur-Sultan'da gerçekleştiren zirvede Hindistan ve Pakistan'ın örgüte katılması ile üye sayısı sekize çıktı. Gözlemci statüsünde olan İran'ın 17 Eylül 2021'de Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye olarak kabul edilmesi ile üye sayısı dokuza çıktı.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Özbekistan'ın Semerkant kentinde, İran'ın ŞİÖ'ye tam üyeliğine dair taahhüt belgesini örgütün Genel Sekreteri Zhang Ming ile imzaladığını belirtti.

Türkiye Şangay beşlisine mi girecek?

Türkiye ev sahibi ülkenin daveti üzerine Şangay İşbirliği Örgütü toplantısına katılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda devlet liderleri ile görüşme yapacak, Türkiye’nin Şangay Beşlisine girmesi beklenmiyor.

Şanghay Beşlisi toplantısı ne zaman?

Şangay İşbirliği Örgütü zirvesi 15-16 Eylül'de Özbekistan'ın Semerkant kentinde yapılacak.