Gazete Vatan Logo

‘Sabit duranları alın!’

Polis böyle anons yaptı

Önceki akşam Taksim’de sabit durarak pasif direniş yapan Erdem Gündüz’ün eylemi tüm yurtta ve hatta dünyada yeni bir akım yarattı Taksim’de ‘duran adam’ların sayısı hızla artınca, polis gözaltılara başladı. Ancak gözaltına alınanlar emniyetten serbest bırakıldı...

Günlerdir başta İstanbul olmak üzere pek çok şehirde çatışmalara sahne olan Taksim Gezi Parkı protestolarında yeni bir akım başladı. Gezi Parkı’na alınmayan aktivistlerden Erdem Gündüz tarafından başlatılan ‘duran adam’ protestosu sosyal medya aracılığı ile tüm Türkiye’ye ve dünyaya yayıldı. 8 saat boyunca Taksim Meydanı’nda ayakta duran Erdem Gündüz de Türkiye’nin en çok konuşulan adamı haline geldi.

Birden durmaya başladı

Erdem Gündüz, önceki akşam saat 18.00’da Taksim Metro çıkışında hareket etmeden ve konuşmadan beklemeye başladı.

Gündüz, akşam saat 20.00 sıralarında protestosu ile ilgili olarak, “Her şey ortada. İnsanları Taksim’e sokmuyorlar” şeklinde açıklama yaptı. Protestoyu sosyal paylaşım sitelerinden gören vatandaşlar da gece destek için Gündüz’ün yanına geldi. Bir süre sonra arkasındaki kalabalık arttı. Bir anda sayıları 300’ü bulan protestocular, Taksim’in ortasında öylece beklemeye başladı. Erdem Gündüz gece 02.00 sıralarında eylemi kendiliğinden bıraktı ama diğerleri durmaya devam etti.

‘Durmak suretiyle direnme’

Bir süre sonra polis, “Sabit duranları alın’ anonsunun ardından gözaltılara başladı. Yüzlerce kişi emniyette sorguya çekildikten sonra serbest bırakıldı. Gözaltılara gerekçe olarak ise “durmak suretiyle polise şiddet ve hareket kullanmadan direnme” suçundan bir tutanak düzenlendiği belirtildi.

30 derece sıcakta, ayakta

Fakat gözaltılar, pasif direnişçileri durduramadı. Dün sabahtan itibaren Taksim’de ‘duran adamlar’ın sayısı hızla artmaya başladı. Üstelik sadece Taksim’le kalmadı, diğer illere ve dünyaya yayıldı. Gündüzleri 30 dereceyi geçen sıcağın altında durarak bekleyen protestoculara vatandaşlar tarafından su ve soğuk içecekler getirilirken, birçok vatandaş da zaman zaman onlara alkışlı destek veriyordu.

TBB Başkanı Feyzioğlu: TCK’ya göre suç değil

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Taksim’de başlayan tüm Türkiye’ye yayılan “Duran adam” eylemlerinin TCK’ya göre suç olmadığını söyledi: “Niye suç olsun ki? Bundan daha barışçı bir duruş olabilir mi? İnanılmaz bir duruş. En demokratik eylem şekli. İnsanlık daha demokratik bir eylem bulamaz. New York’ta da benzer eylemler denenmişti. Durmak, toplu olarak dans etmek gibi. Kaldırımda ya da bir kenarda hareketsiz durmak suç olarak nitelendirilemez. Polis de kimse de karışamaz.”

Haberin Devamı